15 Ara 2018

Evde İnternetten Kıyafet Satmak İstiyorum


Evde kıyafet satmak istiyorum diyenler öncelikli olarak sıfır kıyafet mi yoksa ikinci el kıyafet mi satmayı düşünüyorlar, buna karar vermelidirler. Çünkü satılacak giysilerin sıfır ya da 2. el olması durumuna göre satış yöntemleri, taktikleri ve genel olarak işlemler değişkenlik göstermektedir.

evde, internette kıyafet satmak

1. Sıfırdan internetten kıyafet satmak


Tıpkı dışarıya çıktığımızda gördüğümüz kıyafet mağazaları ya da internetten satış yapan mağazalar gibi; siz de sıfırdan kıyafet satışı yapabilirsiniz. Bunu yapabilmeniz için farklı yöntemler mevcuttur. Ben bu yöntemleri a, b, c şeklinde alfabetik olarak aşağıda listeledim.

Tercih ettiğiniz yönteme göre dikkat etmeniz gereken ayrıntılar, sizin için avantaj sağlayacak olan kıyafet türleri vs. değişkenlik göstermektedir. Ben yine kendi bilgilerim ve tecrübelerim dahilinde değinmiş bulunmaktayım.

a. Toptancıdan tedarik etmek

En bilinen yöntem toptancıdan tedarik edip, stoklamak ve sonrasında satış yapmaktır. Ancak toptancıdan mal tedarik edebilmeniz için önce şirket sahibi olmanız gerekiyor.

Eğer bütçeniz fazla yoksa zaten üst düzey bir şirket açamazsınız. Bir yerden kredi alabilmek, borç alabilmek ise çok çok zor. İşte bu yüzden, diğer şirket türlerine kıyasla masrafı çok daha az olan “şahıs şirketi” türünü sizlere tavsiye ediyorum.

Şahıs şirketi yaklaşık 10 bin küsür civarında masraf ile kurabileceğiniz bir şirket türüdür fakat diğer tüm şirket türleri gibi çeşitli aylık giderleri olacağını da dikkate almalısınız ve ekstra olarak bütçenizi en az 1 yılı çıkaracak şekilde ayarlamalısınız.

1 yılı çıkarak şekilde diyorum çünkü ilk 1 yıl, sizin bu sektörde karda mı yoksa zararda olduğunuzu fark edeceğiniz yıldır. Bu ilk süreçte zarar etme olasılığınız olduğu için, bu yılı borçlanmadan geçirebilmeniz için ekstadan sermaye ayırmanızı önermekteyim.

Şirket kurma aşamasını daha hızlı bir şekilde tamamlamak ve merak ettiğiniz bilgileri sormak için bir mali müşavire danışabilirsiniz.

Bu aşamayı geçtikten sonra mal tedarik edebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey internetten toptancıları bulmak ve internette kıyafet satmak için istediğiniz kıyafet türlerini satın almaktır. Toptancı malları belirteceğiniz depo adresine gönderir (ki şahıs şirketlerinde depo, evinizin bir odası da olabilir) ve sizde malları stoklama işlemini yaparak, internetten kıyafet satmak için hazır hale gelirsiniz.

Stoklama işlemi tamamlandıktan sonra kendinize bir e-ticaret platformunda ya da instagramda internet butiği açarak satış yapmaya başlayabilirsiniz.

b. Kendinizin ürettiği

Eğer kendiniz üretme alt bilgi ve becerisine sahipseniz ya da bu konuda istekliyseniz, şirket kurmanıza ve ekstra masraflar yapmanıza gerek kalmadan satış yapabilirsiniz.

Bunun için sizlere instagram ve facebook kullanmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle instagram sayfası açarak önceden yaptığınız kıyafetleri sergilemeniz çok faydalı olacaktır. Bu sayede sipariş almaya başlayabilirsiniz.

Eğer daha önce yaptığınız bir kıyafet yoksa o halde en kısa sürede üretip, sayfayı açıp sergilemenizi tavsiye ederim.

Bu durumda hedef kitlenize instagram üzerinden ulaşmanız gerektiği için açıklama kısmını iyi bir şekilde doldurmanız ve açıklama sonunda size potansiyel müşteri (ve sayfa takipçisi) getirecek olan tagları (etiketleri) kullanmalısınız.

Kıyafet ile ilgili açıklama yazısı yazarken; kıyafetin malzemesinden, desenlerinden, renklerinden, yıkanma koşullarından, dayanıklılığından, kullanım süresinden, bedeninden, hangi sezonlar için uygun olduğundan, hangi günlerde tercih edilebileceğinden ve alıcı için önemli olabilecek tüm detaylarından kısaca bahsetmelisiniz.

Açıklama yazısını yazdktan sonra ise size potansiyel müşteri getirecek olan etiketleri girmelisiniz. Bu etiketler şöyle olabilir #kıyafet #moda #elbise #butik

c. Satış ortaklığı yapmak

Evde kıyafet satmak istiyorum diyenler için “satış ortaklığı” yöntemi en kolay ve en masrafsız yöntemdir. Çünkü bu yöntem sayesinde şirket kurmanıza, toptan mal almanıza, stoklarla uğraşmanıza ve daha birçok işlemi yapmanıza gerek yoktur.

