14 Mar 2020

Modacruz Kargo Ücreti Ne Kadar | Kim Öder?



İkinci el kıyafet satışı uygulaması olan Modacruz üzerinden bir kıyafet sattığınızda, eğer sattığınız kıyafet ile ilgili bir sorun olmazsa, ne alıcı ne de satıcı taraf kargo ücreti ödemez.

Ama eğer sattığınız ya da satın aldığınız kıyafet ile ilgili bir sorun olursa, sorunun alıcıya mı yoksa satıcıya mı bağlı olduğuna göre bir ücretlendirme söz konusudur.

Peki hangi durumlarda alıcı, hangi durumlarda satıcı öder?

Modacruz kurallarını incelediğimizde modacruz kargo ücreti kim öder anlayabiliyoruz.

Buna göre;

1. Kural : Eğer satılan ürün, hasarlı çıkarsa kargo bedeli satıcıdan alınır.

Siz ürünü çok güzel paketleyip, kargoya vermiş olsanız bile eğer o kargo firması çalışanları yüzünden ürününüz zarar görmüşse, bu zarardan dolayı kargo ücreti sizden alınır.

Modacruz kurallarına baktığımızda, ilgili ürünün nasıl, ne zaman zarar gördüğü, kim tarafından zarara uğradığı önemsizdir.

Burada önemli olan tek şey var; eğer gönderilen ürün, satış aşamasında tanıtıldığı şekilde değilse, yani satıldığı haline kıyasla zarar görmüşse, bu durumda kargo ücreti alıcıya aittir.

2. Kural : Eğer gönderilen ürün, yanlış bir ürün ise kargoyu satıcı öder.

Eğer siz de ikinci el kıyafet satışı ya da herhangi bir şekilde ürün satışı yapmayı planlıyorsanız, göndereceğiniz ürünün doğru olduğundan emin olmalısınız.

Özellikle de birden fazla alıcı olduğunda, bu alıcılara yanlış gönderme hatası yapma olasılığınız daha yüksektir.

Bu türden bir yanlışlığa düşmemeniz için en iyi yöntem her bir alıcının kim olduğunu ve bu alıcılar ürünü aldıklarında size gelen bildirim kodunun ne olduğunu tek tek isimlerin karşısına not almalısınız.

Her bir alıcı için sistem tarafından otomatikman belirlenmiş olan kodun karşısına hangi ürünü satın aldıklarını not aldığınızda, yanlış ürün gönderme hatası da yapmazsınız.

Bildiğiniz gibi, Modacruz uygulamasında sizin butiğinizden birisi birşey satın aldığında size o kişiye kargo gönderebilmeniz için bir kod verilmektedir.

Benim bahsettiğim not alma yöntemi de bu kod ile ilgilidir. Kodun yanına kişinin adını ve hangi ürünü istediğini bir yere not alınız.

3. Kural : Eğer beden uyumsuzluğu olursa, alıcı öder.

Satın alınan kıyafetin beden ölçülerinin uyup, uymaması alıcının sorumluluğundadır.

Ancak satan kişi de kıyafetin beden ölçülerini olabildiğince açık ve net bir şekilde satış sayfasında paylaşmalıdır.

Alıcılar, satıcıların vermiş olduğu beden ölçülerini dikkate alarak satın alma işlemini gerçekleştirmelidirler.

Eğer bir alıcı bedeni uymadığı için kıyafeti geri göndermek isterse bu durumda o kargonun ücretini ödeyerek geri göndermek durumunda kalır.

Bu durumda alıcı ekstra bir ödeme yapmış olacaktır.

Geri gönderilen ürün, satıcıya geri ulaştığında, satıcı sonrasında o ürünü aynen geri aldığına dair onay verdiğinde, satın alan kişinin ödemiş olduğu para miktarı hesabına 1-2 iş günü içerisinde yansıyacaktır.

Sonuç olarak ürün bedeninin uyup, uymama konusu özellikle de alıcı tarafından dikkate alınması gereken bir konudur.

Aksi takdirde uzun ve yorucu bir süreç söz konusudur.

Ayrıca beden uyuşmazlığı durumunda satıcı, o kıyafeti geri almak zorunda da değildir. Yani geri almama hakkına da sahiptir.

4. Kural : Beğenilmeyip, Geri Gönderilen Ürünün Kargo Parasını Alıcı Öder

Siz eğer bir satıcı iseniz, bir satıcı olarak o kıyafeti satma aşamasında pek çok farklı açıdan net bir şekilde fotoğraflarını çektiyseniz ve o ürünün malzemesi, tasarımı hakkında gerekli tüm bilgileri girdiyseniz, ürünün beğenilip, beğenilmemesi tercihi artık sizden çıkmıştır.

Alıcının, ürünü incelerken beğenip, beğenmediğini net bir şekilde kararlaştırması önemlidir.

Bazı alıcıların kararsız kalabildiklerini biliyoruz. Özellikle de bir kadın kıyafeti söz konusu ise, kadınlar detayları çok inceler ve her bir ayrıntının kendisini memnun etmesini ister.

Aslında tüm bu ayrıntıların açık ve net bir şekilde gösterilebilmesi ve açıklanması, tamamen satıcı ile ilgili bir durumdur.

Ancak yine de o kıyafeti bir şekilde satın almaya karar verilmişse, bu durumda o kıyafeti beğenip, beğenmemek tamamen satın alan kişinin sorumluluğunda kalmaktadır.

Satın alan kişi eğer o kıyafet eline ulaştığında, incelerse ve beğenmezse bu durumda kıyafeti hiç kullanmadan aynen geri kargolayıp, satıcıya gönderebilir.

Tabii ki böyle bir işlem yaptığı zaman kargo ücretini de vermesi gerekecektir.

Ancak satın alınan kıyafetin hiçbir hasara uğramadan aynen geri gönderilmesi önemlidir.

Bu sayede satıcı, sattığı ürünün aynen geri geldiğine dair onay verecek ve satış için ödenmiş olan para tutarı satın alan kişinin hesabına geri iade edilecektir.

Ayrıca beğenmeme durumunda ürünün kesinlikle iade edilebileceğinin bir garantisi yoktur çünkü satıcı eğer kabul ederse geri iade etmek mümkün olur.

5. Kural : Satılan Ürün Orjinal Değil, Çakma ise Satıcı Öder

Eğer satıcının sattığı ürün orjinal değil, çakma bir ürün ise ve o ürünü satın alan şahıs bu nedenden dolayı geri iade etmek isterse bu durumda geri iade aşamasındaki kargo işlemi için ücret satıcıdan alınır.

Peki bir ürünün orjinalliği neye göre belirlenir?

Aslında kural basittir.

Markalı ürünler orjinal ürünlerdir ama bir de yan sanayi yani çakma olarak tabir ettiğimiz ürünler de vardır ki bunlar gerçek markaların birazcık değiştirilerek, o markaların ürünlerine benzetilmeye çalışılmış ürünlerdir.

Bu türden ürünlerin malzemeleri de genellikle düşük kalitede olduğundan kendisini hemen ele verir.

Satıcı tarafından bu durumu göz önünde bulundurursak, eğer çok popüler bir ürünün, çok satılan bir çeşidinin çakmasını satıyorsa bu durumda çakma durumunun hemen anlaşılması söz konusudur.

Öte yandan pek bilindik bir marka olmayan ancak malzemesi kaliteli olan bir ürünün satış aşamasında ise hem marka bilgilerinin, hem de ilgili ürünün malzeme yapısına, kalitesine dair bilgilerin açık ve net bir şekilde yazılmış olması fayda sağlayacaktır.

0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.