29 Kas 2018

Yazı Yazarak Para Kazanmak

Yazı yazarak para kazanmak mümkün. Geçen yıllarda bu işi sadece laptop kullanarak yapmak daha kolayken şimdilerde akıllı telefon ile de yapabilmek mümkün. 

Tabii bu şekilde para kazanmanın farklı yolları var ve bu yollardan hangi birini tercih ettiğinize göre ne şekilde, ne kadar sürede, nasıl ve ne kadar yazı yazmanız gerektiği ve de ne kadar para kazanacağınız da değişkenlik gösterir. 

Bilmeniz gereken en temel esas ise bu konuda bahsettiğim yazı yazarak para kazanma yönteminin tamamen dijital ortamda yazı yazmak ile alâkalı bir konu olduğudur. 

yazı yazarak para kazanmak

Eğer siz de bu yönde araştırma yapıyorsanız bu yazıya denk geldiyseniz, tam olarak doğru yerdesiniz. Nitekim bu yazı, tüm bilgi birikimimle sizlere yol gösterici niteliktedir.

1. Blog Yazarak Para Kazanmak


Bloglar, güncel bilgi paylaşım siteleridir. Mesela şu an benim blogumdasınız ve benim sizlere güncel olarak sunduğum ev hanımlarına göre işler hakkında yazılar okuyorsunuz.

Tıpkı benim yaptığım gibi; sizler de blog açabilir, açtığınız blogta yazılar yazabilirsiniz.

Blogdan para kazanma için sadece blogunuza SEO uyumlu içerik girmeniz yeterli olacaktır.

Düzenli bir şekilde gireceğiniz bu içerikler sayesinde, blogunuza gelecek ziyaretçi sayısı artış gösterecektir.

Blogunuzda ziyaretçi sayısı arttığında ise artık para kazanmaya başlayabileceksiniz.

Blogdan nasıl para kazanılır bunun aslında pek çok farklı yöntemi var. En çok bilinenleri ise; satış ortaklığı, AdSense para kazanma, tanıtım reklamı almak bunlardan birkaç tanesidir.

Blog açıp para kazanmak isteyenler şunlara dikkat etmelidir;
  • Belirli bir konuya odaklanmalı ve o konu hakkında içerikler yazmalısınız.
  • Odaklanacağınız konu; sizin zaten bilgili ve uzman olduğunuz bir konu olabilir ya da hakkında araştırma yapmak istediğiniz ilgi duyduğunuz herhangi bir konu da olabilir.
  • Dil bilgisi ve imla kurallarına dikkat etmelisiniz.
  • Paragrafları çok uzun tutmamalısınız.
  • Sitenizin ana konusuna uygun tema kullanmalısınız.
  • Blogtan ne kadar para kazanılır sorusunun cevabı ise hangi yöntem ile kazanç elde etmeye çalışıyor olduğunuza, hedef kitlenize ve günlük olarak blogunuzu ziyaret eden kişi sayısına göre değişkenlik gösterir. Bazı blog sahipleri 500 TL, bazıları ise ayda 5000 TL bile kazanabilmektedir.

2. Web Sitesi İçeriği Yazarak Para Kazanmak


Yazı yazarak para kazanmak istiyorum diyenler için bir diğer iyi bir kazanç yöntemi web sitesi içeriği yazmaktır. Bu iş; metin editörlüğü, içerik editörlüğü ya da içerik üretmek olarak da ifade edilir.

Bu işin tanımı ise şu dur; Bazı web sitesi sahipleri, siteleri içeriklere ihtiyaç duyarlar ve web sitelerine düzenli içerik girecek bir yazar olsun isterler. Web sitesi içeriği yazarı tam da bu ihtiyacı karşılar.

Müşterilere ulaşmak için;
  • Yazı yazarak para kazanma siteleri üzerinden bulabilirsiniz. Bu sitelerde evlere iş verenler bulabiliyorsunuz.
  • Acil yazar aranıyor ilanları araştırıp bulabilirsiniz.
  • İçerik editörü ya da metin yazarı aranıyor şeklinde Google üzerinde araştırma yapabilirsiniz.
  • Ajanslar ve webmasterlar ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Web sitesi içeriği yazarak para kazanmak ülkemizde bilinen bir bilgisayardan para kazanma yöntemi olup ayrıca; ev hanımlarına evde iş imkanı ve öğrenciyim paraya ihtiyacım var diyenler için de güzel bir hızlı para kazanma yöntemi olduğunu söylemem mümkündür.

Ben bu işi 7 yıl boyunca hem tam zamanlı hem de part time olarak yaptım.

Tecrübeme göre web sitesi içeriği yazan birisi aylık en fazla 3500 TL kazanç elde edebilir. 

Ancak 7 yıllık makale yazarlığı süreci boyunca (ki günde bazen 15 saat aralıksız yazdığım da oluyordu) ben aylık hiç 3500 TL kazanamadım. Günlük kazandığım en rekor miktar ise 150 TL diye hatırlıyorum.

Kimsenin bu işten aylık 1000 TL'den fazla gelir elde edebileceğini hiç sanmıyorum. Çünkü ben oldukça hırslı olmama rağmen bunu hiç başaramadım.

