2 Eyl 2021

Dolap Satış Arttırma [İŞE YARIYOR]

Dolapta satış arttırma için sizlere yöntemlerden bahsedeceğim ve bu yöntemler kesinlikle işe yarıyor. İkinci el kıyafet satışı yapmak istiyorsunuz ve belki henüz hiç satış yapamadıysanız ya da çok az yapıyorsanız, sizlere bahsedeceğim teknikleri uygulayarak satışlarınızı kolayca arttırabilirsiniz.

dolap uygulamasında satış arttırma

1. Açıklama Yazısı Etkileyici Olmalı

Dolap uygulamasında satış arttırma için en etkili yöntem; ürünün açıklama kısmında etkileyici bir yazı yazmaktır. Bu, öyle bir yazı olmalıdır ki okuyan kişi, o kıyafeti satın almaya teşvik etmelidir.

Bu yüzden, o kıyafet için açıklama yazısı hazırlarken aşağıdaki teknikleri uygulamanızı mutlaka öneririm;
  • Samimi bir dille yazılmış olmalıdır. Okunduğu zaman yapmacık ya da doğru olmayan bir algı bırakmamalıdır.
  • Neden sattığınızı da ifade edin. Bu sayede satın almayı düşünen kişi, "acaba neden satıyor?" gibisinden düşünüyorsa, cevabını görmüş olur. Mesela artık kullanmadığınız için satıyorum diyebilirsiniz.
  • Ne kadar süreli kullanıldığını söyleyin ama çok uzun süre kullandığınızı bence söylemeyin çünkü uzun süre kullandığınızı söylerseniz, kıyafetin ciddi oranda deformasyona uğradığı düşünülür. Bunun sonucunda o kıyafetin satılma ihtimali düşer.Bu nedenle, tam tersi; o kıyafetin oldukça az kullanılmış olduğuna dair bir ifade kullanmanız çok daha doğru olacaktır.
  • Kıyafetin malzemesinden bahsetmelisiniz. Pek çok kadın, satın almayı düşündüğü kıyafetin hangi tür malzeme olduğunu bilmek ister. Kumaş tipi özellikleri önemli bir ayrıntıdır.

2. Kıyafetin Fotoğrafları Etkileyici Olsun

Alıcılar, almak istedikleri kıyafeti farklı açılardan görmek isterler. Bu yüzden o kıyafetin fotoğraflarını çekerken farklı açılardan çekmelisiniz.

Sizlere önerdiğim başlıca açılar; direkt karşıdan, sağ - sol açılardan, yakın ve uzak açılar şeklindedir.

Tüm bu açılardan çekim işlemini yaptığınızda, kıyafetin satıl oranı ciddi bir şekilde artacaktır çünkü alıcı, o kıyafeti her açıdan görmüş olacaktır.  Dolayısıyla bu size verebileceğim en iyi dolapta satış arttırma yöntemlerinden birisidir.

Ayrıca bu konuda emin olun ki eğer alıcı başka bir kıyafet ile sizin sattığınız kıyafet arasında kalmışsa, sizin kıyafetiniz daha farklı açılardan fotoğraf çekilmiş olduğu için kesinlikle tercih edilen olacaktır.

3. Size yazılan mesajlara hızlı yanıt verin

Alıcılar her zaman için daha fazla ilgili olan satıcıları tercih etme eğilimindedirler çünkü merak ettikleri her bir sorunun cevabını aldıklarında, karar vermek konusunda daha net davranırlar. 

Bu da şu demek oluyor; eğer ki sizin sattığınız kıyafetlere dair bir kararsızlık yaşayan alıcı varsa ve bu alıcı size mesaj yolu ile ulaşırsa, siz de zaman kaybetmeden bu alıcıya dönüş yaparak, en açık ve net bir şekilde açıklama yapmalısınız. 

Bu sayede, o ana kadar “kararsız” durumda olan alıcı, o an sizin cevabınız sayesinde “kararını verecek” ve satışa sunduğunuz kıyafeti satın almak isteyecektir. Böylece sizler ikinci el kıyafet satışı işlemini başarılı bir şekilde tamamlamış olursunuz.

