21 Ara 2018

Gelinliğimi satmak istiyorum | İkinci el gelinlik alan yerler

Gelinliğimi satmak istiyorum diyenler için ikinci el gelinlik alan yerler nereden nasıl bulunur, gelinlik satarken nelere dikkat edilmeli?

Gelinliğimi satmak istiyorum diyenler için yöntemler;

1. Kıyafet satma uygulamalarında satmak
2. İkinci el gelinlik alan yerler bularak satmak
3. Facebook’ta ikinci el gruplarında, sayfalarında satmak

gelinliğimi satmak istiyorum, ikinci el gelinlik alan yerler

Bu yöntemleri tek tek ele alalım…



1. Kıyafet satma uygulamalarında satmak


Eğer son yıllara ait bir gelinlik modeliniz varsa ve ciddi bir hasarı yoksa modacruz, dolap, gardrops gibi uygulamalardan oldukça kısa bir sürede satışını gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci el gelinlik satışı için mobil uygulamalar ve siteler;

1. Dolap uygulaması
2. Gardrops
3. ModaCruz
4. Beyazgelin
5. Sahibinden
6. Facebook

Benim size önerdiğim uygulamalar;

1. Dolap uygulaması
2. Gardrops
3. ModaCruz

Yukarıda sıralandırdığım uygulamalardan bir tanesine gelinliğinizin fotoğrafını yükleyip, açıklamasını yazıp, fiyatını belirterek satış yapabilirsiniz.

İlan vermek ücretsizdir. 

Benim size önerdiğim uygulamalar sayesinde güvenli bir şekilde satış yapabilirsiniz. Güvenli alışveriş altyapısı sayesinde herhangi bir sorun yaşamadan ödemeyi alabiliyorsunuz.

Birkaç adımda kolayca gelinliğinizi satabilirsiniz;

1. Üye olmak

Üye olmak son derece basittir. Dolap, Modacruz ve Gardrops uygulamalarına, Facebook hesabınız ile kolayca üye olabilirsiniz. Üye olmak ücretsizdir.

2. Gelinliğin fotoğrafını çekin

Üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra ilan oluşturmaya başlayabilirsiniz. İlan oluşturmak için önce gelinliğinizin fotoğraflarını çekmelisiniz.

Gelinliğinizin fotoğraflarını ne kadar güzel çekerseniz, satılma şansı da bir o kadar artacaktır.

İyi bir çekim yapmak için ipuçları;

- Sade bir arkaplan olsun.
- Güneş ışığından faydalanın.
- Çekim esnasında telefon kamerasının odaklanmasını sağlayın.
- Mümkünse tam karşıdan çekim yapın. Bunu yapmak için, gelinliği duvara sabitlemek en iyi çözümdür.

Bu gibi teknikleri uyguladığınızda, gelinliğinizin fotoğrafını çok daha etkileyici bir şekilde çekebilirsiniz.

3. Açıklama yazısı girin

İlanın açıklama kısmında, gelinliğinizi neden sattığınızdan bahsedebilirsiniz. Gelinliğiniz ile ilgili temel bilgileri vermek, çok işe yarar.

Mesela kumaş kalitesi, markası, ne kadar temiz olduğu, ne kadar süre kullanıldığı, desen modelleri gibi tüm detayları belirtmenizi öneririm.

4. Fiyat belirleyin

İyi bir fiyat belirlemeniz gerekir. Ne çok yüksek, ne de çok ucuz olmalıdır. İyi bir ortalama fiyat sayesinde daha kısa sürede satılmasını sağlayabilirsiniz.

İyi bir fiyat belirlemek için şunlara dikkat edin;

- Gelinliğiniz şu an mağazalarda hangi fiyattan satılıyor?
- Markası ünlü bir marka mı?
- Özel bir dikim mi? Eğer özel dikim ise fiyatı yüksek tutabilirsiniz.
- Hangi model?
- Kumaş türü nedir?
- Desenleri nasıl?

Bu gibi tüm detaylar fiyat belirlemede önemlidir.

5. Satılmasını bekleyin

Bir süre beklemeniz gerekiyor ama ne kadar beklersiniz kimse bilmez. Belki 1 gün, belki 1 ay ve belki de aylarca.

