30 Kas 2019

Instagramda kıyafet satmak

Instagramdan kıyafet satmak isteyenler için en önemli bilgileri soru - cevap şeklinde bir araya getirdim.


Öyleyse başlayalım.

Instagramdan kıyafet satmak için ne lazım?


Instagramdan kıyafet satmak için öncelikle kıyafet stoğu yapmış olmanız lazım. Eğer amacınız tek parça kıyafet satmak ise, bunu yapmak için instagramı kullanmak yerine Modacruz, Gardrops, Dolap gibi kıyafet satma uygulamalarından birisini kullanmanız çok daha mantıklıdır.

Ama eğer amacınız uzun vadede satış yapmak ve iyi bir gelir elde ederek, kendi işinizin patronu olmak ise, bu durumda bir kıyafet stoğunuzun olması gerekir.

Kıyafet stoğu yapabilmek için ise deponuzun olması (evinizin bir odası olabilir) ve bu depoyu doldurabilmek için toptancılar bularak, toptancılardan mal tedarik etmelisiniz.

Ancak toptancıların size mal satabilmesi için şirket sahibi olmanız gerekir. Edinebileceğiniz en uygun ve kolay şirket türü “şahıs şirketi” olarak adlandırılan şirket türüdür.

Oldukça düşük bir sermaye ile kısa bir sürede şahıs şirketi açma işlemlerini tamamlayabilir, sonrasında mal tedarik ederek, mal stoklama yapabilir ve ardından instagramdan kıyafet satma işine ilk adımınızı atabilirsiniz.

Tüm bu süreci daha kolay ve hızlı bir şekilde ilerletmek için aracı şirketlerden hizmet alabilirsiniz.

Instagramda kıyafet satmanın avantajları nelerdir?


- Çok düşük bütçe ile reklam vererek, binlerce müşteriye ulaşabilirsiniz.

- Eğer ürünlerinizin kategorisi ve içeriği doğrultusunda açıklama kısmında doğru etiketleri kullanırsanız, müşteri hedef kitlenize kolayca ulaşabilirsiniz.

- Eğer müşterilerinizin sayfanızı takip etmelerini sağlarsanız, uzun vadede aynı müşterilerinize birden fazla satış yapabilirsiniz.

- Belli bir kıyafet türü kategorisine yoğunlaştığınızda, o alanda marka olabilir ve çok daha fazla satış yapabilirsiniz.

- Özellikle de fiziksel mağazalar ile kıyaslandığında, çok daha az bütçe ile çok daha fazla satış yapmak ve kazanç elde etmek mümkündür.

- Toptan alım yapıp, satışa başlayabilirsiniz. Böylece ticaret sektörüne hızlı bir şekilde giriş yapmış olursunuz ve hemen kar elde etmeye başlarsınız.

- Instagram sayesinde kadınlara çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmak mümkündür. Bu sayede çok daha fazla sayıda satış yapmak da mümkün olur. Önemli olan şey ise etkileyici bir pazarlama stratejisi belirlemek.

- Kendi işinizin patronu olursunuz, başkasının emrinde çalışmadan, rahat bir psikoloji ile ve özgürce para kazanırsınız.

Ama unutmayın ki;

Instagramdan satış yapmak bazen zor olabiliyor. Çünkü bazı kötü niyetli insanlar yüzünden, insanlar artık güvenmedikleri hesaplardan ürün satın almak istemiyorlar. Güven vermek çok önemli ve güven verebilmeniz için en önemli kriterlerden birisi şirket sahibi olmanızdır.

Her ticaret girişimi kesinlikle her zaman risk taşır. Dolayısıyla Instagramdan satış yapmak da risk almak demektir. 

Eğer bu işe giriştiğiniz zaman, bütçenize üzülecekseniz, belki de hiç girişmemek daha iyi olacaktır. Ama bence hiç denememektense, bir defa da olsa denemek gerekir ki ileride "keşke yapsaydım" demektense "yaptım ama olmadı" diyebilelim.

Instagram satış yapmak vergi sorunu yaratır mı?


Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır.

Şöyle ki;

- Eğer şahıs şirketi değilseniz ancak düzenli olarak satış yaparak gelir elde ediyorsanız, bu durumda vergi sorunu yaşarsınız. Çünkü herhangi bir şirket sahibi olmadan gelir elde etseniz bile bu düzenli gelir için “gelir vergisi” vermeniz gerekir. Bu da %18 oranında vergi demektir.

- Eğer şahıs şirketiniz var ise ve düzenli veya düzensiz olarak satış yaparak az ya da çok miktarda gelir elde ediyorsanız, bu durumda vergi sorunu yaşamazsınız. Çünkü zaten tüm yasal gereklilikleri yerine getiriyorsunuz.

Instagram ikinci el kıyafet satışı yapmak mantıklı mı?


Bence değil. 

Eğer sıfırdan ürün stoklayabilecek sermayeniz yoksa ve bu sebepten dolayı ikinci el kıyafet satışı yapmayı düşünüyorsanız, bunu yapabileceğiniz çok daha iyi uygulamalar var.

Bu kıyafet satma uygulamalarının başında; dolap uygulaması, gardrops ve modacruz gelmektedir.

Bu ikinci el kıyafet ve kadın eşyaları satışı yapabileceğiniz uygulamalara yönelmenizi öneririm. Çünkü güvenli ödeme altyapısı var ve ihtiyaç duyduğunuz herşey mevcut. Kolayca satış yapabilirsiniz.

Bu uygulamalar size ikinci el satışı konusunda büyük bir kolaylık sağlıyor olmaları ve aynı zamanda eşyalarınızı satabileceğiniz müşterileri de Instagrama kıyasla daha hızlı bulabiliyor olmanızdır.

