6 Nis 2019

İnstagramdan satış yapmak yasal mı

İnstagramdan satış yapmak yasal mı eğer satışı yapılan ürünler için faturalandırma yapıyorsanız yasaldır. Faturalandırma söz konusu değilse, söz konusu satış işlem yasal bir satış işlemi değildir.

instagramda satış yapmak yasal mı

Yapılan satış işleminin yasal olmaması durumu, eğer sürekli tekrar eden bir satış işlemi ise satıcı açısından ilgili yasalar gereği ceza yaptırımına neden olabilir.

İlgili kanunlar gereği belirli bir miktar üzerinde sürekli ve düzenli olarak elde edilen gelir, vergiye tabidir. Dolayısıyla vergisi ödenmeyen bu gelirler için daha sonrasında vergi borcu ile karşı karşıya kalma riski söz konusudur ki bu konuda birçok yaşanmışlık örneği de söz konusudur.

Bazı durumlarda ise ceza yaptırımı söz konusu olmaz. Bu durumların başında ise düzensiz ve miktarı sürekli değişen kazanç gelir. 

Örneğin her gün ya da her ay düzenli elde edilen kazanç değil; bazı günler, bazı aylar elde edilen düşük miktarlarda kazanç söz konusuysa bu durumda vergi borcu nedeniyle canınızın sıkılması çok düşük ihtimaldir. Ancak yine de bu konuda kimse garanti veremez.

Şirket sahibi olmadan, yani satış yaptığınızda faturalandırma yapmadan, vergi vermeden işlemi tamamlamak istiyorsanız bunun en kesin yöntemi ödemeyi elden almaktır. Fakat birden fazla ve sık sık satış durumu söz konusu ise sürekli ödemeyi elden almaya çalışmak bir süre sonra çok zor ve hatta imkansız hale gelecektir.

Sonuç olarak sürekli, düzenli ve çok sayıda ürünü uzun vadede satmak gibi bir eylem ancak yasal altyapının sağlanması ile mümkündür. Ya bir şirketin satış ortaklığı programından faydalanırsınız ya da kendiniz bizzat şirket sahibi olursunuz. Bu durumda sorunsuz ve yasal bir şekilde instagramdan satış yapmak mümkün olur.

1. Satış ortaklığı programı


Günümüzde birçok şirket satış ortaklığı programına sahiptir. Ürünlerini satmayı düşündüğünüz şirketin web sitesine giderek ya da iletişime geçerek satış ortaklığı programı olup, olmadığını öğrenebilirsiniz.

Satış ortaklığına sahip bir firmanın programına katıldığınızda; o firmanın ürünlerini dilediğiniz gibi pazarlayabilir ve satabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, insanların o ürünün linkine tıklamasını sağlamak. Sonrasında satın alma, ödeme, kargo gibi diğer tüm işlemleri firma kendisi halletmektedir.

Sonuç olarak satış ortaklığı yapmanın birkaç avantajı vardır;

- Şirket sahibi olmadan, vergi ödemeden instagramdan satış yapabilirsiniz.
- Sermayeniz olmasa bile kazanç sağlayabilirsiniz.
- Stok, ödeme, kargo gibi işlemler ile uğraşmazsınız.

Sadece ürünün tanıtım ve pazarlamasını yaparsınız ve ürünün satışından belirli oranda komisyonunuzu alırsınız.

Satış ortaklığı birçok avantaja sahip yasal satış yöntemi olsa da, dezavantajları da bulunmaktadır. Dezavantajlarının başında düşük kazanç gelmektedir.

Şöyle ki; söz konusu mal size ait olmadığından dolayı, o malın satışından elde ettiğiniz gelirin tamamı da size kalmıyor. Siz sadece o ürünün tanıtımı ve pazarlamasını yaptığınız için, o ürünün satışından size çok daha düşük bir komisyon verilmektedir.

Eğer amacınız instagramda satış yapmak ve ciddi oranlarda yüksek evden para kazanmak ise bu durumda sizlere kendi şirketinizi edinmenizi ve bu şekilde satış yapmanızı öneriyorum. Böylece instagramdan satış yapmak yasal mı ya da vergi cezası yer miyim gibi can sıkıcı soruları düşünmeniz gerekmez.

2. Toptan mal alıp, satmak


Instagram butiği açıp, bu butik üzerinden sıfırdan ürün satmak yasaldır. Çünkü sıfırdan mal satışı yapabilmeniz için toptancılardan mal tedarik etmeniz gerekir. Toptancılardan mal tedarik edebilmeniz için ise en azından şahıs şirketine sahip olmanız gerekir.

Eğer tüm bu gereklilikleri yerine getirmişseniz zaten yasal olarak satış yapmanızda herhangi bir sorun olmayacaktır. Çünkü yapılacak satışlar için fatura kesersiniz ve aynı zamanda vergi yükümlülüklerini de yerine getirmiş olursunuz.

Yukarıda bahsetmiş olduğum satış ortaklığı yöntemi ile kıyasladığımızda, bu şekilde çok daha yüksek kazanç elde etmeniz mümkündür. Hatta o kadar yüksek ki kıyaslanmaya bile değmez.

Tabii ki bu yöntemin en büyük sorunu belli bir miktarda paranızın olmasıdır. Fakat şöyle de bir durum var ki, edinebileceğiniz en uygun maliyetli şirket tipi şahıs şirketidir.

Şahıs şirketi açmak ile ilgili gerekliliklere baktığınızda aslında çok uygun fiyatlı bir şirket modeli olduğunu görebilirsiniz. Yani şahıs şirketi sahibi olmak hiç de zor bir işlem değildir.

Şahıs şirketi edinmek sadece 1 gününüzü alır ve toplamda en fazla 2-3 bin TL gerektirir. Bu şartları sağladığınızda şirket sahibi olursunuz ve internetten toptan kıyafet satan firmaları (ki bu firmaları benim blogumda da bulabilirsiniz) bularak, iletişime geçerek kolayca toptan mal alımı yapabiliyorsunuz.

Kendinize fiziksel bir yer bulup, fiziksel bir mağaza açıp oraya kira vermeniz gerekmiyor. Malları kendi evinize de stoklayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, evinizin bir odasını depoya dönüştürmek ve orayı mal stoklamak için kullanmaktır.

Instagram butiği açarak para kazanma yöntemi en garanti ve en kazançlı yöntemdir. Yasal olarak da hiçbir sorun yaşamadan satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Sonuç;


Instagramdan satış yapmak yasal mı sorusunun cevabı hem evet hem de hayır. Çünkü bu sorunun cevabı, hangi tür satış yönteminin kullanılarak satış yapıldığına göre değişim göstermektedir.

Yasal bir zeminde satış yapmanın kuralları ve yöntemleri bellidir. Günümüzde internet üzerinden satış yapmanın birden fazla yöntemi var. Bu yöntemler Instagramda da uygulanabimektedir. Bu yöntemlerden yasal olanları ise iki tanedir.

Birincisi satış ortaklığı programına dahil olmak, ikincisi kendi şirketinizi açarak kendi instagram butiğinizden toptan mal alım satım yaparak para kazanmak.