Başaramama sebebim; bu işi yapacak her gün aynı ruh haline sahip olmayışım ve diğer yan etkenlerdir.

Bilgisayar başında uzun saatler boyunca aralıksız yazı yazmanın ne gibi avantaj ve dezavantajlarını da o yazıda okuyabilirsiniz.

Ayrıca o konuda yine kazançlar hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

3.  E-Kitap Yazarak Para Kazanmak


Bir diğer evde yazı yazarak para kazanma yöntemi olarak e-kitap yazarak para kazanmak da mümkün.

Bunun için uzman olduğunuz, bilgi ve tecrübe sahibi olduğunuz veya sadece ilgi duyduğunuz bir konu belirlemenizi ve o konu hakkında bir kitap yazmanızı öneririm.

Çünkü e-kitap alacak insanlar, başkalarının yaşadığı tecrübeleri çok merak ederler ve aynı zamanda kendilerini geliştirmeye önem verdiklerinden dolayı, sizler aktaracağınız tecrübeler sayesinde daha fazla satış yapabilirsiniz.

İnternette bulunması mümkün olan bilgileri kimse satın almaz, hele ki Türkiye gibi bir ülkede kimse çok önemli olmadıkça bir kitaba para harcamak istemez. İşte bu yüzden bir kitabı önemli kılacak en önemli şey "tecrübelere dayanıyor olması"dır. Çünkü bu tecrübeler kişiye özeldir, başka hiçbir yerde bulunmaz.

Bu arada ülkemizde en çok aşk ve ilişkiler konusundaki e-kitapların daha çok satılıyor olduğunu söylemek isterim. Kadınlara yönelik, onların ilgisini kesinlikle çekecek ve hatta yazarı da kadın olan bir e-kitap size çok iyi miktarlar kazandırabilir. (gözlerimle gördüm)

4. Ajansta Çalışmak


Bilişim sektörüne yönelik hizmet vermekte olan ajanslar var.

Bu ajanslar; firmalar veya bireysel müşterileri için web sitesi kurulum ve reklam hizmetleri vermektedirler.

Bir ajans bünyesinde sürekli bir personel olarak çalışabilirsiniz. Bu ajansta ihtiyaç duyulan tüm yazı işlerinden siz sorumlu olursunuz.

Yani; reklam yazarlığı, metin yazarlığı, makale yazarlığı ve hatta dil biliyorsanız; çeviri yapmak veya yabancı dil de web sitesi içeriği yazmak tamamen sizin görevleriniz arasında olur.

Özellikle de internette yazı yazarak para kazanmak ile kıyaslarsak ajansta çalışmanın avantajlarını aşağıdaki gibi sıralandırabiliriz;

  • Her ay düzenli bir maaş alabilme şansınız vardır.
  • Sigortalı çalışabilirsiniz.
  • Sosyal bir ortama dahil olursunuz.
  • Daha disiplinli bir şekilde çalışırsınız.
  • Ajansta çalışırsanız en az asgari ücret kazanırsınız ve aylık genelde kendinizi geliştirmiş olma durumunuza göre 2000 TL civarında kazanç elde edersiniz.

5. Senaryo yazmak


Bilgisayarda yazı yazarak para kazanma yöntemi olarak; hikaye, film, çizgi film ya da diğer türden yayın ve yapımlar için senaryo yazmayı seviyorsanız ve hatta bu sizin için bir tutku ise o halde bu işten para kazanmak sizi çok mutlu edecektir.

Senaryo taleplerini karşılayabileceğiniz veya daha önce yazmış olduğunuz senaryoların satışını yapabileceğiniz pek çok farklı freelancer siteleri bulabilirsiniz ki; bionluk bunlardan birisidir.

Bu yazıda internet üzerinden para kazanmak isteyenlerin oldukça fazla ilgi gösterdiği bir kazanç yönteminden açık ve net bir şekilde bahsetmeye çalıştım.

Eğer iyi bir yazar olmak ve böylelikle iyi bir kazanç elde etmek amaçlıyorsanız bence aşağıdaki kriterlere sahip olmanız gerekir;
  • Sabırlı bir kişiliğe sahip olmak çok önemlidir. Çünkü yazarlık yaparak iyi paralar kazanmaya başlayabilmeniz oldukça zaman ayırmalısınız.
  • Sevdiğiniz konuya odaklanmalısınız.
  • Günde en az 2 saat boyunca aralıksız yazı yazabilmelisiniz.
  • Sürekli donmayacak bir bilgisayarınızın olması gerekir.
  • Araştırmayı, öğrenmeyi ve kendinizi farklı konularda geliştirmeyi sevmelisiniz.
  • Bu kriterleri sağlayanların metin yazarak para kazanmak konusunda iyi bir yazarlık deneyimine sahip olacaklarına ve de uzun vadede iyi kazanç elde edeceklerine inanıyorum.

Son olarak dergilere yazı yazarak para kazanma ve söz yazarak para kazanmak gibi diğer kazanç yöntemleri olduğunu da belirtmek isterim ama ben bu yazımda en çok kazandırdığını düşündüğüm dört yöntemden bahsettim.