Gelinlik satışları genellikle ilkbahar aylarında olmaktadır. Bu sebepten dolayı Mart, Nisan, Mayıs aylarında satılma şansı daha yüksektir.

6. Kargoya verin

Gelinliği kargoya verip, alıcıya gönderin. Kaego alıcıya ulaştığında, alıcı gelinliği kontrol edecek ve eğer istediği gibiyse onay verecektir. Bu sayede para sizin hesabınıza yatacaktır.

7. Paranızı alın

Gelinliğinizi sattıktan sonra kazandığınız parayı banka hesabınıza çekebilirsiniz.

Kısacası evden çıkıp, insanlar ile bizzat uğraşmanıza gerek kalmıyor. Akıllı telefonunuzdan yada bilgisayarınızdan  bu sitelere girip, üye olup satış yapabiliyorsunuz.

Bazen, ikinci el gelinlik satın almak isteyenler ile doğrudan ulaşmak için bu siteler ve mobil uygulamalar çok iyi olabiliyor.

Fakat bazı gelin adayları önce denemek isteyebiliyorlar. İşte bu yüzden çevreye satış yapabileceğiniz mobil uygulamaları kullanmak mantıklı olabilir.




2. İkinci el gelinlik alan yerlere satmak


İstanbul genelinde birçok moda evleri ve tekstilciler vs. gelinlik alıyor bu yerlere facebook üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Ama ben size mobil uygulamalar üzerinden satmanızı öneriyorum. Çünkü bu tarz gelinlik satın alan yerler genellikle olabildiğince uygun fiyattan almak istiyor. 

Sonuçta bu işin ticaretini yapıyorlar. Üstelik gelinliğiniz neredeyse kusursuz olsa bile çok inceleyip, çok zaman alabiliyorlar.

2. el gelinlik alan moda evleri ile iletişime geçtiğinizde, sizin gelinliğinizi daha düşük bir fiyattan almak isteyebilirler.

Siz gelinliğinizin değerinin farkında iseniz fiyatı iyi tutmalısınız. İşte bunun için sahip olduğunuz gelinlik modeli hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. 

2. el gelinlik alan moda evleri İstanbul veya 2. el gelinlik alan moda evleri İzmir genelinde de bulabilirsiniz. Bu yerler genellikle gelinliği görmek, dokunmak ister. Ayrıntılı bir şekilde inceleyip, ona göre fiyat sunarlar.

İşte bu yüzden gelinliğinizin tertemiz olması önemlidir. Zedelenmişse eğer fiyatı düşük tutmanız gerekir yoksa ne bu moda evlerinden ne de diğer ikinci el gelinlik alan yerler veya mobil uygulamalardan da satmanız çok zor olur.

Gelinliğinizin mevcut değerini anlamanın bir diğer yöntemi de satacağınız gelinliğin aynısı ya da benzer özelliklerine sahip bir gelinliği internette bulun. Satışlarına bakın. Sıfır olarak ne kadar, ikinci el olarak ne kadar fiyata satılıyor. Buna göre kaç lira olduğuna bakarak, siz de kendi gelinliğinize daha doğru bir fiyat verebilirsiniz.

Gelinliğinizi satışa sunmaya karar verdiğinizde; temiz, giyilebilir ve kusursuz olması da önemlidir.

Eğer bazı küçük, ufak tefek ancak telafi edilebilir problemleri varsa bu durumda kendiniz doğrudan internetten ikinci el gelinlik olarak satmak yerine bir moda evi ile görüşerek söz konusu kusurlarını gösterip satışını elden gerçekleştirmeniz daha doğru olacaktır.

İnternetten satmanız durumunda söz konusu gelinliğin kusurları ve temizliğinden siz sorumlu olursunuz ancak bir moda evi ile iletişime geçerek, gelinliğinizi bu tarz bir firmaya sattığınızda, söz konusu gelinliğinizin tüm kusurları ile kendileri ilgilenecektirler. 

Siz sadece gelinliğiniz için biçilen parayı alırsınız ve gelinlik satma işlemi başarılı bir şekilde tamamlanmış olur.