Bu yöntem şöyle işler; internetten satış ortaklığı programı olan kıyafet giyim satış firmaları bulunur ve bu firmaların programlarına katılınır. Sonrasında bu firmanın sattığı ürünleri internette dilediğiniz gibi satarsınız.

Bu satış işlemi sonucunda belirli bir oranda komisyon firmaya gider. Mesela 100 TL’ye satılan bir kıyafetin 40 TL’si firmaya gider, 60 TL’si size kalır.

Bu yöntem her ne kadar çok avantajlı olsa da, kazanç bakımından diğer yöntemlere kıyasla daha düşüktür. Bu nedenle, eğer hedefiniz yüksek kazanç elde etmek ise diğer yöntemleri tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

2. İkinci el kıyafet satışı yapmak


Evde kıyafet satmak istiyorum diyenlerin tercih edebileceği bir diğer yöntem ikinci el kıyafet satışı yapmaktır. Bu yöntemin de, sıfırdan satış yapmak ile kıyaslandığında kendisine has bazı avantajları olduğunu söylememiz mümkün.

Öncelikle belirli bir alana yoğunlaşmanızı öneriyorum. Yani her tarz kıyafeti değil, belirli bir tarz kıyafeti hedeflemelisiniz. Bu sayede daha başarılı olursunuz. Örneğin sadece tesettür, bebek kıyafetleri ya da sadece kadın modelleri gibi.

Satış yapmak için ise günümüzde onbinlerce kadının kullandığı ikinci el kıyafet satma uygulamaları ve siteleri kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar, siteler sayesinde alıcılara kısa sürede ulaşırsınız ve üstelik güvenli ödeme altyapısı sayesinde de, parasal işlemler sorunsuz bir şekilde tamamlanır.

Bu uygulamalardan günümüzde en popüler olanları; dolap uygulaması, gardrops, modacruz ve tarz2 uygulamalarıdır.

Öte yandan kıyafetlerin “kullanılabilir” nitelikte olması son derece önemlidir. Ciddi bir sorunu olan ve düzeltilemeyecek düzeyde yırtığı olan kıyafetleri satamazsınız ki bir şekilde satsanız bile alıcı inceleyince göreceği için size geri dönecektir ve satış işlemi iptal olacaktır.

a. Kendi kıyafetlerinizi satmak

Kendi kıyafetlerinizin sayısı fazla olsa bile, bir insanın ne kadar çok kıyafeti olabilir ki? Eğer amacınız aylık kayda değer, en azından “ek gelir” diye nitelendirilebilecek düzeyde bir gelir elde etmekse ya da anlık olarak nakit ihtiyaçlarını karşılamak ise kendi kıyafetlerinizi satmak biraz yetersiz kalabilir. Çünkü sürekli ve düzenli bir şekilde satış yapmanız, ekonomik açıdan çok daha rahat etmenizi sağlar.

O halde eğer hedefiniz uzun süreli gelir elde etmek değilse, sadece anlık nakit ihtiyacınız varsa kendi kıyafetinizi satabilirsiniz ama bunun dışında, dediğim gibi uzun süreli iyi bir seviyede gelir hedefliyorsanız aşağıdaki “toptan alıp satmak” yöntemi daha uygun olacaktır.

b. Toptan alıp satmak

Evde kıyafet satmak istiyorum diyorsanız ve bunu ikinci el kıyafet satışı ile yapmayı düşünüyorsanız kesinlikle toptan alım satım yapmalısınız.

Toptan ikinci el giysi alımı yapabileceğiniz kişi ya da firmaları internet üzerinden kolayca bulabilirsiniz. Bu kişi ya da firmalardan malı tedarik edersiniz. Sonrasında kıyafetleri düzenleyip, fotoğraflarını çekip bahsetmiş olduğum dolap, gardrops, modacruz, bebecruz, tarz2 gibi kıyafet satma uygulamalarına ilanlar açarak hemen satmaya başlarsınız.

Bu yöntem için sadece biraz sermayeye ihtiyacınız var. Bu sermayeyi toptan alım yapmak için kullanacaksınız sonrasında kazanç gelecektir tabii.

Fakat burada da başarılı olabilmeniz için kıyafetin satılabilirliğini dikkate almalısınız. Bir kıyafetin satılabilirliğini belirleyen birden çok kriter var. Mesela; desenleri, kullanım sezonu, kullanılabilirlik durumu, hasar durumu, tamir edilebilirliği, ihtiyaç duyulan mı vs.

Bu gibi kriterleri dikkate alarak doğru bir şekilde tedarik ettiğinizde, bu yöntemle internette kıyafet satmak iyi bir yöntemdir ve kısa vadede iyi bir kar elde edebilirsiniz, uzun vadede de çok karlı çıkarsınız.

İnternetten kıyafet satmak istiyorsanız ya da satmayı düşünüyorsanız, işinize yarayacak tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. 2021 yılı için güncel bilgileri içerir.

internetten evden kıyafet satmak

Evde kıyafet satmak isteyenler için tüm bilgiler bu yazıda.

Ne tür kıyafetler satmak istiyorsunuz?


