12 Ara 2018

Facebooktan Para Kazanmak

Facebooktan para kazanmak isteyenler için yöntemleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Günümüzde birçok insan geçimini internet üzerinden sağlıyor. Siz de bu kişilerden birisi olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey öncelikli olarak hangi platform üzerinden hangi yöntem ile gelir elde etmek istediğinize karar vermek.

facebook satış yapmak, para kazanmak

Bu yazı, özellikle de Facebook üzerinden gelir elde etmek isteyenlere yönelik hazırlanmıştır. Düzenli ve yüksek miktarda gelir elde etmenin mümkün olduğu bu sanal platformdan siz de asgari ücret düzeyinde ya da çok daha yüksek miktarda gelir elde edebilirsiniz.

1. Satış yapmak


1.1 Toptan ürün satmak


- şirket gerektirir
- sermaye gerektirir
- reklam bütçesi gerektirir

Toptancılardan mal tedarik ederek, bu malları stoklayabilir ve böylelikle satışını gerçekleştirebilirsiniz. Bu, klasik bir satış yöntemidir ancak facebook üzerinden daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

1.2 İkinci el eşya satmak


- İkinci el eşyalar değerinde satılabilir
- Şirket sahibi olmanız gerekmez
- Vergi sorunu yoktur

Dilerseniz kullanılmış olan eşyaları da satabilirsiniz. İkinci el eşya satışında özellikle de kıyafetler ilgi görmektedir. İkinci el kıyafet satışı sektörü o kadar canlıdır ki bunun için özel modacruz, dolap gibi uygulamalar bile bulunmaktadır.

Eğer bir ürün üretiyorsanız mesela yemek bile yapabiliyor olsanız, bu ürettiğiniz ürünü satabilirsiniz.

Sonuç olarak; Facebook, toplumun hemen her kesiminden insana ulaşmanın mümkün olduğu bir ortam olması nedeniyle, pek çok türden farklı ürünü satabilirsiniz.

1.3 Satış ortaklığı ile satış yapmak


- Sermaye gerektirmez
- Şirket kurmanız gerekmez.

Günümüzde birçok firma satış ortaklığı modelini uygulamakta ve bu sayede kazançlarını arttırmaktadır.

Satış ortaklığı yapan firmalar hangileri öğrenmek için internetten araştırma yapabilirsiniz.

Satış ortaklığı sistemi hakkında kısaca bilgi verecek olursak mesela bir tane kozmetik markası var diyelim.

Siz bu kozmetik markasının satış ortağı olup (satış temsilcisi de denebiliyor) sonrasında satacağınız her bir ürün başına belirli bir oranda komisyon kazanmış oluyorsunuz.

Mesela ürün başında %50 oranında komisyon vermekte olan bir firmanın 100 TL değerindeki ürününü satmayı başardığınız zaman, 100 TL'nin %50'si yani yarısı olan 50 TL'yi siz kazanmış oluyorsunuz.

Satış ortaklığı yapmanın birçok farklı taktiği var. Bu taktikleri uygulayarak daha kolay bir şekilde kazanç elde etmeniz mümkündür.


2. Reklam almak


Açacağınız bir sayfada ürün, hizmet ya da web site reklamı yaparak da para kazanabilirsiniz. Bu şekilde kazanç sağlayabilmenizde önemli olan şey açacağınız sayfanın hangi kategoride olacağıdır.

Örneğin makyaj kategorisinde bir sayfa açtığınız zaman, paylaşacağınız bilgiler de yine makyaj konusu ile ilgili olur. Böylece size reklam verecek firmalar da yine makyaj konusu ile ilgili ürün ya da hizmet satışı yapan firmalardan olur.

Uzun süreli olarak bu tarz firmalar ile anlaşma sağlayarak aylar, yıllar boyunca sabit gelir elde edebilirsiniz ya da daha kısa süreli bir anlaşma yaparak da, gönderi (paylaşım) başına belirlenen ücret kazanabilirsiniz.

Açacağınız sayfanın belirli bir konusu olsun ve düzenli paylaşımlar yaparak belirli bir kitleye ulaşın. Bu sayede sizin sayfanızın konusu ile ilgili reklam vermek isteyen firmalar ya da girişimciler olacaktır.

Kim, benim sayfama neden reklam versin ki? diye düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz.

Çünkü günümüzde firmalar sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanmakta ve bu platformlar üzerinden hedef kitleye ulaşabilmek için reklamlar vermektedir.

