19 Kas 2019

2. ikinci el kıyafet satmak istiyorum, ikinci el giysi satmak

2. el kıyafet satmak istiyorum diyenler nereden, nasıl ikinci el kıyafet satışı yapabilirler ve 2. el kıyafet satışı yöntemleri nelerdir, tüm bunlardan açık ve net bir şekilde bahsedeceğim.

2. el kıyafet satmak istiyorum, ikinci el giysi satmak

Öyleyse başlayalım...



2. el kıyafet satmak istiyorum ne yapmalıyım?


İkinci el kıyafet satışı yapmak için interneti kullanmalısınız. Çünkü dışarıda pazarlarda, mağazalarda vs. satış yapabilmek hem zor hem de zahmetli.

İnternet sayesinde kolayca satış yapabilirsiniz. İnternetten ikinci el kıyafet satmak için ise birkaç farklı yöntem var.

Bu yöntemleri şöyle sıralandırabiliriz;

- Kıyafet satma uygulamaları ile satmak
- Facebook'tan satmak
- Instagram butiği açmak
- Blog açarak satmak

Yukarıda sıralandırdığım yöntemlerin her birisi, kendisine göre avantajlara ve dezavantajlara sahiptir ancak genel bir kıyaslama yaptığımızda en iyi yöntemin "kıyafet satma uygulamaları ile satmak" olduğunu söyleyebilirim.

Şimdi dilerseniz, yukarıda sıralandırdığım yöntemleri biraz ayrıntılı ele alalım ve bu yöntemler kullanılarak, 2. el kıyafet satışı nasıl yapılır, inceleyelim.



1. Kıyafet satma uygulamaları ile satmak


Bu yöntem, diğer yöntemlere kıyasla en kullanışlı yöntemdir. Kadınların, kendi aralarında kıyafet satışı yapabilmesi için geliştirilmiş bazı uygulamalar var. Bu uygulamaları kullanarak satış yapabilirsiniz.

Bu uygulamaların en popüler üç tanesi; dolap, modacruz ve gardrops uygulamalarıdır.

Telefonunuza bu uygulamalardan birisini ya da hepsini indirip, bu uygulamalardan kolayca satış yapabilirsiniz.

Kıyafet satma uygulamaları ile satış yapma süreci aşağıdaki gibi özetlenebilir;

- Satacağınız kıyafeti ya da kıyafetleri ayarlayın.

Öncelikli olarak dolabınızı açıp, bir bakın. Satmak istediğiniz kıyafetleri belirleyin.

Mesela; birkaç ay önce satın aldığınız ama hiç giymediyseniz ya da çok az giydiğiniz bir kıyafet varsa, bu kıyafeti satmak iyi bir seçimdir.

Çünkü çok az kullanıldığı ya da hiç kullanılmadığı için yeniden neredeyse hiç farkı yoktur ki satarken o kıyafetin açıklama kısmına da bunu belirtin.

Mesela; Bir yerden size hediye olarak gelen bir kıyafet olabilir. Bu kıyafetin bedeni size uymuyorsa, bu kıyafeti satabilirsiniz.

Normalde o kıyafetin fiyatı 100 TL ise, siz 70 TL'den satabilirsiniz. 

İkinci el giysi satmak aslında geliştirilebilir bir ticaret modelidir. Mesela sizin olmayan, başkalarının kıyafetlerini çok çok uyguna hatta mümkünse bedavaya alıp, satarsanız bu işten ek gelir elde edebilirsiniz ki bu da evde ek gelir ya da internetten para kazanmak isteyenler için en iyi yöntemlerden birisidir.

- Kıyafetlerin fotoğraflarını çekmek

2. el kıyafet satmak istiyorum diyorsanız fotoğraflara büyük önem vermelisiniz. Fotoğrafları önce uzak, sonra yakın açıdan çekmelisiniz.

Uzak açıdan çekilen fotoğraflar sayesinde insanlar kıyafetin genel duruşunu, tarzını vs. anlayabilirler.

Yakın açıdan çekilen fotoğraflar sayesinde ise ince detayları, renk tonunu, işlemeleri, desenleri ve diğer tüm ayrıntıları görebilirler.

Dolayısıyla yakın ve uzak çekimleri tamamlayın.

- Kıyafetler için Etkileyici Yazılar Hazırlayın

Her bir kıyafetin etkili bir şekilde satışa sunulması gerekir. Yani birisi sizin kıyafetinizi incelerken, o kişiyi ikna edebilmeniz gerekir.