Makale Yazarak Para Kazanmak


Makale yazarak para kazanmak isteyenler için 7 yıllık tecrübelerimi bu yazıda anlatacağım. Dolayısıyla hem yazı yazarak para kazanmak istiyorum diyenler hem de bilgisayar başında para kazanmak isteyenler için son derece faydalı ve önemli bilgiler olacağına inanıyorum.

Öncelikle makale yazarlığı nedir bunu tanımlamak istiyorum. Normalde "makale" kelimesi alanında uzman bir kişi tarafından yazılmış bir yazıyı ifade eder. İnternet ortamında makale yazarlığı ifadesi web sitesi metin yazarlığı yapan kişilere verilen bir unvandır.

Yani bu bir mesleki unvandır ve; makale editörlüğü, metin editörlüğü, içerik editörlüğü, metin yazarlığı ya da freelance yazarlık olarak tanımlanır. Tıpkı diğer meslek kollarının bir tanımı olduğu gibi; öğretmen, psikolog ya da terzi gibi; web sitesi içeriklerini yazan insanlar da "makale yazarı" unvanı ile tanımlanıyorlar.

Makale yazarlığı yapmanın pek çok avantajı olduğu gibi dezavantajları da söz konusudur ki yazımın ilerleyen kısımlarında sizlere bu avantaj ve dezavantajlardan tek tek, ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğim.

Bu sayede ev hanımlarına ek iş ya da öğrenciyim paraya ihtiyacım var diyenler için merak edilen tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.

Makale Yazarlığı Ücretleri


Makale yazarlığı ücretleri genelde 100 kelime başına belirlenir.

Aşağıdaki kriterler, 100 kelime başına sizlere teklif edilecek fiyatı etkileyen başlıca kriterlerdir;

Yazarlık deneyiminiz; ücreti etkiler

Fiyatı etkileyen en önemli kriterlerin başında deneyim gelir. Deneyimsiz bir yazar olarak 100 kelime başına 80 ve hatta 50 kuruşa yazarsınız. Deneyim kazandıkça ise bu fiyat 3 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Ayrıca; Deneyimsiz yazarlar çoğu zaman kandırılıyorlar.

Çünkü normalde piyasada 100 kelime karşılığında en düşük 80 kuruşa çalışabilecekken, araya giren kandırıcılar ya da emek sömürücüleri yüzünden acemiler 100 kelime başına 50 kuruş gibi düşük fiyata çalıştırılıyorlar. 

Aradaki parayı da, yine araya giren kandırıcılar alıyorlar.

Bu yüzden; deneyimsiz yazarlar çok emek harcarlar ancak emeklerinin karşılığı olarak sadece birkaç kuruş kazanırlar.

İşte bu yüzden deneyim önemlidir. Hem kandırılmamak hem de sahip olduğunuz makale yazarlığı deneyimi sayesinde kaliteli işler ortaya çıkarabilecek kapasitede olmanın verdiği öz güven ile daha yüksek fiyatlar dahilinde çalışmak için.

Günlük kaç kelime yazdığınız; ücreti etkiler

Daha fazla kelime yazmak, daha fazla kazanmak anlamına gelmektedir. Bu da ne kadar hızlı düşünebildiği ve aynı zamanda ne kadar hızlı bir şekilde klavyeyi kullanabiliyor olduğu ile doğrudan orantılıdır.

Ben mesela; tam anlamıyla hakim olduğum bir konu hakkında, hızlı bir şekilde 1 saat boyunca 1500 kelime yazabilirim ki bu benim kendi çapımda rekorumdur.

Yani; deneyimlerime göre normal bir insan 1 saatte aralıksız bir şekilde en fazla 1000 kelime yazabileceğini düşünüyorum ancak bu oldukça zordur. 

Konuya gerçekten hakim olması, klavyeyi çok hızlı kullanması ve hiç ara vermemesi gerekir. 

Dolayısıyla daha mantıklı bir şekilde hesap yapacak olursak; normal şartlarda kaliteli, güzel bir yazı yazmak amaçlanıyorsa bu durumda 1 saatte 300 kelimelik bir yazı ancak çıkacaktır

Teoride bu işten kazanabileceğiniz para miktarları tahminen aşağıdaki gibidir;
  • Günlük 0 TL ile 300 TL,
  • Haftalık 600 TL ile 1500 TL,
  • Aylık ise 1500 TL ile 7000 TL arasında kazanç elde etmeniz mümkün.
Ancak uygulamada ise bu paraları kazanmak çok zor ve hatta imkansız hal alıyor. Bunun nedeni ise günlük, haftalık ve aylık gelirlerinizi etkileyen birçok unsurun söz konusu olmasıdır ki müşteri bulamamak ya da bulsanız bile her gün kayda değer fiyatta sipariş alamamak bunlardan birkaçıdır.

Ben; bu işi 7 yıldır yapıyor olmama rağmen, aylık şimdiye kadar hiç 1000 TL’den fazla kazanamadım ki ben sektörde oldukça fazla tanındım ve onlarca sürekli müşteri edindim. Buna rağmen aylık 1000 TL’yi geçemedim.

