7 Ara 2021

Dolap uygulamasında iade var mı

Dolap uygulamasında iade var mı evet var ama hangi süreçte iade etmek istediğinize göre bu sorunun cevabı değişiyor çünkü iade süreci ikiye ayrılıyor.

1. Kargo size ulaşmadı (birinci süreç)
2. Kargo size ulaştı (ikinci süreç)

Bu süreçlerden hangisinde olduğunuza göre dolap uygulaması iade var mı sorusunun cevabı değişkenlik göstermektedir.

dolap uygulamasında iade var mı

Sizlere, bu iki süreci ele alacağım. Bazı önemli detaylardan bahsetmek istiyorum eğer mağduriyet yaşamamak istiyorsanız, burada yazdığım bilgilere mutlaka bakın.

1. Kargo size ulaşmadı

En kolay iade süreci, bu süreçtir. Kargo size ulaşmadıysa hemen sistemde girip bakın durumda ne yazıyor. Eğer satıcı kargoya vermemişse iptal edebilirsiniz ve hatta kargolamış bile olsa iptal edebiliyorsunuz. 

Bu şekilde iptal ettiğiniz zaman satıcı size itiraz edemez, etse dahi itirazı geçersiz olur çünkü dolap uygulaması kurallarına göre bu aşamada alıcının iptal etme hakkı var. Üstelik iptal etmek için çok geçerli bir sebebi olmasına da gerek yok. Herhangi bir sebepten dolayı iptal etme, iade etme hakkını kullanabiliyor.

Kıyafet ile ilgili açılmış olan ilanda bir kusur belirtilmiş olabilir ama siz ilandaki bilgilere çok bakmadan ikinci el kıyafet satış işlemi gerçekleştirilmiş olabilir. Bu durumda sonrasında pişmanlık duymamak için iptal edebilirsiniz.

Mesela diyelim bir kıyafet satın aldınız ama baktınız ki yırtığı var ya da bedeni size hiç uymuyor, bu durumda iade olur mu?

Eğer satın aldığınız kıyafet, kargoya verilmişse ve sizin adresinize henüz ulaşmadıysa; “kıyafeti beğenmedim” ya da “bedeni bana göre değil” şeklinde sebep belirterek iade edebiliyorsunuz.

Hatta hiçbir sebep göstermeden bile iptal etme hakkınız var. Yeter ki sistemde baktığınız zaman “kargolandı” yazıyor olsun.

Yani sistemde “kargolandı” ibaresini görüyorsanız, iade etmeniz veya iptal etmeniz çok kolaydır ve özel bir sebep göstermeniz bile gerekmiyor.

Bu size bahsettiğim birinci süreçti. Bu birinci süreçte olup, dolap uygulaması iade var mı diye soranlar için kesinlikle evet cevabını verebiliyorum ama asıl zorluk ikinci süreçte olup da bu soruyu soranlar için söz konusudur. Eğer kargo size ulaştıysa, işleme onay vermişseniz siz ikinci süreçtesiniz demektir.

2. Kargo ulaştı ve onay verdiniz

Eğer siz bu süreçteyseniz işiniz zor çünkü kurallar gereği kargo size ulaştıktan sonra “kıyafeti beğenmedim, bedeni bana uymadı” gibi sebepler artık kabul edilmiyor.

Böyle bir durumda iade yapabilmeniz için tek şansınız var, o da söz konusu kıyafetin herhangi bir ayrıntısının ilanda anlatıldığı gibi olmamasıdır. 

Yani siz diyelim ki kıyafeti satın aldıktan sonra evde ayna karşısında denerim eğer bana uymazsa geri gönderirim diye düşünüyorsanız, hayır bunu yapamıyorsunuz. Ama eğer ayna karşısında denediğinizde kıyafetin bedeninin size uymama sebebi  ilanda yazılan beden ile size gönderilen bedenin “uyumsuz” olmasından kaynaklanıyorsa, bu durumda; evet, iade hakkınız var.

İşte bu yüzden satın alırken bu detayı göz önünde bulundurmanız çok önemli. Eğer o kıyafetin beden ölçüsünün size uyup - uymayacağı konusunda bir kararsızlık yaşıyorsanız bence hiç almayın daha iyi, çünkü sonrasında iade etme hakkınız yok.