Gerçek hayatta yani fiziksel ortamda bir kadını ikna edebilmek için yakıştığını söylemek büyük bir etki bırakır ancak şu an sanal ortamdan bahsediyoruz ve sanal ortamda ikinci el giysi satmak isteyen birisi eğer karşısındaki alıcı kadını gerçekten ikna etmek ve ikinci el kıyafet satmak istiyorsa, bu durumda her bir kıyafet için etkileyici bir tanıtım yazısı hazırlamalıdır.

Mesela: Doğum gününüzde size hediye edilmiş olan kırmızı renkli bir kazak var. Siz bu kazağı Gardrops, Dolap, Modacruz, Letgo gibi kıyafet satma uygulaması üzerinden satmak istiyorsunuz.

İşte bunun için önce fotoğrafları çekin, sonra da aşağıdaki gibi bir yazı hazırlayın;

"Kırmızı renkli, M beden kazak. MAVI'den alınmıştır. X tarihinde doğum günümde bana hediye edildi ama bedeni bana uymadığı için satıyorum. Sadece denemek için bir defa giydim. Bana olmadığı için o zamandan beri dolabımda duruyor. Piyasa fiyatı 100 TL ama ben 70 TL'ye bırakırım."

Gördüğünüz gibi, tüm samimiyetiniz ile o kıyafeti tanıtın. Bu sayede o açıklama yazısını okuyan insanlar sizin samimi olduğunuzu fark eder ve size inanır.

Ayrıca açıklama yazısında kıyafetin ne zamanlarda kullanım için ideal olduğundan, etkileyici özelliklerinden vs. bahsetmelisiniz.




Mesela; "sonbahar aylarında oldukça kullanışlı bir kazaktır. Hem evde hem de dışarıda giyinebilirsiniz"

Kıyafet satma uygulaması açıklama kısmında bu gibi ifadelere yer verdiğiniz zaman, kadın anlayacak ki o kıyafet işte, evde, sokakta ya da her yerde giyinmek için uygundur.

Bu yüzden kullanacağınız ifadeler önemlidir. Mesela spor kıyafeti satıyorsanız, ne kadar rahat spor yapılabileceğinden bahsetmek, bir parti veya özel davet kıyafeti ise ne kadar gösterişli ve şık olduğundan, bir iş kıyafeti ise de iş ortamında ne kadar şık ve uyumlu görüneceğinden bahsetmelisiniz.

Her bir kıyafet için yazı hazırlarken özelliklerinden, mevcut fiyatlarından, indirim yaptığınız miktardan, kullanım alanlarından ve diğer tüm önemli ayrıntılardan bahsedin. Bu sayede daha hızlı satılmasını sağlayabilir ve genel olarak da satılma ihtimalini arttırabilirsiniz.

Yazdığınız bu yazıları bir yere kaydedin. Çünkü kıyafetleri satacağınız tüm kıyafet uygulamaları bu yazıları kopyalayıp-yapıştıracaksınız.

- Fotoğrafları ve Yazıları Yükleyin

2 el kıyafet satmak istiyorum diyenler; ModaCruz, Gardrops, Dolap, Letgo uygulamalarını indirip, akıllı telefonunuza yükleyin ya da laptop kullanıyorsanız kıyafet satma siteleri ziyaret edip buralarda hesaplarınızı açın. Google üzerinde küçük bir araştırma yaptığınızda ikinci el kıyafet satan siteler bulabilirsiniz. 

Bu sitelerde o sıraladığım uygulamalarda hesap açtıktan sonra kıyafetlerinizin fotoğraflarını yüklemeye başlayın. Kıyafetlerinizin fotoğraflarını yüklerken, her bir kıyafet için hazırladığınız etkileyici yazılarınızı da açıklama kısmına yazın.

Bu arada instagramda kıyafet satmak da iyi bir yöntemdir ama Instagramda müşteri bulabilmek için doğru etiket kelimelerini kullanmak gerekir.

ikinci el kıyafet satmak istiyorum diyenler için önemli olan birkaç ipucu var;

- Mevsimsel olarak kıyafetleri doğru seçin. Hangi mevsim yakınsa ya da bulunduğunuz ay itibariyle hangi mevsimdeyseniz, o türden kıyafetlere çok daha çok ağırlık verin. Bu sayede daha hızlı satılacaktır.

