13 Oca 2019

Evde Yemek Yapıp Satmak


Evde yemek yaparak para kazanmak mümkün. Mantı, sarma, turşu, kek, poğaça, organik yoğurt, dolma, börek, erişte, tatlı gibi yiyecek çeşitleri; ev yemekleri ve kurabiyeler yaparak para kazanmak mümkün.

Üstelik yapacağınız yiyecekler için şirket kurup, vergi vermeniz de gerekmiyor. Bu iş daha çok sosyal medya üzerinden yürüyüyor. Buralarda yeteri kadar arkadaşınız varsa bu işi başarmanız hiç de zor olmuyor.



Eğer yeteri kadar arkadaşınız yoksa bile dert etmeyin. Çünkü bazı sosyal medya sayfalarından faydalanarak reklamınızı yapabilirsiniz.

İlk önce hangi gıda türünü satmak istediğinize karar vermelisiniz. Aynı anda; pasta, pizza, kurabiye gibi çeşitleri evinizin mutfağında yapmak gibi bir imkanınız olmadığı için tek bir çeşide yönelmek daha iyi olacaktır. Bu sayede tek bir çeşit üzerinde markalaşmanız da mümkün olur ve markalaştığınızda da uzun vadede kalıcı müşterileriniz olur.

Evde ne yapıp satabilirsiniz?

1. Börek
Bildiğiniz gibi böreklerin pek çok farklı çeşidi var. Bu çeşitler böreğin şekline göre; tepsi, kol vb. şekilde adlandırıldığı gibi iç malzemesine göre; peynirli börek, kıymalı börek, ıspanaklı börek v.b şekillerde de adlandırılmaktadır.

Eğer ki evde börek yapmak için karar kıldıysanız fırın gereklidir. Davul fırın da işinizi gayet görecektir. Börek çeşitlerini ve yapılışlarını öğrenmek için ise YouTube'da ya da yemek tarifleri sitelerinde araştırma yapmanızı öneririm.

Bildiğiniz gibi internet ortamında yemek tarifleri ile ilgili tonla içerik var. Bu içerikler arasında pek çok börek tarifleri de bulabilirsiniz.

2. Poğaça
Benim bile yaptığım poğaça oldukça lezzetli olmaktadır. İnsanlar neden bir simitçiden poğaça almak varken sizlerden alsınlar ki diye düşünebilirsiniz ancak evde yapılan poğaçanın ayrı bir lezzeti oluyor.

Bunun temel nedenlerinden birisi ise iç malzemenin daha dolgun olması ve tuz ayarının da ideal ölçüde yapılabilmesidir.

Simitçilerde, kantinlerde satılan poğaça türlerinin lezzetini etkileyen pek çok unsur söz konusudur.  Örneğin saklama koşulları, kullanılan malzemelerin kalitesi, taze olması gibi kriterler söz konusudur. Siz ise evinizde çok güzel poğaçalar yapabilir ve bunları etkili bir sunum ile satabilirsiniz.

Ben mesela çok lezzetli peynirli poğaçayı sadece 3 saatte hazırlayabiliyorum. 3 saatte hazırladığım bu poğaçaların adet sayısını hiç saymadım ancak 20 adet olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Ayrıca sizlere önerim yaş maya ile hazırlamanızdır. Poğaçanın da çeşitleri bulunmaktadır. Peynirli, ıspanaklı, patatesli gibi. Bu çeşitler hakkında bilgi almak ve poğaça nasıl yapılır öğrenmek için yine yemek tarifleri sitelerinden faydalanabilirsiniz.

3. Pizza
Evde pizza yapabilirsiniz. Pizza yapmak bence poğaça ve böreğe kıyasla biraz daha zor ancak fiyat bakımından pizza daha da maliyetli olduğu için, çok daha iyi bir şekilde kazanç elde etmeniz mümkün olmaktadır.

4. Kurabiye
Evde kurabiye yapmak en iyi fikirlerden birisidir. Çikolatalı, sütlü, limonlu, portakallı ya da damla çikolatalı gibi çeşitleri kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Lezzetli ev kurabiyelerinin yerini başka hiçbir şey tutamaz.

5. Kek

Özellikle de markette satışa sunulan kek çeşitleri ile evde yapılan kekleri kıyasladığımız zaman arada lezzet bakımından ciddi bir fark olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Eğer kek yapmak konusunda kendinize güveniyorsanız, yukarıda sıralandırdığım gıda türlerini boşverin ve sadece siz kek çeşitlerini yapın. Çikolatalı, limonlu, portakallı, fındıklı ve hatta ıslak kek de yapabilirsiniz.

Yemeklerinizi satabilmek için nelere dikkat etmelisiniz?

Evde yemek yapıp satmak istiyorsanız bunun için görselliği çok iyi kullanmalısınız. Yaptığınız yemeklerin görsellerin fotoğraflarını net bir şekilde çekmeli, yapım ve teslimat aşamalarında hijyen kriterlerine son derece büyük bir önem verdiğinizi ifade etmelisiniz.

Kimse mükemmel bir şekilde çekilmiş yemek fotoğraflarına hayır diyemeyecektir. En azından bir defa denemelik bile olsa satın almak isteyeceklerdir.

İşte tam da bu aşamada kullanmakta olduğunuz akıllı telefonunuzun kamera çözünürlüğü büyük önem arz ediyor. Çünkü etkileyici fotoğraflar çekmelisiniz ve bunu birkaç farklı açıdan başarmalısınız.

Fotoğraf çekme işlemini gerçekleştirdikten sonra ise dilerseniz birkaç efekt ile çok daha çekici bir hale getirebilirsiniz. Öte yandan fotoğraf üzerine kırmızı arkaplan beyaz ve kalın font ile fiyatını yazabilir ve bu sayede bu görseli ulaştıracağınız insanların bir an önce sipariş vermesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca şunlara dikkat;

- Siparişler için belirli gün ve saat notları alın.
- Sipariş malzemelerini özelleştirme seçeneklerini sunun.
- Kendinize özgü tarifler yapın. Bu sayede özel lezzetleriniz daha fazla ilgi görecektir.
- Bu gibi kriterler neticesinde satışlarınızı daha da arttırabileceğinize inanıyorum.

Yaptığınız işin maliyeti çıkarması gerekiyor

Bu işe girişmeden önce malzemeler için net olarak ne kadar harcama yaptığınızı ve ne kadar fiyattan pasta börek satışı yaptığınızı dikkate alın. Hesap yapın ve bu iş gerçekten karlı mı? Bu soruyu kendinize sorun.

Hesabı yaparken aynı zamanda sadece malzemeleri satın almak için harcadığınız parayı değil, bu iş için toplamda ne kadar zaman harcadığınızı da göz önünde bulundurun.

Çünkü unutmayın ki "zaman" hayatınız için en önemli kavramlardan birisidir ve zamanınız boşa gidiyorsa bunun hiç bir anlamı yoktur. Bu işten karlı çıkabilmeniz önemlidir. Kimse hobi olarak pasta börek satışı yapmak istemez herhalde? Özellikle de ev hanımları için bu çok iyi bir fırsat ama önce hesap yapılmalıdır.

Almanya'da yaşayan bir arkadaşım evde yemek yaparak para kazanıyordu . Facebook üzerinden, yaşadığı eyaletteki yakın noktalarda pasta börek talep edenlere teslimat yapıyordu. Bu iş gerçekten iyi gidiyordu ancak dikkat edilmesi gerekiyor. Nitekim bazı alıcılar kötü niyetli olabiliyor. Bu doğrultuda özellikle de teslimat aşamasında dikkat etmenizi öneririm.


0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.