Ayrıca aylık 1000 TL ve üzerini kazanmış olsaydım muhtemelen maliye benim kapımı çalıp, vergi cezası keserdi diye düşünüyorum.

Belirli bir saat sınırı yok. İsterseniz 24 saat boyunca yazın. Ben bir gün 14 saat boyunca yazdığımı hatırlıyorum.

Bu kendi çapımda kırdığım yazarlık rekorlarımdan birisi ve o gün 120 TL kazanç elde ettiğimi hatırlıyorum. Ertesi gün yine 100 TL kazanacağıma inanırdım ama 15 TL bile kazanamazdım.

Çünkü bu işte düzenli kazanç elde etmek çok zor. Hem kendi içindeki bazı özel etkenlere göğüs germen (mesela; öz disiplin sahibi olmak, sağlam psikoloji, sabırlı olmak) hem de diğer genel olumsuzları (sürekli müşteri bulamamak, yarın ne iş alabilirim gibi gibi) aşmanız gerekir.

Bilgisayarda yazı yazarak para kazanma işini yapmaya karar verdiyseniz ve adam akıllı gelir elde etmek istiyorsanız gün boyunca en az 5 saat aralıksız çalışmalısınız.

Bu sayede ortalama 4-5 bin kelime yazmış olursunuz. Bu da ortalama 40-60 TL arası bir fiyata denk gelir.

Ancak; her gün 5 saat aralıksız yazmayı başarabilmek sanıldığı kadar kolay değildir.

Ayrıca günde en az 5 saat aralıksız yazmayı başarsanız bile, bir süre sonra yazının devamında ele alacağım meslek hastalıklarından bir ya da birkaçının sizde baş göstermesi yüksek bir ihtimal dahilindedir.

Bu yüzden günde 5 saat çalışmak yerine; internet yazarlığı işini ek iş olarak görmeniz günde sadece 1-2 saat çalışmanızı öneriyorum.

Müşteriler


Genel olarak muhattap olacağınız müşteri profilleri;

1. Firmalar : Web siteleri için sizden yazı isterler.

2. Webmasterlar : WordPress altyapısı ile kurulum yaptıkları siteler için sizden içerik isterler.

3. Ajanslar : Kurulum yaptıkları siteler için ya da diğer reklam projeleri için sizden yazı isterler.

4. Şahıslar : Kişisel blogları için sizden yazı talep ederler.

7 yıllık tecrübeme dayanarak müşterilerin %90 oranında iyi niyetli ve saygılı insanlar olduğunu söyleyebilirim. %10 kesimi ise ukala ve saygısız tipler olabilmektedir.
SEO Uyumlu Makale

Müşterilerin pek çoğu; yazacağınız yazının SEO uyumlu olmasını ister.

SEO uyumlu demek; Google arama motorunun önem verdiği içerik kalite standartlarına uygun bir yazı demektir.

SEO uyumlu yazı nasıl yazılır kısaca;

  • Yazının ana konusu doğrultusunda 1 ya da 2 adet anahtar kelime belirlenir.
  • Belirlenen anahtar kelimeler yazı içerisinde %1 oranında geçirilir.
  • Yazıda dil bilgisi hataları olmamalıdır.
  • İmla kuralları da önemlidir.
  • Hitabet; “bizli” ya da “üçüncü şahıs” ağzından olmalıdır. (müşteri hangisini istiyorsa)
  • Yani; önemli olan doğru anahtar kelimeleri belirlemek ve bu anahtar kelimeleri ideal oranda yazı içerisinde geçirmektir.

Avantajları
  • Özgürce çalışırsın. Sabah saat kaçta kalktığının bir önemi yoktur. İster gece, isterseniz de gündüz yazarsınız.
  • Başınızda bir patron ve de arkanızdan konuşacağından şüphelendiğiniz iş arkadaşlarınız yoktur. Tek başınıza dilediğiniz gibi çalışırsınız.
  • İstediğiniz saatte dışarı çıkabilir, istediğiniz saatte çalışırsınız. Mesela bir buluşmanız varsa, günün hangi saati olursa olsun gidersiniz.
  • Eğer güvenilir müşterileriniz ile çalışıyorsunuz işiniz bittiği zaman paranızı direkt alıyorsunuz.
  • Kolay yoldan, hızlı bir şekilde para kazanabiliyorsunuz. Bu yüzden acil para lazım diyenler için makale yazarlığı en ideal iş modellerinden birisidir.
Dezavantajları
  • Makale yazarlığının önemli dezavantajlarından birisi de tam olarak hakkınız olan kazancı alamıyor olmanızdır. Belki de bu ülkemizin genel bir sorunudur. Herkes asgari ücretin yetmiyor olduğundan şikayet eder ancak makale yazarlığında da bence ciddi bir haksızlık durumu söz konusudur.
  • Güvenilir bir müşteri ile çalışmanız önemlidir. Yoksa siz o kadar saat uğraşırsınız ancak karşınızdaki ödemeyi yapmaz veya ödemeyi çok aksatır. Bu yüzden faturalarınızı ödemeyemez ve hatta eve yemek alacak parayı bile bulamazsınız.
  • Eğer belirli bir ajans bünyesinde çalışmıyorsanız, bu durumda sigortalı olmazsınız ve sigortalı olmadığınız için sağlık güvenceniz de olmaz
  • Tek başınıza çalıştığınız için asosyal oluyorsunuz. Sosyal hayattan kopuk bir hayat tarzını benimsemeniz, kendiniz ile içten içe çok daha fazla konuşmanıza sebep olur. Eğer ayrıntılara çok fazla takılan bir burca sahipseniz de, belli başlı takıntılar ve hatta psikolojik sorunlar ile karşı karşıya kalma ihtimaliniz söz konusudur.
  • Çok severek bir yazı hazırlasanız bile o yazı başka birinin oluyor. Yani kendi sitenizde yayınlayabilecekken başkasının sitesinde yayınlanıyor.
Sonuç olarak karar sizin. Elbette ki her mesleğin iyi ve kötü yanları bulunmaktadır. Ben de makale yazarlığı mesleğinin iyi ve kötü yanlarını ve aynı zamanda evden para kazanmak isteyen ev hanımları için bu iş modelinin ne kadar kazançlı olduğunu izah etmek istedim. Sizler de yorumlarınız, düşünce ve deneyimleriniz ile bu konuya katkıda bulunabilirsiniz.