RELŞAÖ

- Az kullandıysanız ya da hiç kullanmadıysanız, bunu açıklama kısmında mutlaka belirtin ama eğer bir süre kullandıysanız, o şekilde yazmayın. Çünkü yalan bir ifade kullanmaktan dolayı, sonra bir sorun yaşayabilirsiniz. Mesela o kıyafeti satın alan kişi, yalan söylediğiniz şeyi fark ederse; geri iade etmek isteyebilir.

- Piyasa fiyatı ile sizin satış fiyatınızı mutlaka kıyaslayın. Özellikle de sizde olan, herkeste olmayan özel bir kıyafet tasarımı varsa, siz fiyatı normal piyasa fiyatına çok yakın tutsanız bile yine de satılma ihtimali yüksek olacaktır. Yeter ki o kıyafet düzgün, zararsız olsun.

- Eğer pahalı bir marka ise bu markayı vurgulayın. Özellikle kadınlar açısından bazı markaların değeri ön plandadır. Bu nedenle markayı belirtmek büyük bir fayda sağlar.

Kıyafetlerimi satmak istiyorum diyenler bu adımlara dikkat ettikleri zaman kısa sürede satış yapmaya başlayacaklardır.

2. Facebook'tan satmak


Facebook üzerinden de satış yapabilirsiniz. Bunun da kendi içinde farklı yöntemleri var.

Bu yöntemler neler;
- Facebook marketi kullanarak satmak

Facebook market alanında her türlü şey satılabiliyor. İkinci el kıyafetler de satılabilir.

- Facebook gruplarında, sayfalarında satmak

Çeşitli ikinci el kıyafet, eşya gruplarında satabilirsiniz ya da kendi grubunuzu oluşturarak da satabilirsiniz.

Ayrıca butik ve kıyafet mağazalarının sayfalarına ulaşarak da, onlara satmaya çalışabilirsiniz.

Ancak, facebook ile 2. el kıyafet satışı yapmanın bazı dezavantajları var.
Bunlardan bazıları;

- Tanıdıklarınız, sizin açtığınız ilanı görebilir. Bu durum belki sizi rahatsız edebilir. Çünkü tanıdıklarınızın, size karşı farklı tavırları olabilir vs.

- Kötü niyetli kişiler sizinle iletişime geçebilir. Ad, soyad, fotoğraf bilgileriniz vs. alenen ortada olduğu için, bu tarz kişiler ile çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz.

- Çeşitli gruplarda, sayfalarda satış yapabilmek kolay değildir. Çünkü insanlar facebook'u genellikle sosyalleşme, zaman geçirmek gibi amaçlar ile kullanıyorlar. 

Yani, kimse Facebook'u; "ben bugün kıyafet almak istiyorum, girip bakayım hangi kıyafetler var" diyerek kullanmıyor. Bu da sizin işinizi önemli ölçüde zorlaştıracaktır. Çünkü kimse potansiyel müşteriniz değil, onları müşteriye dönüştürmek size kalmış.

- Güvenli alım - satım altyapısı olmadığı için hem satıcı olarak siz, hem de alıcı olarak alıcı taraf; gerçekleşecek alışverişin güvenilirliğinden hep kuşku duyacaktır.

Güvenli alım - satım sistemi ve bu sisteme bağlı olarak herhangi bir sözleşme olmadığından, herhangi bir mağduriyet durumunda resmi makamlarda hak sahibi de olamazsınız ve hakkınızı arayamazsınız.

Facebook üzerinden satış yapmanın en önemli dezavantajı belki de bu dur. Yani hiçbir güvence yok. Paranızı ödemeyebilir ya da eksik öder. Bu durumda ne yapabilirsiniz ki?

- Bir önceki sebepten dolayı, pek çok insan ön yargılıdır ve bu durumdan dolayı çok fazla müşteri bulamazsınız. Bu durum, özellikle de uzun vadede 2. el kıyafet satışı yaparak evden para kazanmayı amaçlayanlar için önemli bir dezavantajdır.




3. Instagram butiği açmak


Instagram butik açmak ve bu butik üzerinden satış yapmak gibi bir amacınız olabilir fakat; ikinci el kıyafet satmak isteyen birisi için bu kolay değildir.

Çünkü Instagram bir alışveriş platformu değildir ve bu sebepten dolayı bir önceki başlıkta Facebook ile ilgili sıralandırdığım dezavantajların aynısı Instagram için de geçerlidir.

Tüm bu dezavantajlara ek olarak şunu da belirtmek isterim ki; Instagramdan kıyafet satışı yapmak ya da instagram butiği açmak gibi bir amacınız varsa, bunu başarabilmeniz için en önemli kriter; şirket sahibi olmanızdır.

