20 Eyl 2021

kıyafet satma uygulamaları

İkinci el kıyafet satışı yapmak isteyenler için en iyi kıyafet satma uygulaması hangisi? İşte bunu anlamak için 2. el kıyafet satma uygumaları özellikleri neler karşılaştıralım.

Karşılaştırma yapmak için üç uygulama belirledim. Bunun sebebi, en çok bu uygulamaların kullanılıyor olmasıdır.

Direkt olarak “şu uygulama en iyisidir” demek zor. Çünkü her uygulamanın kendi içerisinde farklı özellikleri var. Bu yüzden, kullanıcının o uygulamanın ne kadar iyi olduğu hakkında fikir edinebilmesini sağlayacak en temel verileri karşılaştıracağız.

Bu veriler; kullanıcı sayısı, google play puanı, yorumlar ve komisyon oranları.

en iyi kıyafet satma uygulaması


1. Kullanıcı sayısı


Dolap uygulaması diğer ikinci el kıyafet satma uygulamalarına kıyasla en yüksek kullanıcı sayısına sahip olması ile ön plana çıkmaktadır.

Peki bu, satıcılar açısından ne gibi bir avantaj sağlar? Şöyle ki; kullanıcı sayısı fazla olduğundan dolayı, satmaya çalıştığınız kıyafetleri çok daha kısa sürede satmanız mümkün olur. Böylece elinize çok daha kısa sürede nakit para geçer.

Mesela modacruz uygulamasında belki 3 günde satılacak bir ürün, dolapta 1 günde satılabilir.

Tabii bu kesin değil. Sadece tahmin yürüterek bunu diyorum. Zira öte yandan yukarıda bahsettiğim senaryonun tam tersinin de gerçekleşebilme olasılığı gayet var.

2. GooglePlay puanı


En iyi kıyafet satma uygulaması hangisi bunu belirlemek için işimize yarayacak en önemli temel verilerden birisi de google play puanıdır.

Bu uygulamaları indiren kullanıcıların pek çoğu 5 yıldız üzerinden puan vermektedirler. Her üç uygulamanın da puan durumuna baktığımızda, eşit olduğunu görmekteyiz.

Buradan da şunu anlamamız gerekiyor; uygulamalar kullanışlık, sağladığı fayda, kazanç açısından satıcılara hemen hemen aynı faydayı sağlıyor.

3. Kullanıcı yorumları


Mesela internette bir ürünü alırken genellikle önce yorumlara bakarız. İnsanlar o ürün hakkında neler yazmışlar merak ederiz. Çünkü eğer olumsuz bir durum varsa, ona göre yaklaşımda bulunuruz. Gerekirse de almaktan vazgeçeriz.

Yani kullanıcı yorumları son derece önemli bir etkendir. Bu yüzden ikinci el kıyafet satışı yapmak için bu uygulamalardan hangisinin daha iyi olduğunu anlayabilmemiz için de yorumlara mutlaka bakmamız gerekiyor.

Şimdi… ben yorumları tek tek incelemedim fakat genel bir orana baktım. Genel olarak şunu anladım ki dolap uygulamasına yapılan olumsuz yorumların sayısı; modacruz ve gardrops uygulamasına kıyasla birazcık daha fazla ama bunun nedeni bence büyük ihtimalle kullanıcı sayısından kaynaklanıyor.

Bu durumu tıpkı bir toplum gibi düşünebiliriz. Mesela bir toplumun nüfusu ne kadar çok fazla olursa, o toplumdaki iyi ya da kötü, her türlü şeyin sayısı daha fazla oluyor doğal olarak. Sonuç itibariyle dolap uygulamasının kullanıcı sayısının diğer iki uygulamaya kıyasla en az 2 kat fazla olduğunu dikkate aldığımızda, bunun normal olduğunu söyleyebiliyoruz.

Her üç uygulamaya yapılan olumlu - olumsuz yorum sayısının neredeyse eşit oranda olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca şunu da ifade etmek gerekir ki; genellikle olumsuz yorumlar yazılır ama olumlu yorumlar yazılmaz. Yani memnun olduğu halde, memnuniyetini bildiren kişi sayısı genel olarak daha azdır. Buna üşengeçlik mi deriz ya da ne deriz bilemiyorum ama bu da bir gerçek.

Yani normalde sessiz kalan - memnun kullanıcılar da eğer yorumlarını yazarlarsa, olumlu yorum sayısının genel olarak yapılmış olan yorumlara kıyasla  %95’leri göreceğinden eminim.

Yorumları incelemek aynı zamanda o uygulamanın çeşitli konularda ne kadar iyi olduğunu ya da nasıl işlediğini anlayabilmemiz açısından da büyük fayda sağlar.

Mesela “acaba parasal işlemlerde bir sorun yaşar mıyım” gibisinden bir tereddüt içerisindeyseniz, yapmanız gereken şey, o uygulamaya yapılmış olan yorumlar arasında parasal işlemler ile ilgili yapılmış olan bir yorumu bulmak.

Fakat bu çok da sağlıklı bir yöntem değildir. Nitekim daha önce de belirtmiş olduğum gibi, insanlar şikayetlerini dile getirmeyi daha çok tercih ediyorlar. Memnuniyetlerini dile getirenlerin sayısı daha azdır. Bu yüzden olumsuz yorumlara denk gelme ihtimaliniz daha yüksektir. En iyisi kendiniz deneyimlemelisiniz.

4. Komisyon


2. el kıyafet satışı için tercih edebileceğiniz uygulamalar arasındaki en belirgin farklardan birisi de komisyon oranıdır.

Kıyafet satma uygulamaları araştırırken, en iyisini karar vermek için eğer tek kriteriniz “komisyonun sıfır olması” ise, bu durumda ModaCruz ya da Gardrops uygulamalarından birisine yönelme ihtimaliniz daha yüksek. Çünkü bu her iki uygulama da komisyon almıyor.

Öte yandan dolap uygulaması ise, satılan kıyafet için belirlenmiş satış fiyatına göre komisyon belirlemektedir. 

Buna göre 0-50 TL arası için 6,5 TL,
50 - 999 TL arası için %13 oranında,
1000 TL ve üzeri için ise 130 TL olarak belirlenmiş.

Sonuç olarak en iyi kıyafet satma uygulaması hangisi bunu net bir şekilde söylemek zor. Çünkü birçok kriter söz konusu ve uygulamaların her birisinin kriterleri birbirine oldukça yakın. Bu yüzden sizlere kriterleri inceleyip, kendinizce karar vermenizi öneririm.

0 comments:

Yorum Gönder

Siz de yorum yaparak, konuya katkıda bulunabilir ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.