3. Facebook’ta ikinci el gruplarında, sayfalarında satmak


Gelinliğinizi satarken nelere dikkat etmelisiniz;

- Fiyat araştırması yapın

Gelinlik modelleri fiyatları 150 TL'den başlıyor, 5000 TL'ye kadar çıkıyor. Gelinliğinizin ne kadar fiyat ettiğini anlamanız lazım.

Aceleye getirmeyin, değerinin çok daha altında satmayın, pişman olursunuz.

Gelinliğiniz kaç lira eder, bunu nasıl anlarsınız? 
Aşağıdaki soruların cevabı önemli.

- Gelinliğin kumaşı kaliteli mi?
- Bilindik bir marka mı?
- Detay süsleri var mı?
- Satın aldığınızda fiyatı ne kadardı, aradan kaç yıl geçti?
- Gelinlik zarar gördü mü, gördüyse tamir edilebilir mi?
- Lekesi var mı, varsa temizlenebilir bir leke mi?

Tüm bu sorulara cevap verin, gerekirse bu cevaplarınızı not alın. Aldığınız bu notlar sayesinde gelinliğinizin ortalama fiyatı kaç lira eder, bunu anlayabilirsiniz.

- Satacağınız gelinlik modeli ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olursanız, bu bahsettiğim sitelerde daha etkili bir şekilde satışa sunabilirsiniz.

Ayrıca satacağınız gelinlik için fiyat belirlemesi yapabilmek için de yine gelinliğinizin modeli ve özelliklerini bilmeniz gerekir.

- Gelinliğinizi satmadan önce temiz olmasına dikkat etmelisiniz.

Kenarında köşesinde, ufak bir lekeden dolayı fiyat indirimi yapmanız gerekebilir ama buna ne gerek var ki?

Gelinliğin maliyetini düşüren en önemli sorun leke ya da lekelerdir.

İkinci el gelinlik satın almak isteyen birisine gönül rahatlığı ile satış yapabilmeniz için leke sorununu halletmeniz gerekir. Bu sayede satış esnasında dile getirmenize bile gerek kalmayacaktır.




Gelinlik Çeşitleri İsimleri


Gelinlik modelleri ve isimleri bilirseniz; satış yapacağınız platformda aynı modeller ile mantıklı bir şekilde kıyaslama yapabilir ve en ideal fiyatı belirleyebilirsiniz.

Prenses gelinlik modelleri - Bu gelinlik modelleri aynı zamanda kabarık gelinlik modelleri olarak da bilinirler. Upuzun eteği vardır ve hatta etek yere değer. Bu gelinlik modeli çok eski yıllardan beri popüler olmuştur. 

Tesettür gelinlik modelleri - Bu modeller kapalı gelinlik modelleri ve türbanlı gelinlik modelleri olarak da bilinirler. Saç kapalıdır.

Dantelli gelinlik modelleri - Bazen gelinlikleri en şık gösteren ayrıntı dantelden geçmektedir. Bu bağlamda pek çok üzerine dantel uygulanmış şık modeller bulunmaktadır. Eğer sizin gelinliğinizde de danteller ön plandaysa, bu kategorideki diğer gelinlikler ile kıyaslama yaparak fiyat belirlemeniz daha doğrudur.

Balık gelinlik modelleri - Balık gelinlik modellerinin etek kısmı, bir balığın kuyruğunu ve hatta deniz kızını andırıyor olmasından dolayı; balık gelinlik modeli ve aynı zamanda deniz kızı tipi gelinlik olarak ifade edilir. Bu gelinliğin kalça kısmı dar kesimdir ve kalça bölgesinde vücut ölçülerini ön plana çıkarır. Dolayısıyla fizik ölçülerine (ince bel) güvenenler için idealdir. Ayrıca kapalı olan tarzı da mevcuttur ki bu modeller de kapalı balık gelinlik modelleri adlandırılmaktadır.

Straplez gelinlik - Askısız gelinlik modelleridir. Normalde diğer pek çok gelinlik modelinde omuzdan askılar var ancak bu modellerde herhangi bir askı yoktur. Cildine güvenenler için ideal seçim.
Kayık yaka gelinlik modelleri - Bu gelinlik modelinin yaka kısımları omuzlarda durur. Sanki her an düşecekmiş gibidir ancak düşmez :)  Ama bazı modellerde ise yakalar düşmüş şekildedir. Bu gelinliklerin bazılarında yaka kenarları dantelli olması ile dikkat çeker ve gelinlik başlığı, çiçeği bu modele güzel bir uyum sağlar.