Öncelikli olarak ne tür kıyafetler satmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Bu sayede daha kolay bir yol haritası çizebilmek mümkün olacak.

Çünkü tercih edeceğiniz kıyafetin türüne göre, tercih edebileceğiniz farklı satış yöntemleri bulunmaktadır.

“İnternetten kıyafet satmak” denildiğinde, aklınıza sadece tek bir yöntem geliyor olabilir ancak internetten kıyafet satmanın birçok farklı yöntemleri olduğunu söylemek istiyorum.

Bu yazının ilerleyen kısımlarında, satış yöntemlerinden bahsedeceğim ancak ilk önce “ne tür kıyafetler” satmak istediğinize karar vermenizi istiyorum.

Şirket kurup satmak mı yoksa bireysel olarak satmak mı?


İnternetten satış yapanlar, iki farklı temel kimlikten birisine dahildir. Bu iki farklı temel kimlik “bireysel” ve “şirket” olarak tanımlanır.

Peki siz? Bireysel mi yoksa şirket kurarak mı satış yapacaksınız?

Bu soruya cevap vermek şu an sizin için zor olabilir çünkü henüz araştırma aşamasında olabilirsiniz ve bireysel satış yapmak ile şirket kurarak satış yapmak arasındaki temel farkları bilmiyor olabilirsiniz.

Ayrıca şöyle de düşünebilirsiniz; "ben direkt şirket kurup, kıyafet satışı yapmaya başlarsam ya tutmazsa ve bundan dolayı, o şirketi kurmak için harcamış olduğum para ve zaman boşa giderse?"

Aslında bu şekilde düşünmekte haksız değilsiniz. Çünkü şirket kurup, kıyafet satışı yapmaya başladığınızda tabii ki satış yapamama riskiniz de söz konusudur ve bundan dolayı sanal mağazanızı kapatmak durumunda da kalabilirsiniz.

Bu durum, tıpkı gerçek hayatta bir mağaza açmak gibi düşünülebilir. Nasıl ki gerçek hayatta, işlek bir cadde üzerinde size rakip olabilecek diğer başka mağazalar varsa aynı şekilde internet ortamında da size rakip olabilecek diğer başka sanal mağazalar vardır ve bundan dolayı satış yapmakta zorlanabilirsiniz.

Ancak bu, her şeyin sonu değildir. Çünkü spesifik bir alana yönelmek, bazı farklarınızı ortaya koymak ve belli başlı satış stratejilerini uygulamak, sizin kazançlı çıkmanızı sağlayacaktır. 

O halde en başında şunu kabullenmek gerekir; bu dünyada hangi sektörde, hangi işi yaparsanız yapın, her zaman rakipleriniz olacaktır. Burada önemli olan şey ise sizin bu rakipler arasından nasıl sıyrılacağınızı bilmenizdir

Rakipleriniz arasından sıyrılmanızı sağlayacak en önemli kriterlerin başında "özgünlük" gelmektedir. "Özgünlük" derken kastettiğim şey "farklılık". Yani siz ne kadar farklı olursanız ve de ne kadar spesifik bir alana yönelirseniz, başarılı olma şansınızı da o kadar çok arttırmış olursunuz.

Bir diğer seçenek olarak ise şirket kurmadan, tamamen bireysel bir şekilde internetten kıyafet satmak istiyorsunuz. 

Aslında bu daha kolay bir seçenektir. Çünkü hiç sermayeniz olmasa bile bu şekilde satış yaparak para kazanabilirsiniz.

Aşağıda; bireysel ya da şirket olarak, internetten kıyafet satmak için uygulayabileceğiniz en temel yöntemlerini inceleyebilirsiniz.

Bireysel olarak internetten kıyafet satışı yapma yöntemleri

1. İkinci el kıyafet satış uygulamaları üzerinden satış yapmak  (Dolap, Modacruz, Gardrops gibi) üzerinden satış yapmak

2. Sipariş usulü satış yapmak (Facebook, Instagram, Blog üzerinden) satış yapmak.

3. Satış ortaklığı ile satış yapmak (Facebook, Instagram, YouTube, Blog gibi siteler üzerinden) satış yapmak

Şirket kurarak internetten kıyafet satışı yapma yöntemleri

1. Toptan alım yapıp, satmak. 
2. Siteler üzerinden satış yapmak

N11, Amazon, Gittigidiyor, Hepsiburada, Trendyol gibi e-ticaret siteleri üzerinden satış yapmak.
Hem bireysel hem de şirketler sosyal medya (Instagram, Facebook vs.) üzerinden satış yapabilirler.

Bu yöntemleri tek tek, detaylı bir şekilde bu sayfanın aşağısında ele alacağım. Şimdi konuyu kısaca özetlersek, temel adımlar şunlar;

İnternetten kıyafet satmak istiyorum diyenler öncelikli olarak hangi türden kıyafetleri satmak istediğine karar vermelidir.

Sonrasında ise hangi yöntem ile satış yapmak istediklerine karar vermelidirler. İşte bu aşamada yukarıdaki satış yöntemleri arasında tercih yapmak gerekiyor.