Üstelik modacruz, gardrops ve dolap uygulamalarında üye olmak ücretsiz olup, bu uygulamaların güvenli ödeme alt yapısı olduğu için insanlar daha çok güveniyorlar.

Oysa siz Instagram üzerinden ikinci el kıyafet satışı yaparak evden para kazanmak istediğinizde, önce insanların size güvenmesini sağlamak durumdasınız.

Halbuki sizlere sıralandırdığım uygulamalarda ise müşterilere hem kısa sürede ulaşırsınız hem de ulaştığınız müşteriler sizin sattığınız ürünlere karşı güvensizlik hissetmezler.

Çünkü ikinci el kıyafet satış uygulamaları hem alıcı hem de satıcı için gerekli olan güvenilir ödeme ve alışveriş altyapısını sunmaktadır. Bu sayede hem alıcı hem de satıcı açısından sürecin karşılıklı güven içerisinde gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

Bu tarz uygulamalar üzerinden satış yapmanız sadece müşterilerinizin size karşı güven duymasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda sizlere uzun vadede kıyafet satışı yapabileceğiniz sağlam bir zemin sunar.

Eğer sıfırdan ürün stoklayıp, butik açmak ve satış yapmak gibi bir amacınız varsa instagram sizin için doğru bir zemindir ancak eğer sermayeniz yoksa ve ikinci el ürünlerin satışı ile ilgileniyorsanız, bu durumda dolap, gardrops ve modacruz uygulamalarından birisini tercih etmenizi öneririm.

Instagram butik açmak için şirket sahibi olmak şart mı?


Toptan alım yapıp satmak sayesinde çok iyi paralar kazanabilirsiniz ama bu yöntem sermaye gerektirmektedir. 

Sermayeniz olmadan şirket açamazsınız, mal temin edemezsiniz. Dolayısıyla instagram butiğinizi de açamazsınız.

Şirket olmadan; toptan mal almak ve satış yapmak hem çok zor hem de pek çok açıdan risklidir. Toptan alım yapıp, satabilmeniz için en azından bir şahıs şirketine sahip olmanız gerekmektedir.

Özel dikim yaparak, Instagramdan kıyafet satmak


Evet. Instagram üzerinden satış yapmak için toptan alım yapmanız şart değildir. Eğer sermayeniz de yoksa diğer yöntemlerden birisini tercih etmelisiniz. Bu tercih edebileceğiniz diğer yöntemlerden birisi de özel dikim yapmak ve bu şekilde satış yapmak.

Instagram butik açma işlemi ile kendi butiğinizi açabilir ve bu butik üzerinden kendi özel dikim kıyafetlerinizin satışlarını gerçekleştirebilirsiniz.

Fakat özel dikim yapmak gerçekten zorlu bir süreçtir. Bu işi başarabilmeniz için gerçekten elbise dikme işini severek yapıyor olmanız ve sürekli kendinizi geliştirebilecek olmanız gerekir.

Bu yöntemin en önemli avantajı ise; herhangi bir şirket sahibi olmanız gerekmiyor, sermaye gerekmiyor, toptan alım yapmakla ve aldığınız ürünleri depolamakla uğraşmanız gerekmiyor.

Tek yapmanız gereken şey; instagram butik açma işlemini yapmak ve sonra paylaşımlar yaparak belli bir takipçi sayısına ulaşarak, özel siparişler almaya başlamaktır.

Satış ortaklığı yaparak Instagramdan kıyafet satmak


Evet. "Satış ortaklığı" olarak bilinen bir yöntem daha var. Belki daha önce duymuşsunuzdur. Kadın elbiseleri satış ortaklığı yapmanıza imkan sağlayan firmaları internetten küçük bir araştırma yaparak bulabilirsiniz.

Bu firmalardan satış ortaklığı için anlaşma sağladığınızda artık yapmanıza gereken tek şey; satmak istediğiniz abiye modelini en etkileyici bir şekilde tanıtmak ve böylece satılmasını sağlamaktır.

Instagramda satış taktikleri, püf noktaları nelerdir?


- Instagramda butik açmak ve instagramdan para kazanmak aslında zor değildir fakat potansiyel alıcılara önce güvenilir bir intiba bırakmanız gerekir.

- Özellikle kadın kıyafetleri kategorisinde mevsimsel ihtiyaçlar dikkate alınarak başarılı bir satış stratejisi yakalamak mümkündür.

- Belirli bir kadın kıyafetleri kategorisine yönelebilirsiniz. Mesela sadece abiye veya tesettürlü abiye modellerine yoğunlaşabilirsiniz. Zaten belli bir kıyafet çeşidine yöneldiğiniz zaman, markalaşmanız da mümkün olacaktır.

- Markalaşmaya önem verin. Bunun için instagram butik adınızın akılda kalıcı olması da önemlidir.

- Instagram mağaza açma kararı verirken satacağınız kadın elbise modellerini özel ve önemli günler, gündelik hayat, iş hayatı gibi kullanım ortamlarına göre de sınıflandırılabilirsiniz. Bu sınıflandırdığınız belli bir kategoride satış yapabilirsiniz.

- Kıyafet açıklama yazılarına önem verin. Açıklama yazılarında; o kıyafetin kullanım ortamından mutlaka bahsedin. 

Mesela abiye özel zamanlarda veya gecelerde kadınların giymeyi tercih ettikleri son derece gösterişli bir elbise modelidir. 

Eğer bir abiye modeli satıyorsanız açıklama kısmında bu kıyafetin özel günlerde ne kadar şık görüneceğinden bahsetmelisiniz.

0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.