22 Ara 2018

Ev Hanımlarına Emeklilik | Nasıl Emekli Olur?

Ev hanımlarına emeklilik esnaf muafiyeti belgesi sayesinde mümkün olmaktadır. Esnaf muafiyeti belgesi ile SGK'ya giderek, isteğe bağlı sigortalı oluyorsunuz ve primlerinizi ödedikten sonra isteğe bağlı emekli olabiliyorsunuz.

Esnaf muafiyetliği belgesi nasıl alınır, öğrenmek için şu tebliği incelemelisiniz; 283 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Sonuç olarak ev kadını eğer resmi olarak bir işte çalışmıyorsa ve düzenli gelir elde etmiyorsa, bu durumda esnaf muafiyetliği belgesi alamaz. Bu yüzden emekli de olamaz. 

Ev hanımları normal bir işte çalışmıyor olabilir ama eğer evlerinde "geleneksel, unutulmaya yüz tutmuş, kültürel, el emeği" niteliklerini karşılayan iş modellerinden birisini yapıyorlarsa emekli olma şansları var.

Bu işleri yapıp, sürekli ve düzenli gelir elde etmek gerekiyor. Bu sayede ev hanımları isteğe bağlı sigortalı olabilir ve sonuç olarak ev hanımları isteğe bağlı emeklilik kanunundan faydalanabilir.





Ev Hanımlarının Evde Yapabileceği İşler


Ev hanımlarına emeklilik esnaflık muafiyeti belgesi belgesi alınması ile mümkün olmaktadır.

Esnaflık muafiyeti belgesini alabilmesi için ise aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekiyor;
  1. Yaşının 18 veya üzeri olması.
  2. "Geleneksel, unutulmaya yüz tutmuş, kültürel, el emeği" niteliklerinden birisi ya da daha fazlasını karşılayan herhangi bir işi yapmaları gerekir.
  3. Ev hanımlarının, yukarıda kriterlerden biri ya da daha fazlasını karşılayan işlerden birisini ev ortamında yapmaları gerekir.
  4. Herhangi bir şekilde başka bir iş yapmıyor olması gerekir. 
  5. Yapılan işten düzenli gelir elde ediyor olması gerekir.
  6. Yapılan iş için herhangi bir şekilde motorlu bir araç ya da teknolojik cihaz kullanılmamalıdır. Tamamen kişinin kendi gücünü kullanması gerekir.
Mesela; Oya yapma işi, seramik işleri kültürel ve geleneksel olduğu için kabul edilir.

Ama; E-Ticaret yapmak kabul edilemez. Çünkü e-ticaret yapmak; geleneksel, kültürel ya da ele emeği gibi nitelikleri karşılayan bir iş modeli değildir. Aksine e-ticaret yapmak; günümüzde en popüler ticaret modelidir.

Dolayısıyla evinde bilgisayar başında e-ticaret işi ile yarı zamanlı veya tam zamanlı çalışıyor olmanız, sizin bu kanun kapsamında emeklilik hakkı kazanmanızı sağlamayacaktır.

Tıpkı e-ticaret yapmak gibi; bilgisayar başında ve internet aracılığı ile herhangi bir internet sitesi üzerinden yapacağınız satış ya da hizmet gibi tüm iş modelleri geçersizdir. Çünkü sanal mağaza açarak zaten vergi mükellefi olmuş oluyorsunuz.

Bu durumda sizin esnaf muafiyeti kapsamında değerlendirilmeniz imkansızdır.

Ayrıca herhangi bir şekilde sanal mağaza açmasanız bile instagramdan satış yapmak gibi bir işlemde yine e-ticaret kapsamında değerlendirildiğinden dolayı bu şekilde kazanç sağlayan bir ev kadının, bu kanundan faydalanarak emekli olması imkansızdır.

Sonuç olarak bu kanun kapsamından faydalanmayı amaçlıyorsanız herhangi bir şekilde teknolojiyi kullanmadan, sadece el emeğiniz ile üreteceğiniz; kültürel, geleneksel, el işi gibi nitelikleri karşılayan iş modellerinden birisini yapıyor olmanız ve bu işi yaparak, her ay düzenli bir gelir elde ediyor olmanız gerekir.

Bu şartları karşılıyor musunuz?

İsteğe bağlı ev hanımları için sigorta
Aşağıdaki dört adımı atın, emekli olun;

1. Maliye Bakanlığına başvurmak ve esnaf muaflığı belgesi almak.

- Maliyeye Başvurmak ve; Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Almak için önce dilekçe hazırlamanız gerekmektedir. 

