23 Ara 2018

toptan kıyafet alıp satmak

İnternetten kıyafet satmak isteyenler için toptancılar çok önemlidir. Çünkü kıyafetleri toptancılardan temin edebilirsiniz.

toptan kıyafet alıp satmak

Bu yazıda, toptan kıyafet alıp satmak için nasıl bir yol izlemeniz gerekir, bundan bahsedeceğim. Özellikle de hiç toptan kıyafet alımı tecrübesi olmayanlar için temel bilgilere değineceğim.




Öncelikle, alım - satım sürecini özetleyelim;

1. Üretici malı üretir.
2. Toptancı üretilen mal için, “üretici ile perakendeci” arasında aracılık yapar.
3. Perakendeci ise toptancıdan malı alarak müşteriye satar.

Yani siz “perakendeci” oluyorsunuz.

Toptan kıyafet alımı yapabilmek için öncelikle bazı yasal kriterleri karşılıyor olmanız gerekir. Bu kriterlerin temeli ise “şirket” olmaya dayanır.

Yani, şirket kimliğiniz olmadan, toptancılardan mal tedarik edemezsiniz. Çünkü toptancı ile aranızda gerçekleşecek mal alım - satım sürecinde, uygulanacak belli başlı yasal esaslar, taraflardan “alıcı” olanın, “şirket” kimliğine sahip olmasına gerekli kılar.




Eğer amacınız sadece internetten kıyafet satmak ise, bunun için en basit bir şekilde “şahıs şirketi” kurabilirsiniz.

Ama şöyle de bir durum var ki; eğer hedefiniz “ikinci el kıyafet satışı” yapmak ise, bu durumda toptan ikinci el kıyafet satanlar aracılığı ile ikinci el kıyafetleri stoklayabilirsiniz. 

İkinci el kıyafet satışı için “çoğu zaman” şirket olmanız gerekmez ancak düzenli olarak satış yaptığınızda ise gelir vergisi (kazancın %10’u kadarını) vermeniz gerekir.

Şahıs şirketi kurmak


Şahıs şirketi, diğer şirket türlerine kıyasla oldukça düşük bir maliyet ile açılabilen bir şirket modelidir ve internetten para kazanan kişiler için en ideal şirket türüdür.

Pek çok toptancı hem yasalar gereği hem de diğer bazı nedenlerden dolayı şahıslara toptan satış yapmamaktadır.

Mesela oldukça popüler bir toptancı Çin sitesi olan Alibaba sitesini dikkate alacak olursak; bu sitenin satış politikasını incelediğimizde sadece şirketlere satış yapıldığı ibaresini görebilirsiniz. 

Aynı şekilde ülkemizde faaliyet gösteren yerli ve yabancı toptancılar da şirketlere satış yapmaktadırlar.

Sonuç olarak; toptan alım yapabilmeniz için en azından şahıs şirketi sahibi olmanız ve alım işlemleri gerçekleştirilirken de, bunu kanıtlayan belgeleri sunabilmeniz gerekiyor.

Eğer ki tedarik edeceğiniz ürünler Türkiye'de değil de, yurtdışında üretiliyor ise bu durumda yurtdışından toptan mal getirmek gibi bir planınız varsa, bunun için bir gümrük müşavirine danışmalısınız.

Gümrük müşaviri sizin için malın gümrükten geçiş sürecindeki işlemlerini halledecektir.

Öte yandan; Çin; hem çeşitlilik hem de uygun fiyat kriterleri bakımından pek çok ülkeye kıyasla popüler olduğu için insanlar çinden toptan ürün getirmeyi düşünebiliyorlar.

Çinden toptan ürün getirmek için bir mali müşavire danışabileceğiniz gibi; Çin'de toptan satış yapan  Türk firmaları ile iletişime de geçebilirsiniz.

Çin'de toptan satış yapan firmaları ise internette küçük bir araştırma yaparak bulabilirsiniz.

Biz bu konuda özellikle de internetten kıyafet satmak isteyenler için toptan kıyafet alımından bahsettiğimiz için ve tekstil ürünleri üretimi konusunda ülkemiz oldukça başarılı olduğu için zaten yurtdışı ile uğraşmanıza da gerek yok.

Sonuç olarak kıyafet satan toptancıları ülkemizde kolayca bulabilirsiniz ve internetten de gerekli anlaşmayı kolayca sağlayabilirsiniz.

“Şirket olmak” koşulunu sağladıktan sonra ise, toptancı ile iletişime geçerek, mal tedarik etme sürecine geçebilirsiniz.



Toptan kıyafet alımı yapmak


Toptan kıyafet alımı yapmanın temel olarak iki farklı yöntemi var;

1. Toptancıya bizzat kendiniz giderek görüşürsünüz,
2. Ya da internet sayesinde iletişime geçersiniz.

Günümüzde artık pek çok iş gibi, toptan mal alma işi de internet üzerinden dönüyor. 

Eskiden insanlar, toptancıya bizzat kendileri gidip mal alıyorlarmış ama artık günümüzde internet sayesinde buna gerek kalmadı.

Günümüzde, tekstil ürünleri de dahil olmak üzere; pek çok ürün internet üzerinden satışa sunulmaktadır. Hatta Çin'den bile alım yapabiliyorsunuz.

