23 Oca 2019

Instagramdan Para Kazanılır mı?

Instagramdan para kazanılır mı diye soranlar için kesinlikle "evet" cevabını vermek istiyorum. Peki ya nasıl?


Instagramı bir sanal pazar ortamı gibi düşünebilirsiniz. İster dekoratif bir eşya, isterseniz kıyafet satabilirsiniz. Bu ortamda satabileceğiniz o kadar çok şey var ki birkaç ürün ile sınırlandırmak doğru olmaz.

Instagramdan ne satabilirsiniz?

Instagramdan satış yapmak için öncelikli olarak ne satmak istediğinize karar vermelisiniz. 

Kadın ve çocuk ürünleri : Yazının başında da söylediğim gibi aslında birçok şeyi satabilmeniz mümkündür. Ancak genel olarak kadın ve çocukların satın almak isteyeceği türden ürünleri satmak en iyisidir.

Kadınların satın almak isteyeceği başlıca ürünler : dekoratif ev eşyaları, iç çamaşırları, giysiler, etekler, bluz, gelinlik, temizlik malzemeleri, güzellik malzemeleri
Doğal ürünler : Doğal bakım kremleri, doğal yağlar gibi. Çünkü günümüzde insanlar git gide daha bilinçli bir hale gelmeye başladı ve organik tüketimin ne denli önemli olduğunu fark etmeye başladı.

Ev dekorasyon ürünleri  : Ev dekorasyon ürünleri de oldukça ilgi çekiyor. Özellikle de gece lambaları, göze güzel görünen süslemeler, raf veya raf üzerinde durabilecek türden süslemeler, plastik bitki türleri gibi ev içerisinde dekoratif görünecek küçük eşyaları satabilirsiniz.

Elişi örgü amigurumi oyuncaklar : Elişi yapmayı seviyorsanız yapın ve instagramdan ürünlerinizi satışa sunun. Her türlü elişi çalışmalarınızı sergileyebilirsiniz. Öte yandan doğal olması sebebi ile son yıllarda ebeveynler amigurumi oyuncaklara yönelmektedirler. Sizler de birbirinden güzel oyuncaklar yaparak, satışa sunabilirsiniz.

Takılar : Instagramda takı satmak için kesinlikle kadın modelleri tercih edin. Nedir bu kadın takı modelleri; kolye, küpe, vucüt taşı, bileklik, bilezik, charm taç, yüzük ve broş

Sonuç; ne satacağınıza karar verdikten sonra hangi yöntem ile satış yapacağınıza karar vermelisiniz.

Instagramdan satış nasıl yapılır?

Instagramdan satış yapmanın farkı yöntemleri var. Bu yöntemler arasında en iyisi ise toptan alım satım yapmaktır. Çünkü ancak toptan alım satım yaparak uzun vadede iyi bir gelir elde edebilirsiniz.

Fakat toptan alım satım yapabilmek kolay değildir. Toptan alım satım yapabilmek için önce şirket sahibi olmanız gerekiyor. Çünkü şirket sahibi değilseniz, toptan mal tedarik etmeniz çok zor ve hatta imkansızdır.

Bu iş sermaye gerektiriyor. Şahıs şirketi açmak için sermaye ve ek olarak şirketi açtıktan sonra toplu mal satın almak için sermayeniz olmalı.

İşin zor yanlarından birisi de şu dur ki tüm bu kriterleri sağlasanız bile, temin edeceğiniz ürünlerin instagramdaki rakiplerinizde olmayan değişik modeller olması gerekmektedir.

Dilerseniz toptan mal satın almak yerine kendi kendinize çeşitli ürünler yapıp da satabilirsiniz ama bu yöntem oldukça zahmetlidir. Hatta sipariş usülü de yapabilirsiniz. Bu yöntemin en güzel yanı ise sermaye gerekmiyor, şirket açmanız da gerekmiyor ama ustalık gerekiyor. Eğer satmak istediğiniz ürünü yapmak konusunda henüz usta değilseniz eğitimini alabilirsiniz.