Çünkü Instagramda insanlara güvenilir olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Bunu kanıtlayabilmeniz için sağlamanız gereken en temel özelliklerin başında ise işletme olmak yani şirket olmak gerekir.

Şahıs şirketi, kurulabilecek en uygun fiyatlı şirket türlerinden birisidir. Instagram amacınız varsa, kesinlikle kurmanız gerekir.

Ancak öncesinde deneyim kazanmak ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız, birinci yöntemde bahsettiğim uygulamaları kullanmanızı kesinlikle öneririm. Nitekim Instagram biraz daha uzmanlık ve profesyonellik gerektirmektedir.

4. Blog açarak satmak


Kendinize blog sitesi açarak da satış yapabilirsiniz. Fakat bu yöntem ile satış yapabilmek için bir webmaster ile çalışmanız gerekir.

Blog açarak satış yapmanın avantajları;

- İleride markalaşabilirsiniz.
- Google'da kıyafet araştıranlar sizi bulabilir.

Sonuç - Özet;


Sonuç olarak, 2. el kıyafet satmak istiyorum diyenler için özet geçecek olursam;

- İnternet üzerinden satış yapmak en iyi yöntemdir.

- İnternet üzerinden yapmanın dört farklı yöntemi vardır. Bu yöntemler arasında en iyisi ise ikinci el kıyafet satışı uygulamaları kullanarak satış yapmaktır.

- Eğer ikinci el değil, sıfırdan kıyafet satmayı amaçlıyorsanız şahıs şirketi kurmak şartı ile Instagram butiği açabilirsiniz.

İkinci el kıyafet satışı yapmak evden para kazanmanın yolları arasında oldukça iyi bir seçimdir.


----

Kıyafetlerimi satmak istiyorum diyenler için en kolay yöntem ikinci el kıyafet satma uygulamaları üzerinden satmaktır.

Bu uygulamalardan en popüler olanları; dolap, gardrops, modacruz ve tarz2 dir. Onbinlerce kadın bu uygulamaları kullanıyor. Gün içerisinde binlerce kıyafet alınıyor ve satılıyor. Siz de bu ortamda kıyafetlerinizi rahatça satabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz farklı uygulamalar da var ama bu bahsetmiş olduğum dört uygulama hem çok fazla kullanıcıya sahip olması sayesinde hem de tamamen sadece kıyafetlerin satışı için özel geliştirilmiş olması nedeniyle daha idealdir.

Üstelik uzun vadede kazanç sağlayanlar bile var. Bunun için daha önce yazmış olduğum yazılara bakabilirsiniz. Mesela toptan kıyafet alıp, bu uygulamalarda satarak uzun vadede iyi bir gelir elde edebilmeniz mümkün.

kıyafetlerimi satmak istiyorum

Kendi tecrübelerim doğrultusunda bu yöntemlere göre en hızlı ve en kazançlı bir şekilde nasıl satış yapabileceğinize dair de taktikler vermek istiyorum.

1. Kıyafet satma uygulamaları kullanarak satmak


Akıllı telefon kullanıyorsanız ve indirebileceğiniz dört tane popüler ikinci el kıyafet satma uygulamaları var.

Bu uygulamalar; dolap, gardrops, modacruz ve tarz2 isimli uygulamalardır. Bu uygulamaların özellikleri kendi aralarında biraz değişkenlik gösterse de, genel olarak aynı özelliklere sahip diyebiliriz.

Mesela hepsinde ortak olan özelliklerden bazıları;

- Çok fazla kategori seçeneği var. Bu sayede 2. el kıyafet satmak istiyorum diyenler, satmak istedikleri kıyafetleri en uygun kategoride satış sunabilirler. Yani daha fazla kategori seçeneğinin olması çok iyi bir avantaj sağlıyor çünkü alıcılar da almak istedikleri şeyleri daha kolay bulabiliyorlar. Satıcı açısından da satılacak kıyafetin daha hızlı bir şekilde satılması mümkün oluyor.

Örneğin tesettür kıyafetini satmak için tesettür kategorisini kullanabilirsiniz. Bu sayede normal elbise kategorisi altındaki alıcıları değil, sadece tesettür arayan alıcılara ulaşmış olursunuz. Böylece de, kısa sürede satış yapmış olursunuz.