Toptancı firmalar ile iletişime geçerek alım süreci başlar. Toptancı sizlerden bazı gerekli belgeleri ve işlemleri talep eder.

Alım yapacağınız miktarı belirliyorsunuz ve ödemenizi yapıyorsunuz. Gerekli işlemleri tamamlandığında talep ettiğiniz ürünler, belirtmiş olduğunuz adresinize kadar gönderiliyor. 

Mallar, adrese ulaştıktan sonra, satın aldığınız malların stoklanması işlemini gerçekleştiriyorsunuz ve ardından satış işlemine başlıyorsunuz. 

İster bir web sitesinden, isterseniz instagram butiğinden, isterseniz de ikinci el kıyafet satma uygulamalarından satın. Nereden, nasıl satacağınız tamamen size kalmış.



Toptan bayan giyim 


Toptan kadın giyim ürünleri oldukça fazla talep görmektedir. Çünkü bilindiği gibi, kadın kıyafet modelleri çok daha fazla satılmaktadır.

Bu sebepten dolayı, ben de sizlere kadın giyim üzerine alım yapmanızı öneririm. Ayrıca kadın giyim kategorisi oldukça farklı modelleri içerir. 

Elbiseler, abiyeler, çoraplar, iç giyim, montlar, bluz, kazak, tişört, pantolon ve aklınıza gelebilecek pek çok bayan kıyafetlerini temin edebilirsiniz. 

Kadın elbise modellerinin satılma oranı yüksek olduğu için, bu sektörde girişimci sayısı da oldukça fazladır. Dolayısıyla bir rekabet durumu söz konusudur.

Siz de, sektörde tutunmak ve iyi bir kazanç elde etmek istiyorsanız, kendi farklılığınızı ön plana çıkarmalısınız.

Toptan bebek giyim 


Toptan bebe giyimi, sizlere tavsiye ettiğim bir diğer kategoridir. Özellikle de Instagram butikleri incelediğinizde, pek çoğunun kadın ya da bebek üzerine olduğunu görebilirsiniz.

Sonuç olarak, bebek kategorisinde yer alan ürünler, çocuk sahibi bireylerin kesinlikle almak isteyeceği türden kıyafetlerdir. Yani satılma oranı yüksektir.

Ayrıca etkileyici güzel tasarımlara sahip bebek kıyafet ve aksesuarlarının satılması da yüksek bir ihtimaldir. Yeter ki doğru tanıtım yapın.

Toptan ikinci el kıyafet satanlar ile ikinci el stoğu oluşturmak


Yazımın başında belirttiğim gibi, eğer amacınız ikinci el kıyafet satışı yapmak ise ve şirket kurmak istemiyorsanız, toptan ikinci el kıyafet alımı yaparak, ikinci el kıyafet stoğu oluşturabilir ve bu stoktan satışlarınızı yapabilirsiniz.

İkinci el kıyafet stoğu nasıl oluşturulur?

Yapmanız gereken şey, eğer elinizde satabileceğiniz uygun nitelikte olduğunu düşündüğünüz kıyafetleriniz varsa, bunları tek tek ayırmalısınız.

Ancak tabii ki kendi dolabınızda çok sayıda kıyafet olmayabilir. İşte bu durumda en iyi çözüm ise toptan ikinci el kıyafet alımı yapmaktır.

Bunu yapmanın da farklı yöntemleri var. En işe yarar yöntem ise facebook üzerinden çeşitli gruplarda, sayfalarda araştırma yapmaktır.

Böylece ikinci el kıyafet stoğu oluşturabilirsiniz ve ikinci el kıyafet satma uygulamaları ile satışa başlayabilirsiniz.

İkinci el kıyafet satışı uygulamaları ile satış yapmak…

Şu an piyasada, en çok kullanıcıya sahip uygulamaların başında; dolap, gardrops, modacruz, bebecruz uygulamaları gelmektedir. 

Binlerce kullanıcısı olan bu uygulamalar üzerinden satışlarınızı yapabilirsiniz.

Başarılı bir satıcı olabilmek, rakiplerinizin önüne geçmek, uzun vadede iyi gelir elde etmek için bazı stratejileri esas almalısınız.

Bu konuda sizlere bazı tavsiyeler verebilirim;

- Tek bir kıyafet türüne odaklanmanızı öneririm. Özellikle de en çok bilgili olduğunuz kıyafet türlerine odaklanın ki, bu kıyafetleri çok daha iyi bir dille anlatıp, satabilesiniz.

- Markalaşmaya önem verin. Bunun için de, bir önceki tavsiye bahsetmiş olduğum “tek bir kıyafet türüne” odaklanmak, önemli bir ayrıntıdır.

- Kıyafetler ile uyumlu olabilecek türden aksesuarlar da satışa sunabilirsiniz. Nitekim, sizlere bahsetmiş olduğum kıyafet satma uygulamalarında “aksesuar” satışı yapabilmek de mümkün.

Eğer başarılı bir satıcı olursanız, bu sizin için uzun vadeli bir kazanç kapısına dönüşecektir. Ancak kesinlikle vergi vermekten çekinmeyin.

İlerleyen zamanlarda şahıs şirketi kurarak, daha profesyonel olabilir ve kazançlarınızı katlayabilirsiniz.


0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.