Dolayısıyla sizler de facebook'ta açacağınız bir sayfa ile firmaların ya da bireysel girişimcilerin size reklam vermesini sağlayabilir ve bu reklamlar üzerinden iyi paralar kazanabilirsiniz.

Facebook Marketplace Satış Yapmak


Bildiğiniz gibi Facebook bir ticaret sitesi değil ama insanların alışveriş yapabilmesi için marketplace özelliği geliştirilmiş. Siz de bu ortamı kullanarak satış yapabilirsiniz.

Satacağınız ürünün niteliği ve kategorisi ne olursa olsun, satışını yaptığınız ürünün kısa bir sürede satılmasını istiyorsanız, tecrübelerim sonucunda aşağıdaki kriterlerin önemli olduğunu söylemek isterim;

- Facebook'a üye olduğunuz yıl

Tıpkı sahibinden ve letgo gibi diğer sitelerde de olduğu gibi facebook'ta da üye olduğunuz yıl önemli olmaktadır.

Mesela siz herhangi bir ürünü satışa koyduğunuz zaman ve insanlar o ürünün üzerine tıkladıkları zaman, ürünün hemen alt kısmında sizin facebook'a kaç yılında üye olduğunuz yazıyor.

Bu önemli bir detay çünkü güvenilir mi olduğunuz bu şekilde anlaşılabiliyor. Yakın zamanda açılmış olan bir hesabın beklenmedik bir şekilde hesabını kapatması ve ortadan kaybolması gibi bir durum söz konusudur.

- Facebook adınızın; ad, soyad şeklinde olması

Facebook adınız sadece ad ve soyaddan oluşmalıdır. Herhangi bir şekilde kendinize lakap yazmanız ya da gerçek dışı bir isim kullanmanız, profilinizin sahte olduğu izlenimini verir ki bu durumda potansiyel müşterileriniz sizinle iletişime geçmek ve ürünü satın almak konusunda çekimser davranır.

- Pazarlık payını hesaba katın

Sattığınız ürün için olabilecek en iyi fiyatı belirleyin. Bu belirleme esnasında olabilecek en yüksek fiyatı vermeye gayret edin ve pazarlık payı da ayırın.

Çünkü birçok insan, en başta amacı pazarlık yapmak olmasa bile sonrasında konuyu hemen pazarlığa getirebiliyor. Bu yüzden pazarlık payını en başında belirlemekte fayda var.

- En başta yüksek bir fiyat verin sonra düşürün

Öte yandan fiyat belirlemesi yaparken yüksek bir fiyat belirlemelisiniz ki sonradan yükseltmeniz durumunda ilanınızı takip eden kişiler, o ürünü satın almaktan vazgeçebilir.

Halbuki en baştan yüksek fiyat verip, sonra talep durumuna göre yavaş yavaş indirim yaparsanız bu durumda facebook sizin ilanınıza göz atmış ya da takip etmekte olan kişilere bildirim gönderecektir.

Bu sayede ürününüzün satılma ihtimali daha yüksek olacaktır.

- Açıklama kısmını net ve anlaşılır bir şekilde doldurun

Satışını yaptığınız ürün her ne ise, açıklama kısmını olabilecek en anlaşılır bir şekilde yazmaya gayret etmelisiniz. Yazacağınız açıklama yazısını okuyan bir kişi, az biraz o ürüne ilgi duyuyor olsa bile satın almak istemelidir.

- Sattığınız ürünün özelliklerine odaklanın.

Özellikler hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, o ürünü başarılı bir şekilde tanıtmak ve hakkında merak edilen sorulara cevap verecek bir şekilde açıklama yazısını yazmak da o kadar mümkün olacaktır.

- Güzel ve etkileyici fotoğraflar çekin

Fotoğrafları farklı açılardan çekmeye özen gösterin. Fotoğrafların kalitesi yüksek olursa, insanlar daha iyi bir şekilde ürünü inceleyebilirler.

Bu sayede satın alma olasılıkları daha da artar. Bu nedenle ürünün fotoğrafını çekerken kamerayı titrememeli ve yeterli oranda ışık alan bir yerde çekmelisiniz.

Dilerseniz fotoğrafları çektikten sonra fotoğrafın üzerine fiyatı da yazabilirsiniz. Bu sayede fiyatı gören kişiler, ürünü incelemek isteyecektir.

Doğrudan kendi ürününüzü ya da emeğinizi de satarak para kazanabilirsiniz.

Mesela; Belli bir konuda uzmansınız diyelim. O halde uzman olduğunuz konu hakkında insanlara hizmet verebilir ve bunun karşılığında para kazanabilirsiniz.