Bu durumda, kıyafet alma aşamasında özellikle beden ölçüleri konusunda %100 emin olabilmek için satıcıdan ölçüm yaparak size ölçüm değerlerini yazmasını isteyebilirsiniz. Böylece o kıyafet size uyacak mı kesinlikle emin olursunuz, içiniz rahat bir şekilde ikinci el kıyafet satın alma işlemini yapabilirsiniz.

Dolap uygulaması iade koşulları

Kargo elinize ulaşmış ve ödemeye onay vermiş olsanız bile dolap uygulamasında iade var mı cevap; evet. Aşağıdaki sebeplerden birisini gerekçe gösterek iade yapabilirsiniz;

Beden ölçüsü uyumsuzluğu

İlan açıklama kısmında yazan beden ölçüsü ile size gönderilen kıyafetin etiketinde yazan ölçe birebir uyuşmuyorsa çok rahat iade edebiliyorsunuz.

Ayrıca ölçüler birebir uyuşsa bile eğer o kıyafet uygunsuz koşullarda yıkanmış ya da kullanım durumuna bağlı olarak ölçüsü değişmişse (daralmış ya da genişlemiş olabilir) bu durumda da yine iade edebiliyorsunuz.

Marka uyumsuzluğu (sahte marka)

Bazı satıcılar kıyafetleri daha hızlı ya da daha yüksek fiyattan satabilmek amacıyla kıyafetleri markalı olarak gösterebiliyorlar

O kıyafeti size satarken orjinal bir makaya ait olduğunu söylemişlerse ya da öyle yazmışlarsa ama siz o malın taklit olduğunu fark ettiyseniz

Size anlatıldığı gibi değilse

Dolap ikinci el kıyafet satış uygulaması kullananarak ikinci el kıyafet satışı yapan bazı satıcılar ise satmaya çalıştıkları kıyafetleri neredeyse mükemmel gibi göstermeye çalışıyorlar. İşte bu yüzden ilanlarında girdikleri bazı bilgiler yanlış olabiliyor.

Eğer ilanda o kıyafet ile ilgili verilmiş bilgilerden biri ya da bir kaçının yanlış - uyumsuz olduğunu fark ederseniz de iade edebiliyorsunuz.

Peki bu bilgiler neler olabilir?

Mesela;

  • Yırtıksa ya da giyilemeyecek kadar hasarlıysa ama ilanda bu söylenmemişse
  • Fotoğraflarda kusursuz, bir hasarı yok denilmişse ama sizin elinize geçtiğinde siz o gösterilmeyen kusurları görmüşseniz
  • Renk konusunda uyumsuzluk
  • Kıyafetin malzemesi ile ilgili tutarsızlık

Tüm bu durumlar için dolapta iade var mı diye soruyorsanız, cevap: kesinlikle var! Yukarıdaki sebeplerden hiçbirisi size uymuyorsa bile eğer ilanda belirtmiş ama sizin elinize geçen kıyafetle uyumsuz bir bilgi varsa yine de iade etme hakkınız var.

İade Edemedim Şimdi Ne Olacak?

Özellikle de kargonun size ulaşması sonrasındaki iade süreci zorlu olabiliyor çünkü o süreçte satıcının da onay vermesi gerekiyor eğer satıcı iade almak istemiyorsa bu durumda devreye dolap uygulaması yetkilileri giriyor derken süreç epey uzuyor. Bu süreç, kıyafetin iade edilememesi ile de sonuçlanabiliyor.

Eğer satın aldığınız bir kıyafeti uğraşmanıza rağmen iade edemediyseniz, bu kıyafetten kurtulmanın en iyi yöntemi dolap uygulamasında satışa sunmaktır.

Bildiğiniz gibi bu uygulama özellikle ikinci el kıyafet satışı yapmak isteyen kadınların çok fazla kullandığı bir uygulama. Yani satın aldığınız ama bir türlü iade edemediğiniz bir kıyafet varsa bu uygulamadaki butiğinize o kıyafeti yükleyerek çok rahat bir şekilde satabilirsiniz. Bu yüzden “iade edemedim” diye dert edinmeyin.

Ben bu yazıda dolap uygulamasında iade var mı sorusuna olabildiğince açık bir şekilde yanıt vermeye çalıştım ve özellikle de alıcılar için önemli olan noktalara değindim. Siz de iade süreci ile ilgili deneyimlerinizi aşağıdaki yorum formunu kullanarak paylaşabilirsiniz.

0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.