30 Kas 2019

instagramda satış arttırma

Instagramda satış arttırma teknikleri sayesinde daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilir, bununla birlikte halihazırda mevcut müşterilerinizi de alışverişe teşvik edebilirsiniz. Dolayısıyla bu teknikler oldukça kapsamlı ve pazarlama dünyasında etkinliği gözlemlenmiştir.

instagram satış arttırma teknikleri, instagramda satış yapmanın püf noktaları


Eğer satışlarınızın düşük seviyede olduğunu fark ediyorsanız, daha fazla satış yapmak istiyorsanız ve rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız aşağıda tek tek ele alacağım teknikleri mutlaka okumanızı ve uygulamanızı tavsiye ederim

1. Güvenilir olduğunuzu yansıtın

Hangi kategoride, hangi ürün ya da ürünleri satıyor olursanız olun genel olarak bu işi başarılı bir şekilde yapabilmeniz için sağlamanız gereken en temel kriter güvenilir olmanızdır.

İnsanların sizin güvenilir olduğunuzu anlamaları gerekir. Aksi halde satışlarınız çok düşük seviyede kalacaktır ve artmayacaktır.

Instagramda satış yapmanın püf noktaları sorulduğunda en temel ve en önemli şeyin “güvenilir olduğunu kanıtlamak” olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Bunu aynı zamanda bu sektörde iyi kötü tecrübe edinmiş olan hemen herkes fark etmiştir.

Peki güvenilir bir satıcı olduğunuzu, müşterilerinize sorun yaşatmayacağınızı, onlara nasıl inandırabilirsiniz?

İşte bunu yapabilmenin birkaç yöntemi var;

- Öncelikle şirketinizin adını hesabınızın profildeki açıklama kısmına mutlaka yazmalısınız. Yani insanlar sizin profilinize baktığı zaman açıklama kısmında şirketinizin adını görmeliler.

- Eğer bir e-ticaret siteniz varsa, sitenizin adını da yine aynı açıklama kısmına eklemelisiniz.

- Tek bir cümlelik etkileyici ve akılda kalıcı bir slogan yazabilirsiniz.

- İnsanları uzaktan alışveriş sözleşmesine yönlendirebilir ve incelemelerini sağlayabilirsiniz.

- İletişime geçen müşterilerinize karşı kurumsal bir dil kullanabilirsiniz.

- Eğer birkaç yıllık bir geçmişe sahipseniz, bunu belirtebilirsiniz.

Tüm bu ayrıntıları daha da arttırabilirsiniz. Mesela siz alıcı olsanız, o firma size nasıl güven verebilir, bunu düşünmelisiniz.

2. Ürün açıklaması yazın/yazdırın


Ürün açıklaması, satışa sunulan ürünün yapısal, görsel ya da kullanımsal özelliklerinin ele alındığı bir yazıdır.

Ürün açıklaması, bir ürünün satılabilme ihtimalini en çok etkileyen unsurlardan birisidir. Açıklamayı ne kadar aydınlatıcı bir şekilde hazırlarsanız, o ürünün satılma ihtimalini de o derece arttırmış olursunuz.

Açıklama yazısının hazırlanabilmesinde en doğru yöntem, o ürüne alıcı gözüyle yaklaşmaktır. Bir ürüne yaklaşımınız “alıcı” gözünden olmalıdır. Yani kendinizi potansiyel müşteri yerine koymalısınız.

Bu sayede aşağıdaki gibi çeşitli sorular üretebilirsiniz;

- Acaba satın alırsam, ne kadar dayanır?
- Malzeme çeşidi nedir?
- Hangi renk seçenekleri var?
- Bu ürün x amaç ile kullanılabilir mi?

Bunlar, hemen şu an aklıma gelen, genel olarak her türlü ürün için sorulabilecek sorulardır ancak sattığınız ürünün spesifik kategorisine bağlı olarak bu soruları daha da arttırmak mümkündür. 

Dolayısıyla satış yaptığınız kategoriyi, o kategorideki müşteri profilini ve sattığınız ürünü de dikkate alarak sorular üretmenizi, ürettiğiniz soruların cevaplarından oluşan güzel bir açıklama yazısı yazmanızı öneririm.

Bu sayede alıcının o ürün hakkında ne bilmek istediğini, hangi özelliklerini öğrenmek istediğini tahmin edebilir ve bu bilgileri o ürünün açıklama kısmında detaylı bir şekilde belirtebilirsiniz.

Bazı ürünler için açıklama yapmanın zor ya da gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz ancak en sade yapısal ve görsel özelliklere sahip bir ürün için bile uzunca açıklama yapabilmek mümkün. Bu tamamen o ürüne ne açıdan baktığınız ile alakalıdır. 

Mesela bir bileklik modeli satıyorsunuz diyelim. Bu bileklik modeli için pazarlama yaparken, malzemesinin insan cildi ile uyumlu olduğundan bahsetmelisiniz. Bu uyum sayesinde dermatolojik rahatsızlıklar yaşamazsınız, sağlıklı kullanıma uygundur şeklinde bir ifade kullanmalısınız. Bu sayede aynı bileklik modelini bir başkası satıyorsa bile, siz o tarz bir açıklama yaptığınız için sizin ürününüzün satılacaktır.

Mesela abiye elbise modeli satan birisi, o sattığı modelin hangi günler için giymenin uygun olduğundan, renginin ne tür bir hissiyat bıraktığından, hangi ortamlarda giymenin en iyisi olacağından vs. bahsetmelidirler.