4. Kıyafet Önerin

İkinci el kıyafet satışı arttırma için en iyi yöntemlerden birisi de, alıcının ilgi gösterdiği kıyafet türünden aynı türde diğer kıyafetleri ya da uyumlu olacak şekilde farklı türden kıyafet önerisi yapmaktır.

Mesela t-shirt modellerine bakan birisine, bu modeller ile uyumlu olacak şekilde pantolon da önerebilirsiniz. Böylece ekstradan satış yapabilirsiniz. Üstelik ikinci ürünü alması durumunda ekstra indirim yapacağınızı söylerseniz, satma olasılığınız çok yüksektir.

Özellikle de ayakkabı - kıyafet kombini ya da üst - alt kombini durumlarında bu tarz yönlendirmeler dolapta satış arttırma konusunda  gerçekten de çok işe yarıyor.

5. Tek bir kategoriye odaklanmak

Dolap uygulamasında satış arttırma konusunda etkili bir diğer yöntem de tek bir ürün çeşidi üzerine yoğunlaşmanızdır. 

Tek bir kıyafet türüne yoğunlaştığınızda, o kıyafet türünde butiğinizin ön plana çıkması ve böylece bilinirliğinin artması mümkün olur. Bu sayede uzun vadede daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz.

Örneğin tesettürlü kıyafetler kategorisine yönelik ürünler sunarsanız, butiğinizin adı daha kısa sürede tanınacaktır ve güvenilir hale gelecektir.

Tek bir kategoriye yönelik ikinci el kıyafet satışı yapmanın sağlayacağı bir diğer önemli avantaj ise uzun vadede “sabit müşteriler” kazanabilecek olmanızdır. Böylece uzun vadede evden para kazanmak da sizin için mümkün olacaktır.

6. Markalaşmaya önem verin

İnternetten para kazanmak için sattığınız şey ne olursa olsun, potansiyel müşterilerinizin öncelikli olarak güvenini kazanmanız önemlidir. 

Güven kazandığınızda uzun vadede daha fazla satış yapabilmeniz ve dolayısıyla daha fazla kazanç elde etmeniz de mümkün olacaktır. İşte bu bağlamda güven kazanabilmeniz açısından markalaşma büyük bir önem taşır. Markalaşma nasıl olur aslında bunun için birden fazla kriter önemlidir.

Bu kriterlerden birkaç tanesi; belli bir kategoride satış yapmak, ürünlerin açıklama yazılarında yazan her bilginin doğru olması, ürünleri satın alan müşteri tam istediği gibi almış olması ve genel olarak müşteri memnuniyetini sağlamanız uzun vadede markalaşmanızı sağlayacaktır. 

Bu sayede mağazanız bilindik olacak ve daha fazla müşteriye ulaşabileceksiniz. Öte yandan elde edeceğiniz olumlu yorumlar, size büyük bir fayda sağlayacaktır. Bu sayede uzun vadede evden para kazanmak ve iyi bir gelir elde etmek de mümkün olacaktır.

7. Eşsiz tasarımlara önem verin

Eşsiz tasarımlar her zaman tercih edilme olasılığı yüksek olmaktadır. Kadınların hemen her yerde bulma ihtimali yüksek olmayan kıyafetler daha değerli olmaktadır. 

Aslında bu konu sadece kıyafetlerde değil genel olarak birçok üründe geçerli olmaktadır. 

Standart tasarımlar kimsenin ilgisini çekmez ancak eşsiz ve özgün tasarım ayrıntılarına sahip birşey hemen herkesin dikkatini çeker. Bulunması kolay olmayan kıyafet türleri ve eşsiz tasarım detaylarına sahipse, fiyatı yüksek olsa bile satılma ihtimali yüksek olacaktır.

Dolayısıyla tasarım detaylarının önemi büyüktür ve eğer bu tarz kıyafetleri bulmayı başarırsanız, kıyafeti satış için hazırlarken fotoğraflarını yüksek çözünürlükte çekmeye ve aynı zamanda o kıyafetin açıklama yazısında da eşsiz tasarım detaylarından bahsetmeye özen göstermelisiniz. 