Eğitimini almak ve öğrenmek için eğitim kurumlarındaki kurslara katılabilir ya da internetten nasıl yapılır tarzı videolardan kendinizi geliştirebilirsiniz.

Para kazanmak için satış ortaklığı programına dahil olabilirsiniz. Satış ortaklığı programı olan birçok şirket var. Satış ortaklığı Instagramdan para kazanmak için zahmetsiz ve kolay yöntemlerden birisidir. Üstelik; takı, giyim, aksesuar, iç çamaşırı gibi aklınıza gelen, gelmeyen bir çok farklı ürün kategorisinde satış ortaklığı yapabilirsiniz.

İnstagram ile para kazanmak isteyenler ve genel olarak evden para kazanmak istiyorum diyenler ve bunu "vergi vermeden" yapmak isteyenler için de satış ortaklığı iyi bir yöntemdir. Bu yazıda daha önce bahsetmiş olduğum satış kategorilerinin hemen hemen hepsini satış ortaklığı yöntemi ile uygulayabilmeniz mümkündür.

Satış ortaklığı nedir, kısaca; herhangi bir firmanın, herhangi bir ürünü ya da ürünlerini satabilmesi aşamasında araya girerek, komisyonculuk yapmaktır diyebiliriz. Bu sayede siz o ürünün satılmasını sağladığınızda, satış fiyatı üzerinden belirli bir komisyon oranını kazanmış olursunuz.

Satış ortaklığı imkanı sunan pek çok firma ve alışveriş siteleri var ki internetten kolay bir şekilde bu siteleri bulabilirsiniz.

Satış ortaklığı ile satış yapmanın mantığı kolaydır. Şirket kurmanıza gerek yok, vergi vermenize gerek yok. Siz sadece satış yaparsınız ve paranızı alırsınız. Geriye kalan diğer ayrıntıları ortaklık programına katılmış olduğunuz firma hallediyor zaten.

Instagramdan para kazanma taktikleri

Tüm herşeyi hallettiniz güzel ancak instagramda kimse ürünlerinizi satın almıyorsa aşağıdaki önerilerim işinize mutlaka yarayacaktır;
Instagram etiketlerini kullanın

Gönderinizde etiketleri mutlaka kullanın. Etiket seçimi yaparken ise insanların instagramın arama kutucuğuna hangi kelimeleri yazacağına göre karar vermelisiniz.

Mesela ben instagramda saat satıyor olsaydım, instagramın arama kutucuğunda "saat modelleri" yazan birisinin benim sayfamı bulmasını isterdim. İşte bu yüzden #saat modelleri etiketini kullanmam gerekir. Tek bir etiket ile de sınırlı kalmayın. Satışını yaptığınız ürünler ile ilgili, insanların araştırabilecekleri 5-10 etiketi girin.

Etkileyici görseller kullanın. İnternetten bulduğunuz klişe görselleri kullanmak yerine eğer çekebiliyorsanız ürünün fotoğrafını bizzat kendiniz çekin. Fotoğrafı çektikten sonra fotoğraf düzenleme uygulamasında efektler ekleyin ve üstüne fiyatını vs. yazın. Bu sayede görseller çok daha etkileyici olacak ve ürünlerin satılma oranını da önemli ölçüde arttırmış olacaksınız.

Ürün açıklamasını yazın. Ürünün açıklama kısmını boş bırakmayın. İnsanlar ürününüzü satın almayı düşünüyordur ancak bazı konularda kararsız kalabiliyordur. İşte bu yüzden potansiyel müşterinizin kafasındaki soru işaretlerini giderebilmeniz için ürün ile ilgili bilinmesi gereken tüm bilgileri açıklama kısmına yazın. Bu sayede müşteri, tam olarak beklentilerini karşılayacağına inandığı o ürünü satın almaya karar verecektir.