- Parasal işlemler güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu bahsettiğimiz işlem, alıcı ve satıcı açısından önemli bir işlemdir. Mesela siz, bir şey sattıktan sonra paranızı mağdur olmadan almak istersiniz tabii ki. Hatta mümkünse en kısa sürede almak, banka hesabınızda o parayı görmek istersiniz.

İşte bunun için yine bu bahsettiğim kıyafet satma uygulamaları kullanmak son derece mantıklıdır. 

Diyelim ki bu uygulamaları kullanmak yerine instagramı, facebooku ya da diğer sosyal medya uygulamalarını kullandınız. İşte bu durumda o sosyal medya uygulamalarının “ödeme işlemleri” gibi bir altyapısı olmadığı için mağdur olma ihtimaliniz son derece yüksektir. 

Oysa yukarıda sıralandırdığımız uygulamaların hepsinin ödeme işlemleri altyapısı bulunmaktadır. Bu sayede her iki taraf, parasal işlemlerde endişe yaşamadan alım satım işlemlerini gerçekleştirir.

Kısacası; parasal işlemler ile ilgili içinizin rahat olmasını istiyorsanız, bu uygulamaları kullanmanız gerekiyor.

- Bu uygulamalar aracılık yaptığı için, sizi birçok derten de kurtarmış oluyorlar. Mesela alıcı bir sorun yaşadığı zaman, o uygulamanın destek ekibi var ve o ekip ile iletişime geçerek sorununu giderebiliyor. Aynı şekilde satıcı olarak, siz de bir sorun yaşarsanız hemen destek alabiliyorsunuz. Bu gerçekten de güzel bir avantaj sunuyor.

- Kullanımı kolay tasarımlara sahip oldukları için, satmak istediğiniz elbisenin fotoğrafını çekip, fiyatını yazarak sadece 2-3 dakikada satış yapmaya başlayabiliyorsunuz.

Kıyafet satma uygulamalarında satış nasıl yapılır?

Şimdi kısaca, kıyafetlerimi satmak istiyorum diyen birisi için, bu bahsettiğim kıyafet satma uygulamalarının mantığını izah etmek istiyorum.

Bu uygulamaların bazı özellikleri değişkenlik gösterse de, genelde hepsi aynı işleyiş mantığına ve altyapısına sahiptir. Bu yüzden aşağıda bahsedeceğim genel bilgiler işinize yarayacaktır.

Hesap açmak 

Hesap açmak için facebook hesabınızla kolayca giriş yapabiliyorsunuz. Uygulamayı indirdikten sonra zaten karşınıza hesap açma ekranı gelecektir.

Hesap açmak ücretsizdir yani hesap açtınız diye kimse sizden para istemez ya da banka hesabınızdan para çekilmez. Bu konuda rahat olabilirsiniz.

Dediğim gibi; facebook butonuna tıklayıp, kolayca facebook üzerinden hesap oluşturabilirsiniz ama diğer bir yöntem olarak mail adresi ile de hesap oluşturabilirsiniz. Tabii bu, biraz daha zahmetli bir işlem. 

Eğer siz bu yöntem ile hesap açmayı düşünüyorsanız ama takıldığınız yerler, konular varsa bu yazının yorumlar kısmında yazabilirsiniz. Size hemen yardımcı olurum.

İlan oluşturmak

Bu uygulamaların hepsinde ilan oluşturma işlemi var. Yani, satmak istediğiniz kıyafet için ilan oluşturmalısınız. 

İlan oluşturma işlemi, kendi içerisinde birçok aşamayı kapsıyor. Şimdi bu aşamaları özet geçeyim ve nelere dikkat etmeniz gerekir, bunları belirteyim.

- Kıyafeti yıkayıp, hazır hale getirmek. 

Eğer tamir edilmesi gereken bir durumu varsa, tamirini de yapın. Çünkü bu kıyafeti alacak olan kişi, aldıktan sonra çeşitli işlemler ile uğraşmak istemez; direkt olarak giymek ve kullanmak ister. Özellikle abiye gibi, özel günlerde - gecelerde giyilebilen elbiselerden bahsediyorsak bu çok daha önemli bir kriterdir.

- Kıyafetin fotoğrafını çekmek.

Bu işlem en önemli adımdır çünkü ne kadar güzel bir çekim yaparsanız, satılma şansı o derece çok artacaktır. Kıyafeti yıkadınız ve hazır hale getirdiniz. Şimdi güzel bir çekim yapabilmek, çok zor değildir. Kamerayı odaklayın, güneş ışığından faydalanarak kıyafetin detayları görünsün ve yüksek çözünürlükte çekim yapın. İşte bu kadar.