Bence burada asıl sorulması gereken soru ise makale yazarlığı yaparak ne kadar para kazanılabilir?

Bu soru önemli çünkü bunu her zaman söylüyorum insanlar olarak dünyaya sadece bir defa geliyoruz ve sadece üç beş kuruş için saatlerinizi harcamak çok yanlış birşey ama maalesef ben bu hatayı yaptım hem de bir kere, iki kere değil; yıllarca yaptım ama yine de pişman değilim çünkü bu sektörde iyi bir deneyim kazandım.

Ayrıca; düzenli müşteri bulabilmenin zorluğu, her gün yazı yazabilecek psikolojinin olmaması, bazı günler hiç yazmak istememek, bıkmak, hiç ilgini çekmeyen konuları yazmaya çalışmak gibi diğer nedenler bu işi bırakma nedenlerim arasındadır.

Neden başkaları için yazayım ki, kendi blogumda kendim için yazarım diye düşündüm ve bu blogu açtım. Sizlere de kendiniz için yazmanızı öneririm.

Üç, beş kuruş için başkalarına esir olmayın ama evde ek iş olarak, evden gelir elde etmek ve evden para kazanmak isteyenler için önerebilirim. Günde 1-2 saatlik yapılabilecek güzel bir ek iş olarak görebilirsiniz.


Profesyonel Makale Yazarı


Dilbilgisi kuralları - Bu kurallar önemlidir. Çünkü yazacağınız yazıların net, anlaşılır olması gerekir. Kimse ne yazdığı belli olmayan ve cümleleri anlaşılmayan bir yazı istemez. Noktalama işaretlerini kullanmayı biliyor olmanız gerekir.

Deneyim - Profesyonel bir yazar olabilmek için 2 yıl ve hatta daha fazla süredir bu işi deneyimliyor olmanız gerekir. Çünkü bu kadar sürede kendinizi sürekli geliştirmiş olursunuz ve artık birileri sizlerden yazı yazmanızı istediğinizde profesyonelce davranarak, talepleri en hızlı ve en iyi bir şekilde yerine getirirsiniz.

Psikoloji - Profesyonel bir yazarın psikolojisi de her zaman yazı yazmak için uygun olmalıdır. Mesela depresif bir andaysanız ve özel hayatınızda sorunlar varsa, birisi sizden yazı istediğinde tüm bu sorunları bir kenara bırakıp, yazınızı yazmanız gerekir. Günümüzde aslında diğer tüm mesleklerde de bu geçerli bir durumdur.

İşini Sevmek - Her meslekte başarılı olmak ve iyi bir kazanç elde etmek için işini sevmek önemli olduğu gibi profesyonel bir makale yazarı olabilmek için de işinizi yani yazı yazmayı gerçekten seviyor olmanız gerekir. Aksi halde uzun vadede zaten başarılı olamazsınız ve artık yazı yazmak istemezsiniz.

Öz disiplin - Diğer tüm freelancer iş modellerinde öz disiplin önemli olduğu gibi makale yazarlığında da öz disiplin son derece önemlidir. Çünkü sizin başınızda bir patron yoktur. Sizi dakika başı kimse kontrol etmez. Siz bilgisayar başında dilediğiniz zaman ve dilediğiniz gibi çalışırsınız ama maalesef eğer kendi içerinizde öz disiplin sağlayamazsanız sosyal medyada ya da hiç olmadık uğraşlar ile zamanınızı harcarsınız ve birde bakmışsınız ki akşam olmuş. Profesyonel bir yazar her zaman için öz disipline sahip olmalı ve asla ertelememelidir.

Düzen - Düzen, başarılı bir yazar olabilmek için bence en önemli kavramlardan birisidir. Düzen kavramından kastım özellikle de odanın düzenidir. Masa, oda derli toplu ve düzenli bir çalışma ortamı ve aynı zamanda belirli bir çalışma saatlerine bağlı kalarak da çalışmak önemlidir.