Pinterest uygulamasını kullanın. Pinterest, satışlarınızı arttırabilmeniz için gerçekten de faydalı bir uygulamadır. Yapmanız gereken tek şey bu uygulamayı Google Play uygulama marketinden indirmek ve sonrasında pano oluşturarak, oluşturduğunuz panoya görselleri eklemektir. Oluşturacağınız pano ismi önemlidir.

Mesela "kırmızı renkli etekler" şeklinde bir pano oluşturursanız, internette kırmızı renkli etekler şeklinde araştırma yapan insanlar sizin panonuza ulaşabilir ve o panoda yüklediğiniz fotoğrafları görerek, fotoğrafların üzerine tıklayıp sizin instagram sayfanıza ulaşabilir.

Şimdi sizlere ticaretin altın kuralından bahsetmek istiyorum ki bu da etkili bir dil kullanımıdır. Gözlemlerim neticesinde ticarette başarılı olan girişimcilerin pek çoğunun başarılı ikna kabiliyetleri olduğunu gördüm. İşte bu nedenden dolayı sizlere yazımın başında belirttim; ilgi duyduğunuz, hakkında bilgi edinme isteğinizin olacağı bir kategoriye yönelin.

Çünkü hakkında bilgi edindiğiniz, ilgi duyduğunuz kategorideki ürünleri etkili bir dille pazarlayabilmek de sizin için mümkün olacaktır. Ürünün ön plana çıkan özelliklerinin neler olduğunu, hangi özelliklere sahip olduğunu ve nasıl kullanılacağını bildiğiniz zaman işte o zaman instagramda rakiplerinizin önüne geçebileceksiniz.

Unutmayın ki artık sizin gibi yıllar önce instagram hesabından para kazanma amacı ile yönelmiş pek çok girişimci var. Bu girişimcilerin sayısı belki de binlerce ama başarılı olanların sayısı ise çok az. Çünkü sunduğunuz ürün ne kadar "çok iyi" olsa bile; etkileyici bir şekilde pazarlama yapmazsanız ve tanıtım olanaklarını kullanmazsanız, başarılı olmanız çok zor!

Rakipleriniz çok diye vazgeçecekseniz, o zaman hiçbir işi yapmayın. Çünkü dünyada yapmak isteyeceğiniz pek çok iş modelinde her zaman rakipleriniz olacaktır:) siz sadece kendi kalitenizi, özelliğini ortaya koyarak bu rakiplerinizin önüne geçmelisiniz. İşte bunun için de etkili pazarlama taktikleri kullanmalısınız.

Bu doğrultuda;


  • Korkmayın, çekinmeyin ya da üşenmeyin çünkü gerçek hayatta değilsiniz.
  • Sosyal medyadan para kazanmak için mağazanızda sattığınız ürüne ve ürünün özelliklerine hakim olmanız çok önemlidir.
  • Dürüst bir şekilde o ürünü pazarlamalısınız. Dürüstlük, uzun vadede kalıcı müşteri elde edebilmeniz için ayrıca önem teşkil eder.
  • O ürün için verdiğiniz fiyatın ideal olması gerekir.
  • En önemlisi de ürünü koyup, geçmeyin çünkü açıklama kısmı sizin o ürünü pazarlayabilmeniz için en önemli kısımdır.
  • Dürüst ve samimi bir şekilde ve de biraz da etkili bir dille ürün açıklama yazısını yazın.
  • Ürünün faydalarından en önemli olanları kısaca belirtin ve eğer sizlere soru gelirse de, açık ve net bir şekilde cevaplayın.
  • Sevdiğiniz ürünleri pazarlamak keyiflidir, üşenmezsiniz, size yazılan yorumu en iyi bir şekilde cevaplarsınız ama sırf para kazanmak için sevmediğiniz ürünleri satmaya çalışırsanız, bu süreç sizin için tam bir zorluğa dönüşebilir. O yüzden kategori seçimi önemli.


instagramdan satış yapmak yasal mı

instagramdan satış yapmak yasal mı sorusunun cevabı çok merak ediliyor. Öncelikle şunu bilmek gerekir; herhangi bir şekilde ticari faaliyette bulunulduğunda zaten ilgili yasalar kapsamında "vergi mükellefi" sayılıyorsunuz.