Ayrıca bireysel satış yapmak ile şirket üzerinden satış yapmak arasındaki şu önemli ayrıntıya tekrar değinmek istiyorum;

- Bireysel olarak satış yaparsanız, sermayeye ihtiyacınız yok.
- Şirket olarak satış yapacaksanız, sermayeye ihtiyacınız var.

Ancak hangi yöntem olursa olsun; uzun vadeli ve düzenli kazançlarınızda vergi vermeniz gerekmektedir.

Hangi kıyafetleri satmalısınız

Şimdi sizlere kıyafet türlerinden bahsetmek istiyorum. Doğru bir kıyafet seçimi son derece önemlidir. Ayrıca kıyafet seçimi önemli olduğu kadar, sanal mağazanızda sadece o kıyafet türü ile ilgili çeşitleri çokça sunabilmeniz de önemlidir.

Yani şunu demek istiyorum; mağazanızda her türden kıyafeti bir arada sunmak yerine, sadece tek bir türden kıyafetin daha fazla çeşidini sunmak size birçok açıdan daha fazla avantaj sağlayacaktır.

Bu bağlamda İnternette kıyafet satmak için sizlere önerebileceğim en iyi kıyafet seçeneklerini şu şekilde sıralandırabilirim; gelinlik, abiye, iç giyim, bebek kıyafetleri, çocuk kıyafetleri, hamile giyim, bluz, sweatshirt, pantolon, günlük elbise, spor, günlük kombinler, pijama, gecelik, tunik, yelek, çorap, tesettür, anne bebek tasarımları, kazak ve fitness giyim

Tercih etmiş olduğunuz satış yapma yöntemine göre bu kıyafetleri toptan alarak ya da aracılık yaparak satabilirsiniz.

Ayrıca eğer yeteneğiniz ve bilginiz varsa da, özellikle de gelinlik, nişanlık gibi bazı çok özel elbiseleri kendiniz tasarlayarak da satabilirsiniz. Bu size avantaj sağlayacaktır çünkü bu rekabet ortamında herkes toptan alım yapıp satıyor ama sizin yaptığınız özel bir tasarım sadece sizdedir. Bu şekilde farklı olursunuz ve daha iyi müşteri bulabilirsiniz.

Ayrıca; sırf daha fazla para kazandıracak diye, hiç sevmediğiniz ya da bilginizin olmadığı bir kıyafet türüne yönelmenizi önermem. Seveceğiniz, etkili bir şekilde tanıtabileceğiniz bir kıyafet türünü tercih etmeniz en iyisidir.

Hangi yöntemle satış yapmalısınız?


Hangi türden kıyafetleri satmak istediğinize karar verdikten sonra ise hangi yöntem ile satış yapmak istediğinize karar vermelisiniz. 

Hangi yöntemi tercih ederek internetten kıyafet satmak istiyorsunuz aslında bu tamamen size kalmış. Ben size yöntemleri kendimce olabildiğince açık ve net bir şekilde açıklayacağım.

1. Toptan Alım Yapıp, Satmak

Eğer evden para kazanmak ve bu kazandığınız para ile geçinmek gibi bir amacınız varsa, kesinlikle toptan satış yapmanızı öneririm.

Bu yöntem bireysel satıcılar için uygun değildir. Çünkü toptan mal alabilmek, alınan malı tedarik etmek ve satışa sunmak gibi pek çok süreç “şirket” kimliğini gerekli kılar.

Bu sebepten dolayı, bu yöntem ile satış yapabilmek için şirket sahibi olmanız gerekir ve bunun en basit yöntemi ise şahıs şirketi kurmaktır.

Şirket kurmadan bu yöntem ile satış yapmamalısınız. Çünkü hem malın tedarik aşamasında hem de satışı sürecinde birçok hukuksal sorun ile karşı karşıya kalma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Mesela;

- Toptan elbise satan firmaların pek çoğu sizinle anlaşmak istemez.

- Bir şekilde mal tedarik edilse bile bu malların satışı "vergi verilmeden" gerçekleştirilmiş olacağı için beklenmedik bir şekilde vergi cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

- Kargo firmaları da sizinle anlaşmaz. 

Eğer toptan kıyafet alıp, satmak istiyorsanız bunu ya şirket kurarak ya da 3. yöntemde bahsedeceğim satış ortaklığı yapan kıyafet firmaları üzerinden yapmanız gerekiyor. 

Bu sayede herhangi bir yasallık ve vergi sorunu yaşamazsınız. İnternet ortamında pek çok firma toptan alım yapıp satış yapmaktadır. Siz de satmak istediğiniz kıyafetleri toptan alabilir ve bu şekilde satabilirsiniz.

Toptan alım yapabilmeniz için ise sermayeniz olması gerekiyor. Eğer sermayeniz varsa internette küçük bir araştırma yaparak toptancılara ulaşabilir ve kolayca iletişime geçebilirsiniz.

İlk bulduğunuz toptancı ile anlaşmadan önce, farklı toptancıları da bulup kıyaslama yapmanızı öneririm. Çünkü arada ciddi fiyat farklılıkları olabilmektedir.

Yerli toptancıları tercih edebileceğiniz gibi; Amazon, EBay gibi siteler üzerinden satış yapan yabancı toptancılara da ulaşabilirsiniz.