Tüm bu kriterler bence profesyonel bir makale yazarının sahip olması gereken kriterlerdir ki bu kriterlerin pek çoğununda zaman içerisinde tam anlamıyla sağlanacağına inanıyorum.

Sonuç olarak; sizlere 7 yıllık makale yazarlığı yapmak tecrübelerim doğrultusunda hem yazı yaz para kazan tarzı, makale yazarak para kazandıran siteler hem de genel olarak makale editörlüğü önemli noktalarından bahsettim.

Merak ettiğiniz sorular olursa bu yazının yorum kısmından sorularınızı sorabilirsiniz.

Freelance Yazarlık


Freelance yazarlık yaparak evden para kazanmak için sizlere 7 yıllık tecrübem ile metin editörlüğü diğer bir ifade ile metin yazarlığı nasıl yapabileceğinizi bu yazıda anlatıyorum.

Yazı yaz para kazan mantığı son derece basittir ve temel olarak 4 adımdan oluşur.

1. Müşteri bulmak

Makale yazarak para kazandıran siteler üzerinden müşteri bulabilirsiniz. Bu sitelerden bazılarını; iyimakale, bionluk ve fiverr olarak sıralandırabilirim.

Elbette Google üzerinde; evlere yazı işi veren firmalar, metin yazarak para kazanmak ya da metin yazarlığı iş ilanları şeklinde araştırma yaparak da yine müşteriler bulabilmeniz mümkündür.
Burada kilit nokta ise; freelancer sitelerinin pek çoğu deneyimsiz yani acemi yazarları kabul etmiyor. Bu yüzden önce deneyim kazanmalısınız.

Deneyim kazanabilmek için ise; kendi kendinize makale yazmalı ve yazdığınız makaledeki hatalarınızı bularak, aynı hataları yapmadan tekrar yazmalısınız.

Bunun için önerebileceğim en güzel yöntem ise; internette herhangi bir yazı başlığı bulun ve o başlık için 300 kelimelik bir yazı hazırlayın. Ardından o yazı ile kendi yazdığınız yazıyı kıyaslayın. Bunu birkaç defa yaparak kendinizi iyi bir yazar olmak konusunda geliştirebilirsiniz.

Bir süre sonra elde edeceğiniz deneyim sayesinde artık freelancer sitelerine üye olup kazanmaya başlayabilirsiniz.

Dilerseniz bir ajans bünyesinde de çalışabilirsiniz. Bilişim sektöründe hizmet vermekte olan ajanslarda yazılım mühendisleri ve webmasterlar çalışır. Bu mühendisler; web site kurulumunu yapmaktadırlar. Sizler ise kurulumu yapılan web sitesinin içeriğini hazırlamalısınız.

Bir ajans bünyesinde çalışmanın faydası ise sigortalı olabilmek ve hatta her ay düzenli bir gelirinizin olmasıdır. Ayrıca sosyal bir hayata da sahip olmanız mümkündür. Çünkü herhangi bir ajans bünyesinde çalıştığınız zaman o ajansın ofis ortamına da dahil olabiliyorsunuz ve ofis ortamında sosyal bir etkileşim de kurmuş oluyorsunuz.

Ancak çok daha avantajlı olduğu için ajanslar, bünyesinde içerik editörü çalıştırmak yerine yazı yaz para kazan siteleri üzerinden yazı yazmak isteyenler ile iletişime geçerek yazıları yazdırmaktadırlar. Çünkü böylelikle o ajans; sigorta ödemez, ekstra masraf yapmaz. Yani daha karlı olmaktadır.

Sonuç olarak; müşteriye ulaşabilmek zor ya da imkansız değil. Burada önemli olan ise deneyim kazanmanızdır. Çünkü deneyimli değilseniz, kimse size yazı yazdırmak istemeyecektir. Çünkü müşterinin sizden isteyeceği yazıyı, en iyi bir şekilde yazabilmeniz gerekiyor.

2. Müşterinin sizden istediği makaleyi yazmak


Bir müşterinin sizden yazmanızı isteyeceği yazı çeşitleri temel olarak aşağıdaki gibidir;
Ürün açıklama yazısı - Adı üstünde, herhangi bir ürünün açıklanması yazısıdır. Bu tarz bir yazıyı yazabilmek için o ürün hakkında araştırma yapmanız gerekir. Bu sayede o ürün hakkında elde edeceğiniz bilgiler doğrultusunda yazıyı hazırlayabilirsiniz.

Tanıtım yazısı - Tanıtım yazısı herhangi bir siteyi tanıtan bir yazıdır. Bu türden yazılar, genellikle bir sitenin başka bir sitede kendi reklamını yapabilmesi için talep edilir. Bu yazıyı yazabilmek için ise tanıtımı yapılacak siteyi incelemeli ve o sitenin amacı, özellikleri doğrultusunda yazıyı hazırlamalısınız.

Blog yazısı - Bilgi içerikli yazılardır. Herhangi bir konu hakkında araştırma yaparsınız ve o konu ile ilgili güncel, işe yarayacak, önemli bilgileri; açık ve net bir dille yazarsınız.