Bu sayede o kıyafetin eşsizliği, müşterinin gözünde büyüyecektir. Bu özellikle de abiye modelleri, gelinlik, nişanlık, iş kıyafetleri gibi “özel” günlerde tercih edilen kıyafetler için daha etkili olacaktır.

8. Marka kıyafetlere öncelik verin

Özellikle de kadın müşteriler söz konusu olduğunda markanın önemi daha büyük olmaktadır. Piyasada farklı iki marka, birbirine yakın nitelikte kıyafetleri satıyor olsa bile marka değeri yüksek olan firma daha yüksek bir miktarda satış yapabilmektedir. 

Dolayısıyla marka değeri yüksek olan kıyafetlerin ikinci el sektörü de değerli olmaktadır. Marka değeri bulunan kıyafetlerin doğal olarak satılma ihtimali de yükselmekte ve daha hızlı bir şekilde satılabilmektedir. Üstelik bu kıyafetler size daha çok kar elde etme olasılığı da sağlar.

Bu konuda iyi bir araştırma yapmak önemlidir. Markaların bir listesini yapmalı ve her birisinin hangi kıyafet türleri için ne kadar fiyat aralıkları olduğunu güncel bir şekilde takip etmelisiniz. Bu sayede satış esnasında söz konusu markanın mevcut satış fiyatı ile sizin satış fiyatınızı kıyaslama yaparak karşılaştırabilir, müşterinin satın alma ihtimalini yükseltebilirsiniz.

9. İdeal fiyat belirleyin

Yapmanızı kesinlikle önerdiğim şeylerden birisi de sattığınız kıyafetin aynısını ya da eş değerini internetten satış fiyatını bulmaktır. 

Bunu hem ikinci el kıyafet temin ederken hem de temin ettiğiniz o kıyafeti satarken yapmalısınız. Çünkü o kıyafeti satın alırken piyasa fiyatının olabildiğince altında almalı ve aldıktan sonra satarken de piyasa fiyatının altında satmalısınız. 

Bu aşamada doğru bir denge kurabilmek önemlidir. Bu yüzden o kıyafeti ilk satın alma aşamasında piyasa fiyatı ile neredeyse yarı yarıya fark olmasına özen göstermelisiniz. 

Mesela piyasa fiyatı 100 TL olan bir kıyafeti, %50 indirim ile yani 50 TL’ye alabilmeniz sizin için büyük bir avantaj sağlar. Çünkü bu kıyafeti 75 TL’den kolayca satabilir ve 25 TL kar elde edebilirsiniz. Günde sadece 4 tane kıyafeti bu şekilde satabilseniz bile günlük 100 TL kar elde etmiş oluyorsunuz.

10. Kadın ve çocuk kıyafetlerine yönelin

Zaten bunu siz de fark etmişsinizdir; en çok kadın ve çocuk kıyafetleri satılıyor. İsterseniz her ikisine, isterseniz de sadece bir tanesine yönelebilirsiniz. Ayrıca bu kıyafetlerin alt türleri de var.

Mesela kadın kıyafetleri alt türlerinden birisi olarak tesettürlü kıyafetlere yönelebilirsiniz. Böylece tek bir kategoride daha çok satış yapma şansınız da olur. 

Çünkü mesela tesettürlü kıyafetler ile ilgilenen birisinin sürekli sizden birden fazla kıyafeti satın alma ihtimali daha yüksek olur. Aynı şekilde 3-12 yaş aralığındaki çocuklara yönelik kıyafetler sattığınızda, bu kıyafetlerden birisini satın almayı düşünen ya da satın alan birisi sizden yine kıyafet alma ihtimali yüksek olur.

Bu yüzden kadın ya da çocuk kategorilerinden birisine yönelmenizi ve hatta mümkünse bu kategorilerinde altındaki kategorielrden birisine yönelmenizi öneririm. 