Yabancı toptancılar ürün çeşitliliği bakımından daha avantajlı olduğu için tercih edilebilir ve bildiğiniz gibi; ürün çeşitliliği kadınlar için çok önemlidir.

Şirket kurup toptan satış yapmak isteyenlere tavsiyelere;

Şirket kurma süreci oldukça yorucu ve maliyetli gibi algılandığı için pek çok girişimci bu yöntemi tercih etmek konusunda çekimser kalıyor.

Ancak şöyle de bir gerçek var ki; eğer internetten yasal bir şekilde sıfırdan kıyafet satışı yapmak ve bu şekilde satış yaparak iyi bir gelir elde etmeyi amaçlıyorsanız, şirket sahibi olmanız şarttır. Çünkü ancak şirket sahibi olduğunuzda fatura kesme, mal tedarik etme, vergi verme gibi yükümlülükleri karşılayabilirsiniz.

Fakat endişe etmeyin. Çünkü şahıs şirketi diye bir şirket modeli var. Bu şirket modeli, diğer şirket modellerine kıyasla oldukça ekonomik olması ve kolay yönetilebilir olması ile ön plana çıkmaktadır. Biraz sermaye ile şahıs şirketi açabilir, evinizin bir odasını depo olarak kullanabilir, mal tedarik ederek satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Tıpkı diğer girişim modelleri gibi, bunun da belli başlı riskleri olduğunu dikkate almalısınız. Ticaret sektörüne ilk defa adım atacak birisi için belki de en iyisi önce alıştırma sürecidir. Bu da ikinci el kıyafet satışı ya da satış ortaklığı programı ile mümkündür.
 
2. Özel elbise dikimi yapıp, sipariş usulü satış yapmak

Kendi özel tasarım anlayışınız doğrultusunda kendi özel elbiselerinizi dikebilir ve sergileyerek satışa sunabilirsiniz.

Ayrıca kendisine özel abiye tasarımı yaptırmak, gelinlik diktirmek, takım elbise isteyenler, bebeği için özel tasarımlar isteyenler gibi farklı müşteri ihtiyaçlarına yönelik olarak da özel dikim elbise satışı yapabilirsiniz.

Toptan alım satım yapmak ile kıyaslarsak, bu çok daha zahmetli bir yöntemdir. Hem zaman hem de ciddi emek ister.

Ancak sonuç olarak ortaya müşterilerinizin başka hiçbir yerde bulamayacakları özel tasarımlar ortaya çıkarmış olursunuz ve kendi markanızı kitlelere ulaştırabilirsiniz ve daha yüksek kazanç elde etmeniz mümkündür.

Toptan satış yaparken belirli kar oranında satış yapmak durumundasınız ancak kendi özel dikimlerinizi çok daha yüksek kar oranı ile satarak, daha fazla kazanma şansınız var.

Bu yöntemle satış yapmanın da bazı zorlukları var.

Mesela;

- Bu işin eğitimini almanız gerekiyor. Eğer zamanınız var ve de istekliyseniz; Halk Eğitim Merkezlerinde 6 aylık moda tasarım kursuna gidebilir, özel kurslara gidebilir ya da 2 yıllık moda tasarımı ön lisans programı okuyabilirsiniz. 

- İlk 6 ay kazanç elde edemezsiniz iyi bir kazanç elde etmeniz 1 yılı bulur. Bu yüzden sabırlı olmanız gerekiyor.

Eğer ki bu kadar fazla zamanım yok ancak yine de kıyafet satışı yapmak istiyorum diyorsanız, ; toptan alım satım yapmanız daha doğrudur ama toptan alım satım yapmanın da zorlukları olduğunu göz önünde bulundurmalısınız.

Başarılı kıyafet tasarımları ortaya koyduğunuz zaman, satılmama gibi bir ihtimali söz konusu değildir.

Eğer ki kendi modellerinizi dikmek ya da toptan alım satım yapmak mı konusunda bir kararsızlığa düşerseniz, bu durumda her ikisini de bir arada yapabilirsiniz.

Ancak bu durumda çok daha fazla zaman ve emek harcamanız gerekeceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Bu özellikle de moda tasarımı eğitimi almış, kıyafet dikişi yapmak konusunda uzmanlaşmış ya da uzmanlaşmak isteyenler için güzel bir girişimcilik modelidir.

Ancak elbise dikebilmek için bu işin kursuna gitmeli ve eğitimini almalısınız.

Bu kurslar ve eğitim imkanları

- Özel Moda Tasarım kursu
- Özel Gelinlik ve Abiye Dikiş Kursu
- Halk Eğitim Merkezi Moda Tasarım Kursu
- 2 Yıllık Meslek Yüksek Okulu Moda Tasarımı Önlisans Programı

Moda tasarımı kursları ile ilgili olarak belirtmek istediğim önemli bir ayrıntı ise; hemen her ilde ve hatta pek çok ilçede bulunmakta olan Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde daha çok ev kadınlarının katılım gösterdiği pek çok kurs programı açılmaktadır.

Bu kurs programları arasında moda tasarımı programı da bulunmaktadır.