Haber yazısı - Haber sitelerinde yayınlanmak için uygun nitelikteki yazı tipidir.
Sonuç; müşteri sizlerden bu yukarıda sıralandırdığım yazı çeşitlerinden birisi ister. Siz de bu isteği en iyi bir şekilde karşılamanız gerekir.

Yazıyı yazmak için Google Drive kullanmanızı öneririm. Çünkü Google Drive pek çok açıdan kullanımı kolay ve kelime hatalarını da gösteriyor. Böylece yazınızdaki hataları kolayca fark edip, düzenleyebilirsiniz.

Google Drive üzerinden makale yazabilirsiniz. Bunun için bir Gmail adresine sahip olmanız yeterlidir. Ardından Google Drive giriş adresi üzerinden giriş yapıp, “Yeni > Döküman Oluştur” seçeneklerinden, yazınızı yazacağınız Word dosyasına ulaşabilirsiniz.

Ulaştığınız word dosyasında yazı yazdıktan sonra, sol üst köşeden “Farklı Kaydet” tıklayarak, dosyayı; .doc ya da .docx uzantısında kaydetmelisiniz.

Eğer birden fazla yazı teslimatı yapacaksanız, tüm yazıları bir dosyaya kaydedip sonrasında hepsini bir arşiv dosyasına yükleyebilir ve bu şekilde toplu teslimat yapabilirsiniz.

Yani; bilgisayarınıza word programı ya da herhangi bir office programı indirmenize gerek yoktur. Yazı yazma işlemini Google Drive üzerinden kolay ve güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise One Drive’dır.

Özellikle ilk siparişler çok önemli olmaktadır. Eğer ilk siparişi zamanında, güzel bir şekilde teslim ederseniz, o müşteri size daha fazla yazı işi verecektir.

Sesle Makale Yazmak


Sesle makale yazmak da mümkündür. Bunun için yazı editörünün üst menü kısmında yer alan mikrofona tıklamalısınız. Tabii ki bu mikrofonun çalışabilmesi için bilgisayarınızın mikrofonunun açık olması ve sesinizi net bir şekilde algılıyor olması gerekir. Genelde 1 metreye kadar mesafeye kadar algılayabilmektedir.

Akıllı telefondan makale yazmak da mümkündür. Bunun için telefonunuze Google Drive uygulamasını yüklersiniz. Sonrasında konuşarak kolay bir şekilde akıllı telefondan yazınızı yazarsınız. Ancak bu şekilde yazmak bazen zor oluyor. Çünkü bazen mikrofon sesi doğru duymuyor ya da duysa bile imla hataları oluyor. Bu yüzden sonrasında bilgisayar başına geçerek, son bir düzenleme yapmanız gerekebiliyor.

Sesle yazmak için ipuçları ve deneyimlerim;

1. Google'ın söylediğiniz kelimeleri anlayabilmesi için mikrofonlu kullaklık kullanmanıza ve hatta mikrofonu ağzınıza yakınlaştırmanıza gerek yoktur. Çünkü deneyimlerime dayanarak pek çok kelimeyi çok rahat bir şekilde algılıyor olduğunu söyleyebilirim. Hatta telefonla aranızda yarım metre mesafe olsa bile yine de anlıyor.

2. Kelimeleri açık ve net bir şekilde söylemeniz gerekiyor. Hızlı konuşsanız bile yine de yazabiliyorsunuz. Yani ses motoru sizin kelimelerinizi anlasın diye, sırf bunun için yavaş yavaş konuşmanıza ve kelimeleri bu şekilde telaffuz etmenize gerek yoktur.

3. Eğer nokta koymanız gereken bir kısım olursa, bu durumda klavyeden müdahale etmelisiniz. Çünkü siz "nokta" veya "virgül" komutunu verdiğinizde bu komut anlaşılmıyor ve uygulanmıyor.

4. Kelimeler arasında boşluk bırakmak için ekstra bir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü otomatik olarak boşluk bırakıyor zaten.

5. Telefonunuzun en az 2 GB RAM'e ve en az dört çekirdekli olmasını öneriyorum. Aksi taktirde telefonunuzda donmalar, kasmalar, yavaşlamalar olacaktır ve bu sizin canınızı ayrıca sıkacak, veriminizi düşürecek ve zamanınızı da ciddi oranda alacaktır.

Sonuç olarak sesle yazmak basit bir işlemdir ama buna rağmen sizlere önermiyorum. Çünkü bence sesle yazı yazmanın (özellikle de web siteniz ya da blogunuz için bir yazı hazırlamanın) birçok açıdan dezavantajları var.

Mesela; Yatarak, koltukta oturarak ya da başka bir şeye odaklanmış bir şekilde başarılı bir yazı ortaya çıkarmak çok zor. Kendinizi halsiz ya da enerjisiz hissedip, bu yöntem ile içerik çıkarabileceğinize inanırsınız ancak bu şekilde iyi bir içerik çıkarmak gerçekten de zordur. 

Bir yandan kelimelerin net bir şekilde anlaşılması için çabalarsınız, bir diğer yandan ise neler söyleyeceğinizi düşünürsünüz. İşte bu yüzden ben sizlere masa başında çalışmanızı öneriyorum.