- Açıklama yazısını yazın. 

Açıklama yazısı, kıyafetin satılma ihtimalini arttıracak önemli bir ayrıntıdır. Bu yüzden, eğer kıyafetlerimi satmak istiyorum diyorsanız ve bunu 2. el kıyafet satma uygulamaları üzerinden kolaylıkla yapabilmek istiyorsanız, bu ayrıntıya dikkat etmelisiniz.

Açıklama yazısında, samimi bir şekilde o kıyafeti neden sattığınızı 2-3 cümle ile açıklamanızı tavsiye ederim. Mesela fazladan benzer birkaç modeliniz daha vardır, o yüzden satıyorsunuzdur ya da artık bedeni size olmuyordur vs.

- Fiyat belirleyin

Hemen, acil satılması için fiyat önemlidir ama tabii ki, sırf hızlı satılsın diye de, değerinden çok daha aşağıda bir fiyat belirlemeyin.

Aslında fiyat belirlemesi yapılırken, kullanmakta olduğunuz uygulama (dolap, gardrops, modacruz vs.) size yardımcı olmaktadır.

Genel kural ise yanlış hatırlamıyorsam; o giysinin güncel piyasa satış fiyatının %15 ila %20 kadar aşağısında bir fiyat belirlemek idealdi diye hatırlıyorum.

Mesela 100 TL güncel satış fiyatı olan bir kıyafeti satabilmeniz için 80-85 TL arası bir fiyat belirleyebilirsiniz.Ama tabii ki, fiyatı düşürebilecek çeşitli yan unsurlar da söz konusu. 

Mesela; çok giyilmiş olması, kusurlarının olması, renginin solması gibi; genel olarak, o kıyafetin “kullanılabilirliğini” düşüren çeşitli etkenler dolayısıyla kıyafetin parasal değerini de düşürmektedir.

Bu yüzden normalde 80 TL’ye satabileceğiniz bir giysiyi 70 TL’ye satmak durumunda kalabilirsiniz.

- Beden - ölçü, kıyafetin türü, rengi bilgilerini girin.

Bu küçük işlemleri de halletikten sonra artık ilanı oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz.

Kargo işlemleri


Birisi sizin kıyafetinizi satın aldığında, 3 gün içerisinde o kıyafeti kargoya vermeniz gerekiyor. Kullanmakta olduğunuz kıyafet satma uygulamasının anlaşmalı olduğu kargo firması hangisi ise o firmaya giderek kargo gönderimi yapmalısınız.

Kargo gönderimi çok basit bir işlemdir. Bir kod aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Kargo ya da referans kodu gibi isimlerle adlandırılan bu kodu satış panelinde görebilirsiniz.

Birisi sizin kıyafetinizi satın aldığında size zaten bildirim gelecektir. Bu bildirime tıkladığınızda satış paneline ulaşabilirsiniz. Bu panelde ilgili satış işlemi hakkında tüm bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgilerden birisi de kargo gönderimi için kullanacağınız koddur.

Yapmanız gereken şey, kıyafeti kargo için hazır edip, firmanın anlaşmalı olduğu kargo firmasına gittikten sonra oradaki görevliye kodu göstermektir. Sonrasında ekstra hiçbir bilgi vermenize gerek kalmadan kargo gönderimi yapılmış olacaktır.

Kıyafeti gönderdikten sonra ise alıcıya ulaşmasını ve size onay vermesini beklemelisiniz. 3 gün içinde kargo ulaşmasını ve 3 gün içinde de alıcının onay vermesi dahil olmak üzere en fazla 6 günlük bir bekleme sürecinden bahsediyoruz ama bu bazen 2 güne kadar da düşebilir.

Onay aldığınızda ise artık paranızı çekebilirsiniz.

Para çekme işlemleri


Paranızı alabilmek için adınıza ait bir IBAN numarası olması lazım. Yani banka hesabınız varsa, sahip olduğunuz banka hesabının IBAN numarası ile para çekimi yapabilirsiniz.

IBAN numarasını nasıl, nereden öğrenirim diye düşünüyorsanız bunun için bankanızın mobil uygulamasını kullanabilirsiniz, bankamatiğe gidebilirsiniz, bankanın müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz ya da banka şubesine gidebilirsiniz.

Bu yöntemlerden en kolayı ise bankanın mobil uygulamasını kullanmaktır. Mobil uygulamaya girdiğinizde hesap bilgilerim kısmından hesap numaranızı ve IBAN no görüntüleyebilirsiniz. Bu numarayı doğru ve eksiksiz bir şekilde girdikten sonra kazandığınız parayı banka hesabınıza çekebilirsiniz.