Dolayısıyla haftanın sadece belirli günlerde, sadece birkaç saat alacağınız eğitim ile elbise tasarımı yapmak konusunda usta seviyesine gelmiş olacaksınız ve kurs programını tamamladığınız zaman alacağınız sertifika ile de uzmanlığınızı resmi bir şekilde belgelendirmiş olacaksınız.

Artık bu aşamadan sonra kendi tasarımlarınızı yapabilmeniz mümkün olacaktır.

Kendi abiye elbisenizi dikmek ve sipariş usulü çalışmak için oldukça iyi bir zaman ayırmalısınız.

En azından 6 ay boyunca hiçbir şekilde kazanç hedeflemeniz gerekiyor.

Çünkü 6 ay boyunca bu işin eğitimini alacaksınız ve sonrasında kendi tasarımınızı yapmaya başlayacaksınız. Bu yüzden dolayı, iyi bir kazanç elde edebilmeniz en az 10 ayı ve hatta 1 yılı bulabilir.

Eğer ki bu kadar fazla zamanım yok ancak yine de abiye elbise satışı yapmak istiyorum diyorsanız; toptan abiye satın alıp, satmak yöntemini tercih edebilirsiniz

Kendi abiye elbise modelinizi tasarlayabilmeniz için tabii ki bilgiye, zamana ve de dikiş makinesine ihtiyacınız var.

Eğer dikiş yapmak ya da abiye elbisesi tasarlamak konusunda hiçbir bilginiz yoksa bu durumda eğitim almanız gerekecektir. Eğitim süresi birkaç ay sürer.

Dilerseniz özel olarak bu işi bilen bir ustadan eğitim alırsınız, dilerseniz de birkaç aylık katılabileceğiniz abiye ve gelinlik dikiş kursuna katılırsınız.

Abiye ve gelinlik modelleri dikiş kursu sonunda hem bu işi nasıl yapacağınızı tam anlamıyla kavramış olursunuz hem de sertifika sahibi olursunuz.

Sipariş usulü çalışacaksanız, siparişleri zamanında teslim etmeniz; müşteri memnuniyeti açısından çok önemli bir durumdur.

Çünkü kadınlar özel günleri için tercih edecekleri bu gösterişleri elbiseleri için hem çok fazla beklemek istemezler hem de kesinlikle belirtmiş olduğunuz teslimat tarihinden sonraya kalmasını istemezler.

Zamanında teslim etmeniz size büyük bir avantaj sağlayacaktır. İlk etapta fiyatları düşük tutmalı ve hatta kar payı hiç almamalısınız.

Bu sayede yapacağınız ilk işlerden belki kar elde etmeyeceksiniz ancak müşteri kazanmış olacaksınız ve de onlardan samimi, olumlu yorumlar alabilirseniz artık gerisi sizin için daha kolay olacaktır.

Çünkü sektörde bilinir olmaya başladığınız zaman zaten artık belirli bir fiyat artışı yaparak daha güzel kazanmaya başlayabileceksiniz.

Ben size sipariş usulü çalışmanızı öneririm. İnsanlar size nasıl bir abiye elbise modeli istediklerini söyleyecekler ve siz de bu doğrultuda tasarım yapacaksınız.

Eğer başarılı işler ortaya çıkarırsanız zaten kısa bir süre içerisinde adınızı daha fazla duyurmanız mümkün olacaktır.

Bu sayede doğal olarak çok daha fazla kişiye ulaşabilecek ve çok daha fazla kazanabileceksiniz.

Siz yeter ki müşterilerinizin istek ve taleplerini, en iyi bir şekilde karşılayın ve onları memnun edin. Gerisi gelecektir.

Değinmek istediğim bir diğer önemli nokta da şudur ki; mesela siz; en çok tercih edilen kumaş türleri ve renklerinden abiyeleri temelde hazır bir hale getirirsiniz.

Sonrasında yapmanız gereken tek şey ise danteller ya da diğer istenilen özel süslemeleri eklemektir.

Bu yöntem biraz hazır şablon şeklinde ilerlemek gibi oluyor. Size zaman açısından büyük kolaylık sağlar ancak her bir ayrıntıyı kendisi belirlemek isteyen bir müşteri söz konusu olunca bu yöntem pek de işe yaramayacaktır.

Öte yandan müşterilerin beden ölçülerinin de değişkenlik gösterebileceğini göz önünde bulundurduğumuzda, kişiye özel sipariş abiye elbise tasarımı yapmak için sıfır baştan başlamanız yine en doğrusu olacaktır.

Fakat öte yandan; zamanla kazanacağınız deneyim ile belli başlı işlemleri daha kısa yoldan yapmanız mümkün olacaktır ve böylelikle daha kısa sürede siparişleri hazırlayabileceksiniz.

Elbise tasarım detayları çok çok önemlidir;

Bir kadın gözüyle bakacak olursanız, kıyafetin her bir ayrıntısının ne kadar da önemli olduğunu fark edersiniz. İşte bu yüzden dolayı her bir ayrıntıyı dikkate almalısınız.