Bu eylem tıpkı yatarak ders çalışmaya benziyor. Bildiğiniz gibi öğretmenler ve eğitimciler de genel olarak yatarak ders çalışmanın doğru bir yöntem olmadığını vurgular. 

Bu konuda haksız sayılmazlar. Çünkü yatarak ders çalıştığımda da, kitap başında uyuya kaldığımı hatırlıyorum. 

Dolayısıyla tam anlamıyla odaklı bir şekilde çalışmanızı yapabilmeniz için masa başında dik durarak çalışmanızı öneriyorum.

Bu yöntemle yazı yazmanın bir diğer önemli dezavantajı da birdenbire uykuya dalabilir olmanızdır. Bu benim başıma birkaç defa geldi.

Son olarak eğer ciddi, verimli ve faydalı bir yazı ortaya çıkarmak istiyorsanız, bu durumda kesinlikle bu işi ciddiye alarak, motive bir şekilde yazmanızı öneririm.

3. Yazdığınız yazıyı teslim etmek

Üye olduğunuz sitede teslim paneli bulunuyor. Birazcık inceleme yaparak öğrenebilirsiniz. Yazdığınız yazıyı, panel üzerinden müşteriye gönderiyorsunuz ve sonrasında yazı eğer istenildiği gibi olmuşsa onay alıyorsunuz.

Ayrıca; bazı sitelerde incelemeyi ve onayı moderatörler verirken, bazılarında ise bizzat müşteri vermektedir.

4. Paranızı Almak

Yazdığınız yazı ya da yazılar, eğer onay alırsa; paranızı kazanıyorsunuz. Kazandığınız para, o sitedeki bakiyenize yansıyor. O bakiyeden, banka hesabınıza çekim yapabilirsiniz.

Not; bazı siteler; siz onayı aldığınızda, ertesi gün hemen paranızı yatıyorlar. Bazı siteler ise para çekme talebi oluşturmanızı istiyorlar.

Para yatırma süresi de siteye göre değişkenlik gösteriyor. Bazı siteler 1 günde yatırıyor, bazılarının yatırması ise 2 ve hatta 4 haftayı bulabiliyor.

Para çekim işleminde herhangi bir sorun yaşamamanız için ise hesap bilgilerinizde yer alan ad soyad ile çekim yaptığınız banka hesap bilgilerinin eşleşiyor olması gerekir.

Sonuç Olarak;

7 yıllık deneyimlerim neticesinde ben, bu işte kendimce profesyonel olduğuma inanıyorum ve bir kişinin profesyonel makale yazarı olabilmesi için aşağıdaki kriterleri sağlıyor olması gerektiğine inanıyorum.

Buna göre;

  • Asosyalliği ve ev yaşamını seven bir kişiliğe sahip olmalısınız. Evde günde en az 10 saat vakit geçiriyorum diyorsanız, bu iş size göre.
  • Eğer dışarıda iş bulmaya çalışmayı sevmiyorsanız, her sabah uyanıp, hazırlanıp işe gitmek istemiyorum diyorsanız makale yazarlığı için doğru bir kişisinizdir.
  • Az para kazanayım ama tam anlamıyla özgür olayım diyorsanız bu işi yapın.
  • Yazı yazmayı seviyor olmanız gerekir tabii ki. Araştırmayı da sevmelisiniz. Çünkü pek çok farklı konuda araştırma yapmanız gerekecektir. Nakliyat, yangın merdivenleri, sağlık ile ilgili konular ve aklınıza gelen, gelmeyen pek çok farklı konuda araştırma yapabilmeniz gerekir. Eğer ki üşeniyorsanız bence hiç başlamayın derim çünkü araştırmacı bir kişiliğe sahip olmak, bu işi yapabilmeniz için temel gereksinimlerden birisidir. 
  • Hızlı klavye kullanabiliyor olmak önemlidir. Eğer yeterince hızlı değilseniz merak etmeyin çünkü yazdıkça zaten alışacaksınız.
  • Türkçe dilini seviyor olmak ve dil kurallarına hakim olmak. Sürekli kendinizi geliştirmek.
  • Hitabet becerisine sahip olmak.
  • Gerektiğinde her bir kelimeyi araştırmak ve anlamlarını öğrenmek.
  • Titiz ve dikkatli bir çalışma yapabilmek.
  • Bu kriterleri karşılıyorsanız müşterilerinizi memnun edecek işler ortaya çıkarabileceğinize inanıyorum.

Makale Satışı Yapmak


Bazı siteler sizlere hazır makale satışı yapmanıza imkan sağlar.

Kendi ilgi duyduğunuz konular hakkında yazılar yazarsınız ve bu yazıları satarsınız. Fiyatlandırmayı kendinize göre yaparsınız.

Hazır makale satışı yapmanın, müşteri siparişi yazmaya kıyasla daha kolay ve avantajlı olduğu düşünebilir ancak öyle değildir. Çünkü siz yazılarınızı saatlerce emek verdikten sonra satılmaması gibi bir ihtimal söz konusudur. Bu, ciddi bir risktir. Hem zaman hem de emek kaybetmiş olursunuz. Bu yüzden bunu yapmak yerine, özel yazı siparişlerini yazmak bence daha mantıklıdır.

0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.