Kısa gelinlik modelleri - Adından da anlaşıldığı üzere kısa gelinlik modelleri, mini etek gelinlik modelleridir ancak bu modellerin bazılarının arkası uzun olmaktadır. Dolayısıyla kısa gelinlik modelleri için temelde iki çeşit var diyebiliriz.

Modern gelinlik modelleri - Modern gelinlik modelleri son yıllarda çıkan yenilikçi tasarımları tanımlar.
A tipi gelinlik modelleri - Uzaktan bakıldığı zaman A harfine benzer. 
Kuyruklu gelinlik 

Uzun kollu gelinlik modelleri

Fransız gelinlik modelleri - Fransız dantelinin işlendiği gelinlik modelleridir.

Çok açık gelinlik modelleri - sırtı açık ve dekolteli gelinlik modelleri olarak son derece iddialıdır.

Gelinlik Modelleri ve Fiyatları


Gelinliğinizi satışa sunmadan önce gelinlik modelleri ve fiyatları için kesinlikle genel bir araştırma yapmalısınız.

Gelinlik fiyatlarını etkileyen pek çok ayrıntı var. Mesela ucuz gelinlik modelleri 170 TL ile 500 TL arasında fiyatlarda değişkenlik gösteriyor.

Bu bahsettiğim ucuz gelinlik modelleri tamamen sıfır; mağazalarda, gelinçikler, moda evi ve gelinlik satan yerlerde üzerinde bulabileceğiniz modellerdir.

Peki normalde gelinlik fiyatları 500 TL'den başlayıp, 5,500 TL'ye kadar çıkıyorsa bazı modeller nasıl daha ucuz olabiliyor? Hem de ikinci el olarak satışa sunulmadıkları halde!

Bence ucuz gelinlik modellerinin uygun fiyatlı olmasının temel sebepleri;

Sade gelinlik modelleri - Bu modeller aynı zamanda düz gelinlik modeli olarak da tanımlanır.

Bu modelleri incelerseniz; gelinlik kumaşının üzerinde ekstra detaylar olmadığını görürsünüz.
Gelinlik kumaş cinsi yine önemli bir diğer etken.

Çünkü bir gelinliğin ilk etapta tasarlanabilmesi için hangi tür kumaşının tercih edileceği belirlenir. İşte bu aşamada gelinlik kumaş çeşitleri arasında karar kılınır.
Gelinlik desenleri baklava, daire, etnik, vintage, çiçekli gibi değişkenlik göstermektedir. 

Bu desenlerin yapımında ise çok özel malzemeler kullanılmaktadır. Desene göre farklı oranlarda kullanılan başlıca malzemelerden birkaçı; fildişi, boynuz, kemik, tahta, Cam, taş, sedef, inci, metal ve hatta plastik olarak ifade edilebilir. 

Tüm bu malzemelerin yoğunluğu doğrudan fiyatı etkiler. Bu yüzden dolayı daha gösterişli olması, daha pahalı olacağı anlamına gelir. Ancak bu her zaman böyle değildir. 

Çünkü bazı tasarımcılar daha uygun fiyatlı gösterişli süs malzemeleri daha gösterişli modeller de yapabilmektedirler. 

İşte bu yüzden dolayı kendinizi sadece yüksek fiyatlı modellere odaklamamalısınız. Zira hem uygun fiyatlı olup, hem de oldukça etkileyici, şık gelinlik modelleri de bulabilmeniz mümkündür. 

Desenlerden bahsetmişken şunu da belirtmek isterim ki; renkler fiyatı etkilemez. Çünkü zaten pek çok kumaş satıcısı en başnda kumaşın rengini de; gümüş, krem, pembe, kemik, lila ve pudra olarak ifade etmektedir.




Hangi gelinlik modeli olduğu önemlidir. Çünkü gelinliğin türüne göre ihtiyaç duyulan kumaş oranı da değişkenlik gösterir. 