Renkler oldukça önemlidir. Kadınlar renklere çok önem verirler. Öyle ki önemli günler için siyah ya da kırmızı renk tonlarının olması, Bahar yada Yaz ayları için özel bir kıyafet ise de beyaz, sarı gibi açık ve heyecan, enerji verici renklerin yer alması en doğrusudur.

Desenler en önemli bir diğer ayrıntıdır. Bazı kıyafetlerde desenler hiç uygulanmamalı yani sade olmalıdır. Bazılarında ise desenler ideal oranda ya da fazladan uygulanabilir.

Tasarlama aşamasında dikkat etmenizi önereceğim bir diğer önemli nokta da, tasarım sonrasında kıyafete baktığınızda özelleştirdiğiniz detayların "sonradan eklenmiş" olduğu belirgin olmamalıdır. Bu durum oldukça can sıkıcıdır.

Yeni modeller ortaya çıkarabilmek, kendinize özel tarzları yaratabilmek için markaların online satış sitelerinde keşif yapabilirsiniz. Bu sayede farklı modelleri keşfedersiniz ve hatta çeşitli tarzlardan esinlenerek, kendi özel tasarımınızı ortaya çıkarabilirsiniz.

Facebook ya da WhatsApp ile özel siparişler alabilir, aldığınız bu siparişleri yerine getirebilirsiniz.

İkinci el eşya satışı için geliştirilmiş olan uygulamalar üzerinden de yine kendi özel kıyafet tasarımlarınızı satabilmeniz mümkündür.

Sonuç itibariyle kıyafet tasarlamak ve satmak gerçekten de ciddi emek vermenizi gerektiren bir iş.

Eğer severek yapabileceğinize inanıyorsanız bence hiç beklemeyin ve bir an önce kendinizi geliştirmeye başlayın. Eğer ki imkanınız varsa eğitimini alın.

Ayrıca yazımın başında ifade ettiğim gibi çeşitlilik çok önemlidir. Mesela; dantelli uzun abiye modelleri, abiye gece elbiseleri, düğün abiyeleri, kırmızı abiye, şık abiyeler, balık abiye, kısa abiye, beyaz abiye elbise, siyah abiye modelleri gibi abiye çeşitleri mutlaka müşteriye sunulabilmelidir.

Eğer ki bizzat kendiniz tasarlamak istemiyorsanız bu durumda toptan alım yapıp satabilirsiniz.

Satış Ortaklığı Yapmak

Diğer iki yönteme kıyasla "internetten kıyafet satmak" için tercih edilebilecek en kolay yöntemlerden birisidir. (bir diğeri de ikinci el kıyafet satmaktır).

Satış ortaklığı yaparak kıyafet satışı yapmak;
Şahıs şirketi kuracak sermayesi olmayanlar,
Sermayesi olsa bile vergi ile uğraşmak istemeyenler,
Hızlı bir şekilde satış yaparak gelir elde etmek isteyenler için idealdir.
Satmak istediğiniz kıyafet hangisi ise; abiye, tesettürlü elbise, gelinlik hepsi için satış ortaklığı yapabileceğiniz affiliate marketing siteleri bulabilirsiniz.

Evde para kazanmanın yolları araştıranlar internetten satış yaparak para kazanma yöntemini tercih ettiklerinde satış ortaklığı yöntemi iyi bir başlangıç yöntemidir.

Satış ortaklığı yapmak isteyenlere tavsiyeler

Evde kıyafet satmak istiyorum diyenler için en pratik yöntemlerden birisi satış ortaklığıdır. Bir çok firmanın satış ortaklığı programı bulunmaktadır. Bu firmaları küçük bir araştırma yaparak Google üzerinde bulabilirsiniz.

Satış ortaklığı yapmaya kararlıysanız, önce ne türden kıyafetleri satmak istediğinize karar vermelisiniz. Çünkü satabileceğiniz birçok farklı kıyafet çeşidi bulunuyor. Kadın ve çocuk kıyafetleri ise en çok talep gören kategorilerin başında geliyor.

Fakat bildiğiniz gibi kadın ve çocuk kıyafetlerinin de alt kategorileri, çeşitleri mevcut. Bu nedenle sizlere tavsiyem tek bir kategorideki, belli tarzlara yönelmenizdir. Bu sayede daha hızlı satış yapabilir ve uzun vadede sürekli müşteriler bulabilirsiniz.

İkinci el kıyafetleri satmak

Özellikle de "ikinci el kıyafetlerimi satmak istiyorum, gelinliğimi satmak istiyorum" diyen birçok kadın var. 

İşte bu kadın satıcılar, sahip oldukları ikinci el ya da daha önce satın alıp kullanmadıkları her türden kıyafetleri herhangi bir vergi sorunu yaşamadan internet üzerinden satabilirsiniz.

Bu kıyafetleri satmak için; letgo, dolap gibi uygulamaları kullanabilirsiniz ya da Instagram, Facebook üzerinden de satış yapabilirsiniz.

Ama; dolap mesela sadece bu kategoriye yoğunlaşmış, para alma aşamasında hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağladığı için ben sizlere bu uygulamayı daha çok öneriyorum.

İkinci el kıyafet satışı yapabileceğiniz siteler ve mobil uygulamalar için buraya tıklayın

İkinci el kıyafet satışı yapmak isteyenlere tavsiyeler;

- Birkaç ay önce ya da daha eskiden satın aldıysanız satabilirsiniz.