Kıyafetlerimi satmak istiyorum diyenler için en kolay yöntemden bahsettim. İkinci el kıyafet satma uygulamaları sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde satış yapabilmek mümkün. Hem de güvenli alışveriş altyapısı olduğu için parasal işlemlerde de içiniz rahat oluyor. Daha fazla satış yapın, daha fazla kazanın. Bu yöntem ile ek gelir elde edenler bile var eğer amacınız ek gelir olmasa bile yeni kıyafetler alabilirsiniz.


2. İkinci el kıyafet siteleri ile satmak


Bir önceki başlıkta uygulamalardan bahsetmiştim ama o uygulamaları kullanmak zorunda değilsiniz çünkü uygulamaların web site versiyonları da bulunmaktadır.

Mesela gardrops uygulamasını indirmek yerine, gardrops.com adresine giderek de kullanabilirsiniz fakat günümüzde pek çok kişi uygulama kullanmayı tercih ettiği için, geliştiricler bu uygulamaları daha fazla geliştiriyorlar. Sonuç olarak web site versiyonlarına kıyasla uygulamaların çok daha kullanışlı olduğunu söylemek gerekir.

Öte yandan pek çok web site versiyonunda, uygulamalara yönlendirme yapıldığını da görebiliyoruz. Öyle ki uygulama kullanıcılarının daha ekstra özelliklerden faydalanabileceğine dair ibareler de yine görünmektedir.

Fakat teknik olarak hiçbir fark yoktur. Mesela gardrops mobil uygulamasında hangi kategorileri, hangi kullanıcıları görüyorsanız aynısı gardrops.com üzerinde de görünmektedir.

Mesela modacruz.com sitesinde bir elbiseyi satışa sunduğunuzda, o elbiseniz için açmış olduğunuz ilanı aynen modacruz uygulamasında da bulabilir ve dilerseniz düzenleyebilirsiniz.

3. Instagramdan satmak


İkinci el kıyafet satmak istiyorum diyenler için bir diğer yöntem Instagram uygulamasıdır. Yani bu işlem için geliştirilmiş, yukarıda sıralandırmış olduğum uygulamaları, web sitelerini kullanmak yerine, Instagram uygulamasını kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Bildiğiniz gibi instagram hemen her türden sıfır ya da ikinci el ürünün satıldığı bir ortam fakat bu ortamda pek çok satıcının güvenilir olmadığı bilinmektedir. Özellikle de herhangi bir şirket sahibi olmayan satıcıların güvenilirliği ile ilgili kuşku bulunmaktadır.

Bu sebepten dolayı, kıyafetlerinizi instagram üzerinden satmanızı pek tavsiye etmiyorum. Ancak siz yine de bu konuda kararlıysanız, benim size tavsiyem hali hazırda takipçisi olan bir instagram sayfası satın almak ve o sayfa üzerinden satış yapmaya başlamanızdır.

Ama sayfa satın alırken dikkat edin; takipçiler fake olmasın. Çünkü bazı fırsatçılar fake - bot takipçiler doldurarak, o sayfayı sanki gerçek kişiler takip ediyormuş gibi size gösterip satmaya çalışabilirler. Bu durumda o sayfa size bir fayda sağlamayacaktır. Sadece; takipçileriniz varmış gibi bir görünüm sunan sayfa elde etmiş olursunuz.

Öte yandan instagram kullanarak ikinci el giysi satmak bazı avantajları da sunabilmektedir. Mesela sadece size ait bir sayfa var ve bu sayfada sürekli, düzenli olarak satış yaparak gelir elde edebilirsiniz. Hem de diğer bahsettiğim kıyafet satma uygulamaları gibi ban yeme riskiniz çok azdır. 

Birçok çeşit kıyafeti satabiliyorsunuz ve en güzel yanlarından birisi de, sattğınız şeylerin ödemesini hemenecik alıyorsunuz. 150 TL’ye sattığınız bir çanta varsa, parası hemen banka hesabınıza gönderiliyor. Yani günlerce beklemenize hiç gerek kalmıyor.

Hem de bazı uygulamaların komisyon kestiğini dikkate aldığımızda, instagram üzerinden satış yapmak ise herhangi bir komisyon kesintisi olmadan gerçekleştirildiği için mesela 200 TL’ye sattıysanız, 200 TL hesabınıza yatıyor.