Dilekçeyi hazırlamak için buraya tıklayarak Gelir İdare Başkanlığının resmi web sitesindeki dilekçe oluşturma sayfasına ulaşabilirsiniz

Gelir İdare Başkanlığının dilekçe oluşturma sayfasında, başarılı bir şekilde dilekçenizi oluşturabilmek için sizden istenilen tüm bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeniz son derece önemlidir.

Çünkü bu dilekçede gireceğiniz bilgilerin doğruluğunu devlet nezdinde kabul ediyor olduğunuzu kabul etmiş oluyorsunuz.

Ayrıca dilekçeyi hazırlayıp başvuru yapıyor olmanız, bu kanundan faydalanacağınızı garanti etmez. 

Çünkü devlet öncelikli olarak bu kanundan faydalanabilmeniz için gerekli olan şartları karşılayıp, karşılamadığınızı denetler ve bu doğrultuda karar verir. 

Sizin yapmanız gereken tek şey, dilekçe sonucunu beklemenizdir. 

Eğer ki gerekli şartları karşılıyorsanız bu durumda esnaf muaflığı belgesi almaya hak kazanmış olursunuz ve artık ikinci adıma geçiş yapabilirsiniz.

2. Alınan esnaf muaflığı belgesi ile en yakınındaki SGK'ya giderek sigorta başvurusunda bulunmak.

- Esnaf muaflığı belgenizi aldıysanız artık SGK'ya başvuru yapabilirsiniz. SGK'ya başvurduğunuzda durumunuz yeniden incelenir ve durumunuz kabul görür ise sizlere prim ödemelerinizin süresi, ne kadar ücret ödeyeceğiniz gibi; emekli olabilmeniz için gerekli olan tüm bilgi ve ayrıntılar ifade edilir.

3. SGK tarafından belirlenecek olan aylık primleri ödemek.

- Ne kadar prim ödemeniz gerektiği; daha önce sigortalı bir işte çalışıp çalışmadığınız gibi ayrıntılar dikkate alınarak belirlenmektedir. 

Normalde ise; 568 lira aylık prim yerine 100-200 TL daha uygun olacak şekilde 415 lira prim ödersiniz. Yani mantık şu; 30 günlük yerine 18 günlük ödeme yapıyorsunuz. 

Siz zaten Maliye Bakanlığından esnaf muafiyeti belgesini alarak, SGK'ya emeklilik sigortası için başvuru yaptığınızda sizlere ne kadar prim ödemeniz gerektiği (hem ödenecek prim ücretinin ne kadar olduğu, hem de ne kadar süre boyunca ödeneceği) yazılı ve sözlü olarak belirtilmektedir..

4. Gerekli gün sayısını doldurmak ve 58 yaşında olmak.

Dolayısıyla en çok sorulardan birisi olan ev hanımları için emeklilik yaşı kaç sorusuna da 58 yaş olarak cevap vermiş oluyoruz.

Sonuç olarak;

Esnaf muafiyet belgesi sayesinde evde el işi tarzı işleri yapıp, satarak sigortalı oluyorsunuz ve normalde ödenmesi gereken prim tutarından sadece 100-200 TL daha düşük bir ödeme yapmış oluyorsunuz. Çünkü bu kanundan faydalanan ev hanımları 30 günlük prim yerine 18 günlük ödeme yapıyorlar ve 30 gün üzerinden değerlendiriliyorlar. Sonrasında ise gün ve yaşı dolduranlar emekli oluyor.

Aylık elde edilen ücretin en az "asgari" düzeyde olması gerekiyor ki; %32'si "prim" olarak görülsün. Yani; aylık 100 TL veya 200 TL kazanıyorsanız prim ödemesi yapamazsınız. Çünkü prim ücreti asgari ücretin yüzde 32'si baz alınarak belirleniyor ve şu an ki mevcut asgari ücreti dikkate aldığımızda yüzde 32'si 568 TL ediyor. 

Bu emeklilik modeli; İsteğe bağlı emeklilik olarak ifade ediliyor ve Bağ-Kur sigortalısı olarak  tanımlanıyor.

Ev hanımları emekli olmak için ne kadar prim ödemelidir. Normalde 9 bin gün prim ödenmesi gerekiyor ancak daha önce çalışmış olma durumları gibi çeşitli kriterler bu gün sayısını daha da aşağılara çekmektedir. Bu konuda net bir cevabı ancak SGK verebilir.

0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.