Örneğin uzun kuyruklu gelin modeli, daha fazla kumaş kullanımı gerektirdiğinden daha da pahalı olarak satışa sunulur.

Özel dikim gelinlik - Bu gelinlikler genel olarak moda ve tasarım eğitimi almış ya da gelinlik ve abiye dikişi konusunda uzman olmuş kişiler tarafından tasarlanır. Tamamen kişinin özel zevkleri doğrultusunda tasarlandığından dolayı; hem işçilik hem de maliyet bakımından mağazada ya da internet ortamında satılan gelinliklere kıyasla daha pahalı olurlar.

Elbise tipi gelinlik modelleri

Gelinlik markaları da fiyatları etkilemektedir. Gözde markalar daha yüksek fiyat gerektiriyor. Popüler gelinlik markaları; Pronovias, Oleg Cassini, Vakko, Pierre Cardin, Henna ve Aysira Gelinlik olarak sıralandırılabilir.

Tüm bu etkenler fiyatı etkileyen unsurlar arasındadır ve şunu söylemek isterim ki normalde pek çok mağaza size gelinlik beraberinde ayakkabıyı, tacı, eldiveni, başlığı ve aklınıza gelebilecek diğer önemli aksesuarları gelinliğin beraberinde vermez ancak ikinci el gelinlik satanlar vermektedir.

Bu yüzden gelinlik modeli satın alma aşamasında pek çok kadın ikinci el gelinlik satan yerler araştırmaktadır.

Sizler de sahip olduğunuz gelinlik modelini de ikinci el gelinlik alan yerler aracılığı ile satışa sunabilirsiniz.

Gelinlik nasıl temizlenir

Gelinlik nasıl temizlenir gelinlik kuru temizleme işlemi temizlenebilmektedir ama kuru temizleme işlemi bazı kumaş türlerine zarar veriyor olduğu söylenmektedir.

Evde koşullarında gelinlik nasıl temizlenir, bu yazıda bundan bahsedeceğim.

Gelinlik kuru temizleme fiyatları 70 TL ile 120 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Hem 100 TL verip, hem de riske girmek iyi bir seçenek olmayabilir.

Ayrıca gelinlik kuru temizleme fiyatları size pahalı geldiyse de aşağıda bahsedeceğimiz evde gelinlik temizleme yöntemlerini uygulayabilirsiniz. 

Eğer gelinliğin sadece küçük bir kısmında leke varsa, bunu aşağıda bahsedeceğim evde kuru temizleme yapma teknikleri ile temizlemeniz daha mantıklı olacaktır.

Bu sayede küçük bir leke için tüm gelinliği temizlemek için zaman ve para harcamanız ve hatta riske girmeniz de gerekmez.

Eğer gelinlikte çok fazla leke varsa zaten kuru temizleme işlemi sizin için çok daha maliyetli olacaktır.

Dolayısıyla ıslak temizlemek daha mantıklı olacaktır ancak gelinliği çamaşır makinesinde yıkamak da yine yıpratıcı bir çözümdür.

Son çare olarak yine de kuru temizlemeciden faydalanabilirsiniz.

Eğer İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi bir büyükşehirde yaşıyorsanız ve merkezde ikamet ediyorsanız bazı kuru temizleme firmalarının adresinize kadar gelip kıyafeti temizleyip, yine adresinize teslim ediyor olduğunu söylemek isterim.

Sonuç olarak; gelinlikte bulunan küçük bir leke ve belli başlı lekeler için evde kuru temizleme nasıl yapılır aşağıdaki taktikleri uygulayabilirsiniz, ancak risklidir!

- Eğer elbisenin kumaş türü polyester ise su ile müdahale etmenin bir sakıncası olmadığı söylenebilir.

- Basit bir yöntem; ıslak mendil ile hafifçe kire müdahale edin ama dikkat kirin türüne göre bu iyi yöntem olmayabilir.

- Kan lekesi ve şarap lekesi gibi zorlu lekeleri çıkarmak için satılan temizlik ürünleri var.

Bu ürünleri deneyebilirsiniz ama denemeden önce gelinliğin görünmeyen bir kısmında kumaşa zarar verip vermediğini kontrol edin ve eğer vermiyorsa bu şekilde o lekeden kolayca kurtulabilirsiniz.