4. Facebooktan satmak


Giysileri satmak için kullanabileceğiniz bir diğer uygulama ya da site facebooktur. Bu ortamda çok değişik imkanlar vardır.

Mesela;

- Marketplace kullanabilirsiniz. Bu sayede özellikle de belirli bir konumda, size konum olarak yakın olan alıcıları bulabilir ve onlara satış yapabilirsiniz.

- Yerel “iş bulma, ikinci el” gibi gruplara katılabilir ve bu gruplarda satışlarınızı yapabilirsiniz.

- Kendi sayfanızı ya da grubunuzu oluşturup oradan faaliyetlerinizi sürdürebilirsiniz.

- Reklam vererek - reklamların hedef kitlesini özelleştirme seçeneğinden de faydalanarak - çok daha fazla alıcıya ulaşabilirsiniz.

Gibi gibi çok fazla avantajlar var aslında...

Facebooku diğer tüm yöntemler ile kıyasladığımızda en iyi yanı belki de bulunduğunuz lokasyona yakın olan kişilerle kolay bir şekilde etkileşim kurabilmenize olanak sağlamasıdır. Yani bu sayede yüz yüze satış işlemini gerçekleştirebilmeniz mümkün olur.

Peki yüz yüze satış gerçekleştirmek ne fayda sağlar? En başında, sattığınız kıyafetin satılma oranı ciddi bir şekilde artar. Çünkü alıcılar, giymeyi düşündükleri bir kıyafeti satın almadan önce fiziksel olarak canlı canlı görmeyi tercih ederler. Bu sayede içleri rahat bir şekilde satın alma işlemini gerçekleştirirler.

Eğer siz zaten sattığınız kıyafete güveniyorsanız yani sökük, ciddi kusurlu yırtık, geçmeyen ve göze batan ciddi lekeler (çamaşır suyu lekesi gibi) sorunlar yoksa o kıyafetiniz zaten yüz yüze görüşmede satılacaktır.

Üstelik bu şekilde uzun vadede sürekli satış yapılabilmesi de mümkündür. Yani alıcı sizden memnun kaldığında tekrar tekrar kıyafet almak ya da aynı türden kıyafetten (mesela bebek ya da tesettür gibi) daha fazla - elinizde varsa eğer - talep edebilir ve böylece daha fazla para kazanmak mümkün olabilir.

5. Pazarda satmak


Günümüzde bu yöntemi kullananlar ve iyi kötü kazanç sağladığını söyleyenler var. Ben bizzat tanıyorum çünkü oradan biliyorum.

Bulunduğunuz konuma göre hangi günlerde, hangi semtlerde pazar var önce bunu öğrenmeniz lazım. Ardından hem kendi ikinci el kıyafetlerinizi hem de çeşitli yerlerden bulduğunuz, topladığınız veya toplu olarak satın aldığınız kıyafetleri bir güzel kategorize ediyorsunuz.

Ardından kategorilere ayırdığınız (mesela bebek, tesettür, çorap, abiye, mini etek gibi) bu kıyafetler için ortak bir fiyat belirliyorsunuz. Ardından pazarın olduğu gün giderek kıyafetleri tezgaha yayıp, üzerine ortak belirlediğiniz kıyafeti belirgin bir şekilde yazılmış karton ile koyuyorsunuz. 

Sonrasında ise en geç ikindi vaktine kadar tezgahtaki kıyafetlerin tükenmiş olduğunu göreceksiniz. Tabii ki zabıta ile görüşüp önce yer almayı ve gerekli yasal kriterleri sağlamayı unutmayın. Eğer işin yasal kısmı size zor geliyorsa, daha kolay bir yöntem olarak o pazarda halihazırda satış yapan birisini bulabilir ve ona komisyon ödemek koşuluyla satışınızı gerçekleştirebilirsiniz.

2. el kıyafet satmak istiyorum diyenler için şimdilik aklıma gelen en başarılı ve en iyi sonuç veren yöntemler bunlar. Bu yöntemlerin büyük kısmı internet tabanlı ama dediğim gibi fiziksel ortamda aslında pazar yerleri dahil olmak üzere pek çok şekilde ikinci el kıyafet satışı yapabilmek mümkün.

1 yorum:

  1. İkinci el kıyafet uygulamaları içinde en kullanışlı olanı bence; Tarz2. Çünkü diğer platformlarda kıyafet satışı yapmak gerçekten zor oluyor. Hem de daha güvenilir olduğunu söyleyebilirim.

    YanıtlaSil

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.