Instagramda vergi ödemeden satış yapmak "riskli". Instagram üzerinden vergi ödemeden satış yapanlar da var ancak bu satıcıların kapısının bir gün vergi memurları tarafından çalınması riski "her zaman" söz konusudur.

Özellikle de; müşterinin şikayet etmesi durumunda meydana gelmektedir. Mesela müşteriye doğru renk satmadıysanız, bu durumda müşteri eğer sizi şikayet ederse ve şikayet incelendiği zaman sizin vergisini vermeyen bir satıcı olduğunuz anlaşılırsa bu durumda vergi cezası alma ihtimaliniz var. Bu yüzden dolayı dikkatli olmanızı öneriyorum. Dolayısıyla elde ettiğiniz gelirin bir kısmını vergi olarak vermeniz gerekiyor.

Ancak; vergi vermeden satış yapabilmeniz de mümkündür.
Aşağıdaki satış yöntemleri için vergi vermeniz gerekmez;

  • Satış ortaklığı
  • Katalog üzerinden satış
  • Özel el işi satışı
  • İkinci el ürün satışı
Instagramda satış yapanlara ceza konusu ise özellikle aylık asgari ücret ve üzeri kazanç elde edenleri ilgilendiriyor. Çünkü maliye, özellikle de bu denli yüksek miktarlarda düzenli gelir elde edenlerin hesaplarını inceliyor ve yasal olmayan bir şekilde satış faaliyeti gerçekleştirdiğini belirlerse, vergi cezası kesiyor.

Dolayısıyla eğer amacınız; bu işten iyi paralar kazanmak ise; ya yukarıda sıralandırdığım yöntemlerden birisini tercih etmelisiniz, ya da şahıs şirketinizi kurmalısınız.

"Şirket kurmak" denildiğinde korkmayın çünkü şahıs şirketi kurmak oldukça düşük bir maliyetlidir. Sonrasında kafanız rahat satış yapabilirsiniz. Özellikle de toptan alım satım yapacaklar, müşterilerine güven vermek isteyenler ve kapıda ödemeli kargo ile gönderim yapmak isteyenler için bu önemlidir.

Ayrıca hemen şirket kurmanızda gerekmiyor; lk 3 ay'da olmasa bile sonraki süreçte elde ettiğiniz sermaye ile rahatça kurabilirsiniz.

Sonuç olarak hem instagramdan nasıl para kazanılır hem de evde nasıl para kazanabilirim kadınlar kulübü forumlarında soru soranların en çok merak ettiği sorulardan birisi olan vergi konusunu da bu şekilde özetleyebiliriz.

instagramdan ne kadar para kazanılır

Instagramdan para kazanmak ve genel olarak sosyal medyadan nasıl para kazanılır araştırması yapanlar, bu işi yaparak günlük ve aylık ne kadar kazanç elde edbileceklerini merak ediyorlar.

Helalinden kolay para nasıl kazanılır diye soranlar için de instagramdan para kazanma yolları ayrıntılı bir şekilde ele aldım.

Instagramdan ne kadar para kazanılır sorusunun cevabı ise tamamen sizin hangi kategori üzerinden ve hangi satış yöntemi ile satış yapıyor olduğunuza bağlıdır. Çünkü her bir yöntemin getirisi farklıdır. Katalog üzerinden satış yapmak ile elde edeceğiniz kazancın, satış ortaklığı yaparak elde edeceğiniz kazanç ile ciddi farkları olabilir.

Genel olarak en iyi instagram butikleri incelediğimiz zaman ise kadın ürünleri üzerine yapılan satışların daha çok kazandırdığını görebilirsiniz.