Fiyatları 10-30 TL civarında satılıyor. İnternetten de alabilirsiniz.

- Eğer lekenin olduğu bölgenin rengi beyaz ise bu durumda beyazlatıcı deterjan kullanabilirsiniz.

Ancak bu durumda deterjanın da iz yapma ihtimali var. Bu yüzden direkt kullanmak yerine önce suda bekletip çözülmesini sağlayıp sonra müdahale etmek en iyisidir.

Çamaşır suyu ile gelinlik temizlemek doğru değildir. Çünkü bu kimyasal, kumaşa ciddi zararlar vermektedir.

- Gelinlik üzerinde en çok görülen lekelerden birisi fondöten lekesi olmaktadır.

Gelinlikten fondoten lekesi nasıl çıkar?

Cevap; güçlü bir leke çıkarıcı deterjan alırsınız ve sonrasında temiz bir beze hafif döküp, 5 dakika boyunca lekeli kısma sürersiniz. Sonrasında 30 dakika hiç dokunmayın, kurusun.

- Gelinliği temizlemek için giysiler için özel geliştirilmiş ve internetten kolayca temin edebileceğiniz leke çıkarıcı sprey de kullanabilirsiniz.

- Eğer gelinliğinizde bir leke yoksa ama koku sinmişse bunun çözümü ise havalandırmaktan geçer. Ortalama olarak 2 gün boyunca açık havada havalandırdığınızda, büyük ihtimalle koku gitmiş olacaktır. 

Tüm bu yöntemlerin RİSKLİ olduğunu unutmayın.

Eğer risk almak istemiyorsanız; ya gelinliğinizi satarken, satın alacak müşteriye lekeli olduğunu söyleyeceksiniz ya da bir kuru temizleme firmasından temizlik hizmeti alacaksınız.

Kullandığınız temizleme yöntemi hangisi olursa olsun; boncuklara, taşlara ve diğer özel süslemelere çok dikkat etmelisiniz çünkü tekrar onarılması imkansız ve o gelinliği artık kimse satın almaz.






Özet:


Gelinliğimi satmak istiyorum diyenler 2. el gelinlik gelinlik satan web sitelerine üye olup, hesap açıp sonrasında ilanınızı açarak gelinliğinizi satabilirsiniz. 

Gelinliğimi nerede satabilirim diye soranlar için özel olarak gelinlik satışı yapabilmenizi sağlayan siteler ve uygulamalar var ve çok işe yarıyor. 

İlan detaylarında gelinliğinizin özelliklerini etkileyici bir dille anlatmalısınız ki, ilanı okuyanlar ikna olsun. 

Kesinlikle samimi olmalısınız çünkü herhangi bir ayrıntıyı gizlemek ya da yalan söylemek, size sorun yaşatabilir. 

Gelinliğiniz ile birlikte; ayakkabı, taç, duvak, tesettür, eldiven gibi ekstra aksesuarlar varsa, bu aksesuarları da ücretsiz bir şekilde vererek; gelinliğinizin satılma ihtimalini arttırabilirsiniz. 

Eğer gelinliğinizde leke varsa evde kuru temizleme yapmak mümkün olmadığı için kuru temizleme firmasından hizmet almalısınız. 

İlanda "sadece bir defa" giymiş olduğunuzu söylemenizi öneririm. 

Sizin için değerli olduğunu ancak ihtiyaçtan dolayı sattığınızı belirtmeniz de daha hızlı bir sonuç almanızı sağlayacaktır. 

Bu yazıda elimden geldiğince gelinliğimi satmak istiyorum diyenler için faydalı bilgilere değinmeye çalıştım. Umarım işinize yaramıştır.

4 yorum:

  1. Nişanlik aliyormusunuz

    YanıtlaSil
  2. Gelinliğimi satmak istiyorum yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  3. Gelinlik ve kinaligimi satmak istiyorum sadece bi kere giydim kuru temizlemesini yaptim almak istiyen bu numaradan ulasabilir bana 05524166334

    YanıtlaSil
  4. Yardimci olursaniz cok sevinirim

    YanıtlaSil

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.