Bu sayede satış yapma şansınız çok daha yüksek olacağı gibi aynı anda birden fazla kıyafeti tek bir müşteriye satma şansınızı da arttırmış olursunuz.

11. Sadece kıyafet değil, ayakkabılar da satabilirsiniz

İkinci el ayakkabı satışı yapmak da evden para kazanmak isteyenler için en iyi yöntemlerden birisidir ancak sadece ayakkabı satışlarına yönelmek yerine aynı anda kıyafetleri de satabilirsiniz.

Tıpkı bir önceki önerimde belirtmiş olduğum gibi kadın ve çocuk kategorilerinden birisine yönelip, o kategorilerde hem kıyafetleri hem de ayakkabıları uyumlu olacak bir şekilde satışa sunabilirsiniz. 

İkinci el kıyafet satışı yaparken aynı zamanda ayakkabıları da satışa sunmanızın size sağlayacağı bir diğer önemli avantaj ise ayakkabı ya da kıyafet için açıklama yazısı yazarken aynı zamanda önerilerde bulunup, müşteriyi o ürünleri keşfetmesine yönlendirebilirsiniz.

Bu sayede uyumlu olacak şekilde hem ayakkabı hem de kıyafeti aynı müşteriye satabilirsiniz. Böylece iyi bir kar elde etmeniz de mümkündür. 

Öte yandan dilerseniz sadece ayakkabı satışına da yönelebilirsiniz. Bu durumda sizlere bu yazıda sunduğum diğer öneriler de işinize yarayacaktır. Ayakkabıları da mevsimsel ihtiyaçlara ve kullanım alanı gibi (okul, işyeri, gezi vs) tercih etmeniz, açıklama yazılarını da etkili bir şekilde hazırlamanız büyük bir fayda sağlayacaktır.

Diğer dolapta satış arttırma teknikleri;

Satılığa çıkarttığınız kıyafetlerin daha kısa sürede satılabilmesi için aşağıdaki taktikleri uygulayabilirsiniz;

- Mevsimsel olarak kıyafetleri doğru seçin. Hangi mevsim yakınsa ya da bulunduğunuz ay itibariyle hangi mevsimdeyseniz, o türden kıyafetlere çok daha çok ağırlık verin. Bu sayede daha hızlı satılacaktır.

Mantık çok basittir; yaz aylarında yazlık kıyafetlerin, sonbahar aylarında sonbahar kıyafetlerinin ve kış aylarında da kışlık kıyafetlerin satılma ihtimali yüksektir. 

Bu nedenle yaz aylarında kışlık kıyafetleri uygun fiyata, kış aylarında da yazlık kıyafetleri piyasa fiyatının çok daha altında temin ederek bir satış politikası izleyebilirsiniz. 

Ancak burada en önemli şey ise özellikle de kadın kıyafetlerinde mevsimsel ihtiyaçları dikkate almaktır.

- Az kullandıysanız ya da hiç kullanmadıysanız, bunu açıklama kısmında mutlaka belirtin ama eğer bir süre kullandıysanız, o şekilde yazmayın. Çünkü yalan bir ifade kullanmaktan dolayı, sonra bir sorun yaşayabilirsiniz. Mesela o kıyafeti satın alan kişi, yalan söylediğiniz şeyi fark ederse; geri iade etmek isteyebilir.

- Piyasa fiyatı ile sizin satış fiyatınızı mutlaka kıyaslayın. Özellikle de sizde olan, herkeste olmayan özel bir kıyafet tasarımı varsa, siz fiyatı normal piyasa fiyatına çok yakın tutsanız bile yine de satılma ihtimali yüksek olacaktır. Yeter ki o kıyafet düzgün, zararsız olsun.

- Eğer pahalı bir marka ise bu markayı vurgulayın. Özellikle kadınlar açısından bazı markaların değeri ön plandadır. Bu nedenle markayı belirtmek büyük bir fayda sağlar.

Kıyafetlerimi satmak istiyorum diyenler bu adımlara dikkat ettikleri zaman kısa sürede satış yapmaya başlayacaklardır, ben buna inanıyorum.

0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.