- Çok az kullandıysanız satabilirsiniz.

- "Kullanmadığım kıyafetlerimi satmak istiyorum" ya da "giymediğim kıyafetlerimi satmak istiyorum" diyorsanız satın gitsin.

- Bluz, kazak, tişört, gelinlik, abiye ve her türlü elbiseyi satabilirsiniz.

- Elbiselerinizi iyi bir fiyattan satın. Şu an mesela acil paraya ihtiyacınız olabilir. Bu yüzden dolayı çok ucuza satıp, zarar etmeyin. Sizin kıyafetiniz kaç para önce bunu hesaplayın. Kıyafetinizin ederini hesaplamak için model yılı, kumaş özellikleri, kullanım amacı, siz ne kadar kullandınız vs. tüm bu ayrıntıları dikkate almalısınız.

- Giyilemeyecek durumda olan giysileri satmamalısınız. Çünkü bu türden kıyafetleri bir şekilde hile yapıp satsanız bile karşı taraf eline alınca bakacak ve iade etmek isteyecektir.

- İkinci el kıyafetleri satmanın en iyi yöntemi doğrudan alıcılara satmaktır. Doğrudan alıcılara ulaşmanızı sağlayacak ikinci el kıyafet satış uygulamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Bu yazdığım yazıyı okursanız, hangi uygulama daha iyi ya da siz hangisini daha çok seveceksiniz, karar verebilirsiniz.

E-Ticaret Sitelerinde satış yapmak

N11'de satış yapmak

İnternetten giyim satışı nasıl yapılır araştırması yapanlar N11 sitesini ve bu sitedeki kadın elbise mağazaları görmüştür. Siz de N11'de kendi online elbise satış mağazını açabilirsiniz. 

N11'de mağaza açabilmek için aşağıdaki adımları uygulamak gerekiyor;

1. Adım : Üye olmak. Bunun için sağ üst köşeden "üye ol" butonuna tıklayıp, gerekli alanları doldurup hesabınızı onaylayın. Üye olmak ücretsizdir.

2. Adım: N11 mağaza açmak için gerekli belgeler sayfasını ziyaret edin ve gerekli belgeleri bir dosyaya koyup, n11 şirketi posta adresine göndermelisiniz.

3. Adım: Dosyayı göndereceğiniz adres aşağıdaki gibidir;

Doğuş Planet Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. Katar Cad. No: 4, İTÜ Teknokent ARI 3, İç Kapı No: 803 - 902 Sarıyer / İstanbul Bina Kodu: 902 – 1580880019

Ayrıca; hem toplu kıyafet satışı yapmak isteyenler hem de diğer türden ürün satacaklar için n11 entegrasyonu yapan pek çok aracı firma mevcut. Bu aracı firmalar sayesinde; ürünlerin tedariği, muhasebe işlemleri ve hatta müşteriye mesaj gönderilmesi gibi pek çok işlem sizin yerinize yapılmaktadır ki bu da büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

Sahibinden satış yapmak

Sahibinden satış yapabilmek için iki farklı yöntem var.

1. Bireysel hesabınızdan satış yapabilirsiniz. 

Bireysel hesaptan satış kimler için uygundur? 

Cevap: İkinci el satış yapacaklar, küçülen kıyafetleri satmak isteyenler, kullanmadığım kıyafetlerimi satmak istiyorum diyenler, gelinliğimi satmak istiyorum, kıyaflerimi satmak istiyorum, hiç giymediğim kıyafetleri satmak istiyorum ve satmak istediğim kıyafetlerim var diyenler bireysel hesaptan satış yapabilirler

2. Sahibinden mağaza açarak satış yapabilirsiniz. 

Mağaza kimler için uygundur? 

Cevap: Toptan satış yapmak isteyenler ve Aylık 1,500 TL ve üzeri kazanç elde etmeyi hedefleyenler için mağaza gereklidir. 

Sahibinden mağaza açma işlemi için aşağıdaki şartlar aranıyor; 

- En azından şahıs şirketinizin olması gerek.

- En az 6 ay aktif bir şekilde satış yapıyor olmanız gerek. 

Bu iki önemli şartı karşılıyorsanız, sahibinden müşteri hizmetleri telefon numarası üzerinden iletişime geçerek daha fazla bilgi ve yardım alabilirsiniz.

Sonuç;

Eğer ki ben; kendi işimin patronu olmak, evde kıyafet satmak ve evden para kazanmak istiyorum diyorsanız sizlere kesinlikle toptan alım yapıp satmanızı öneriyorum.

Kendi modellerinizi dikip, satıp ve bu sektörde ün yapın ama bu girişim modeli sizin bir hayat tarzınız olacaktır.

Toptan alım satım yapmak, diğer yöntemlere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde gelir elde etmenizi sağlar ama daha önce de belirttiğim gibi iyi bir sermayeye ihtiyacınız var.

Son olarak; her girişimcinin ortak derdi; iyi kazanmak da var, batmak da var. Bu yüzden "kesin kazanacaksınız" diye bir garanti yok.

0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.