Facebooktan Satış Yapmak, Para Kazanmak için Öneriler


Ben burada ise özel olarak; facebook sayfası açıp, bu sayfa üzerinden para kazanmak isteyenlerin, sayfa açma aşamasında nelere dikkat etmeleri gerektiğinden bahsetmek istiyorum.

Facebook sayfanızın belirli bir konusu olsun. Mesela yemek tarifleri olabilir ya da el işi ile ilgili konular da olabilir. Hangi konuyu tercih edeceğiniz tamamen size kalmıştır.

Benim size her zaman ki gibi tavsiyem ise en çok bilgili olduğunuz ve hakkında konuşmaktan en çok hoşlandığınız bir konuyu tercih edin.

Mesela çiçekleri seviyorsanız, çiçekler hakkında bilgi sahibi iseniz ve çiçeklerden bahsettiğiniz zaman sıkılmıyorsanız, bu durumda o facebook sayfasında yapacağınız paylaşımların ana konusunu çiçekler olarak görebilirsiniz.

Unutmayın ki belirli bir konuda olmayan facebook sayfaları her türlü paylaşımda bulunduklarında bir nevi çöplüğe dönerler ve firmalar bu tarz sayfalara pek reklam vermek istemezler.

Facebook sayfanızın konusunu belirledikten sonra kapak ve profil fotoğraflarını konu ile uygun bir şekilde düzenlemelisiniz. Bu aşamada eğer mümkünse sizin kendi çekiminiz olan fotoğraflarınızı kullanmanız hem samimiyet hem de özgünlük açısından sayfanızın daha değerli olmasını sağlayacaktır.

Sayfanız için isim ve kullanıcı adı belirlerken, sayfanın ana konusu ile ilgili kelimeleri kullanıcı adında mutlaka geçirmelisiniz. 

Mesela dekorasyon ile ilgili bir sayfa açmışsanız eğer, sayfanın kullanıcı adı kısmında dekorasyon kelimesinin mutlaka geçmesini sağlamalısınız.

Sayfanızın hakkında kısmını da mutlaka doldurmalısınız. Bu sayfayı ne tür bilgiler paylaşmak için açtığınızı ve bu sayfayı takip eden insanlara ne tür bilgiler vererek ya da paylaşımlarda bulunarak fayda sağlayacağınızı ifade etmelisiniz.

Tüm bu kriterleri uyguladığınız taktirde, bence sayfanız artık kullanıma hazır bir hale gelmiş olur. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey var ki o da günlük düzenli içerik paylaşımıdır. 

Bunun için, daha önce de belirtmiş olduğum gibi günde sadece 1 saat ayırmanız yeterli olacaktır.

Facebooktan para kazanmak için ne yapmalıyım diye soranlar kesinlikle gönderilerine dikkat etmeleri gerekiyor...

Bildiğiniz gibi facebookta; video, resim ya da yazı paylaşabiliyorsunuz.

- Düz yazı paylaşmak genelde pek etkileyici olmuyor. Eğer yazı paylaşmak istiyorsanız, bir adet görseli de eklemenizi öneririm. Ancak tabii ki ekleyeceğiniz görselin, paylaşacağınız yazının konusu ile ilgili olması gerekmektedir.

- Video paylaşımları da yapabilirsiniz. Video paylaşımı yaparsanız zaten daha fazla takipçiye de ulaşma şansınız olacaktır.

Çünkü facebook'un kendi içerisinde video algoritması var ve bu algoritma öyle bir şekilde çalışıyor ki insanlar video izlediklerinde, benzer videoları keşfediyorlar.

İşte bu sayede sizin videolarınızı da keşfedebilirler ve bu sayede sayfanızı beğenip, takip edebilirler.

- Eğer paylaşacak görsel bulamıyorsanız kendi görselinizi oluşturabilirsiniz.

Facebookta paylaşım yapabilmeniz için görsel oluşturmanızı sağlayacak pek çok program ve uygulama mevcut.

Sonuç olarak;

- Paylaşımlarınızın ne tür olduğundan ve nasıl oluşturduğunuzdan ziyade önemli olan; orjinal olması ve gerçekten de sayfanızın konusu doğrultusunda, sayfanızı takip eden kişilere herhangi bir şekilde fayda sağlıyor olmasıdır.

- Etkileyici, fayda sağlayan bir içerik her daim beğenilir. İnsanlarda duygular uyandıran ve etkileşimi teşvik edici paylaşıml


0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.