Tüm bu detaylar potansiyel müşterinin, müşteriye dönüşmesinde teşvik edicidir. Çünkü alıcı parasını vereceği bir üründen ne kadar, nasıl faydalanacağını ayrıntılı öğrendiğinde satın almaya daha çok yönelir

Instagramda satış arttırma teknikleri arasında açıklama yazısı o kadar etkili bir tekniktir ki; alıcı, bu tekniği uygulamayıp aynı ürünü aynı fiyattan satan başka bir satıcıdan o ürünü almak yerine sizden almayı tercih eder. Çünkü kafasındaki soru işaretlerini siz gidermişsinizdir ve o ürünün özelliklerinden siz bahsetmişsinizdir. Böylece o ürünün eline geçeceğinden tam anlamıyla emin olur.

3 - Spesifik ürün çeşidine yönelmek


Her telden çalmak yerine sadece tek bir ürün çeşidine yönelmek, ticarette marka bilinirliğini arttırmak açısından son derece etkili bir satış yöntemidir. Böylece o alanda zaman içerisinde bilindik bir marka olursunuz. O kategoride bir ürün satın alınmak istendiği zaman akla direkt sizin instagram butiğiniz gelecektir.

Mesela sadece abiye modellerine yoğunlaşan bir instagram butiğine sahipsiniz diyelim. Abiye kategorisinde birçok “balık abiye, uzun abiye, kısa abiye (mini etekli) gibi birçok çeşit bulunmaktadır. Bu alanda bilinir bir marka olduğunuzda, insanlar bu ürünleri sizden almayı tercih ederler çünkü siz bu alanın uzmanı - en kapsamlı satıcısı - izlenimi bırakırsınız.

4. Arkadaşını getir kampanyası yapın


Belki de en etkili instagramda satış arttırma teknikleri arasında diyebileceğimiz bu teknik sayesinde daha fazla satış yapmak mümkün. Bu teknikte amaç hem potansiyel ya da mevcut müşterilerinize hem de onların arkadaşlarına ürün satışı yapabilmektir. Yani bir diğer ifade ile bir taşla iki kuş da diyebiliriz.

Henüz hiç satış yapmadıysanız ya da tek tük satış yapmış olsanız bile bu kampanyayı uygulayabilirsiniz. Bu kampanya her durumda işe yarar ve özellikle de sayfa trafiğinizin artmasında etkilidir. Instagram butiği sayfanızın trafiği arttığında ise hem instagram hem de google algoritması butiğinizi daha fazla ön plana çıkarır. Böylece rakiplerinizin önüne geçebilir ve daha fazla takipçiye ulaşabilirsiniz.

Kampanyanın içeriğini doğru bir şekilde planlamalısınız ve elbette bir süre sınırı olmalıdır. Belki zaman zaman uygulamanız faydalı olabilir.

Bu kampanya sizi zarara sokmayacak düzeyde olmalıdır. Kampanya süresini çok uzun tutmamalı ve sadece belirli dönemlerde gerçekleştirmelisiniz. Takipçi sayınızın artma durumunu da sürekli gözlemlemelisiniz. Çünkü bu kampanya kapsamında aynı zamanda bir kişinin, başka bir kişiye aracı olrak sayfanızı takip etmesini koşul koyacaksınız.

5 - Ürünlerin kaliteli fotoğrafları


Pek çok ürünün tasarımı, alıcı açısından önem teşkil etmektedir. Ürünün kullanım amacı dekorasyondan ziyade temel bir ihtiyacı karşılamak olsa bile alıcı yine de tasarıma dikkat etmektedir. Dolayısıyla satışa sunduğunuz ürünün fotoğraflarını yüksek kalitede çekilmiş, ayrıntılı inceleyebilir bir şekilde sunmalısınız.

Sattığınız şeyin fotoğraflarını farklı açılardan hem uzaktan hem de yakından çekin. Tüm detayları belirgin bir şekilde görülebilecek şekilde çekmelisiniz. Bu nedenle cihazın HD kalitede çekim yapabilecek teknik yapı özelliğine sahip olması önemlidir.

Çekim yaparken ışık dengesine ayrıca dikkat edilmelidir. Eğer profesyonel ışıklandırma kullanmayacaksanız ya da bir stüdyo çekimi yapılmayacaksa; ev gibi bir ortamda ya da açık alanda güneş ışığından faydalanmak en iyi sonucu elde etmenizi sağlayacaktır.

Bu tekniğin de instagramda satış yapmanın püf noktaları olduğunu belirtmem gerekir çünkü yüksek kalitede görsel sunmayan başka bir satıcı, sizinle aynı ürünü satıyor olsa bile insanlar sizin butiğinizi tercih edecektir.

6 - Fiyatı vurgulayın


Eğer sattığınız ürünleri hem fiziksel hem de sanal ortamdaki satıcılara kıyasla biraz daha makul bir seviyede satışa sunuyorsanız, bunu mutlaka vurgulamanızı öneririm. 

Fiyatı vurgulamak için ürün açıklama kısmını kullanabilir, ürünün görselinin köşesine sarı font üzerine “X TL” şeklinde değer yerleştirebilirsiniz.

Instagramda satış yapmanın püf noktaları - sonuç


Sonuç olarak instagramda satış arttırma teknikleri aklıma gelen en etkili olanları sıralandırdım. Sizlere tavsiyem, ürün çeşidinizi ve müşteri profilinizi dikkate alarak bu kampanyalardan sizin butiğiniz için en doğru ve etkili olacağını düşündüklerinizi seçmenizdir. Böylece hem kısa hem de uzun vadede sizlere fayda sağlayacaktır.

0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.